返回列表 發新帖

青檸開花

作者: jyss 发表于 2014-2-26 09:40:15
5864 59
akita815 發表於 2014-3-15 00:44:17 |顯示全部樓層
引到我都要去搵番個黎種。
我係太子買到一些好細粒既檸檬, 店主話係越南青檸, 同一般青檸味一樣, 但就好似甘桔咁細粒, 我都準備用種子試種。
jyss 發表於 2014-3-21 01:39:43 |顯示全部樓層
今天行花墟有幾檔有青檸賣,想買就要快。
BTFCHAU 發表於 2014-3-28 13:40:46 |顯示全部樓層
akita815 發表於 2014-3-15 00:44
引到我都要去搵番個黎種。
我係太子買到一些好細粒既檸檬, 店主話係越南青檸, 同一般青檸味一樣, 但就好似 ...

我都係種呢只青檸, 由種子種到宜加超過3年都無開過花, 只係不斷生葉......唉!!!! 不過, 佢既葉好香, 輕輕掃下都一手檸檬香
jyss 發表於 2014-5-8 11:20:48 |顯示全部樓層
結果啦。
DSCN5536 (Small).JPG
DSCN5537 (Small).JPG
DSCN5538 (Small).JPG
死窮鬼 發表於 2014-5-8 11:35:52 |顯示全部樓層

我早兩個星期唔心息又買左個縐皮青檸用核種, 有10棵小苗不過只係有一對真葉, 如果你唔介意有排都唔結果我可以送一兩棵俾你. 不過就算唔結果, D葉都可以整泰菜
jyss 發表於 2014-5-8 12:02:24 |顯示全部樓層
死窮鬼 發表於 2014-5-8 11:35
我早兩個星期唔心息又買左個縐皮青檸用核種, 有10棵小苗不過只係有一對真葉, 如果你唔介意有排都唔結果我 ...

非常感激,我手上有發財樹,文殊蘭,蘋果,月桂,咖啡苗,朱鼎蘭可相贈,如有地方種的話我留給您啦。
heiheimama 發表於 2014-5-8 12:07:27 |顯示全部樓層
各位大大,我也開始種青檸,種了兩個月,小苗現時只有7CM高。請問青檸樹一般有多大,要種多久才會開花結果?
死窮鬼 發表於 2014-5-8 13:02:33 |顯示全部樓層
jyss 發表於 2014-5-8 12:02
非常感激,我手上有發財樹,文殊蘭,蘋果,月桂,咖啡苗,朱鼎蘭可相贈,如有地方種的話我留給您啦。 ...

嘩, 我對D食得的野有興趣D
月桂大唔大棵架? 只要唔係樹咁大, 入到lift我就OK. 但我住港島, 地鐵站北至太子, 東至上環, 西至太古我都OK. 但係可能俾多兩個星期我至移盆會穩陣D...佢地仲好幼少
carcheung 發表於 2014-5-8 13:04:06 |顯示全部樓層
我都種了, 玩為2年小苗, 盆種

大得很慢呢
jyss 發表於 2014-5-8 13:09:25 |顯示全部樓層
死窮鬼 發表於 2014-5-8 13:02
嘩, 我對D食得的野有興趣D
月桂大唔大棵架? 只要唔係樹咁大, 入到lift我就OK. 但我住港島, 地鐵站北 ...

唔好意思,我只有小苗。
死窮鬼 發表於 2014-5-8 13:15:46 |顯示全部樓層
jyss 發表於 2014-5-8 13:09
唔好意思,我只有小苗。

小苗仲好呀. 我等佢地再大少少再發訊息俾你好嗎?
jyss 發表於 2014-5-8 13:18:11 |顯示全部樓層
死窮鬼 發表於 2014-5-8 13:15
小苗仲好呀. 我等佢地再大少少再發訊息俾你好嗎?

非常好。
DSCN5556 (Small).JPG
gogogo2 發表於 2014-5-8 15:27:11 |顯示全部樓層
死窮鬼 發表於 2014-5-8 11:35
我早兩個星期唔心息又買左個縐皮青檸用核種, 有10棵小苗不過只係有一對真葉, 如果你唔介意有排都唔結果我 ...

請問邊度有縐皮青檸賣? thanks.
死窮鬼 發表於 2014-5-8 16:01:41 |顯示全部樓層
gogogo2 發表於 2014-5-8 15:27
請問邊度有縐皮青檸賣? thanks.

泰國舖, 有賣檸檬葉的地方有機會有. 不過我自己係香港都係北角先見到, 仲要有2間有得賣...以前住西貢都唔見有....九龍區唔知九龍城有無?

thanks a lot!  發表於 2014-5-8 21:27
dick 發表於 2014-5-8 17:01:58 來自手機 |顯示全部樓層
各位可否分享青檸枝條比我插枝呀?我也想種呀
dick 發表於 2014-5-8 17:03:49 來自手機 |顯示全部樓層
BTFCHAU 發表於 2014-3-28 13:40
我都係種呢只青檸, 由種子種到宜加超過3年都無開過花, 只係不斷生葉......唉!!!! 不過, 佢既葉好香, 輕輕 ...

會否有分男女呀?好似木瓜咁
死窮鬼 發表於 2014-5-22 14:58:49 |顯示全部樓層
jyss 發表於 2014-5-8 13:09
唔好意思,我只有小苗。

非常唔好意思....我D小苗唔知點解全部突然死亡...你的月桂苗唔好留俾我了. 我下個星期好天會再去買幾個縐皮青檸再試過發苗. 發苗成功我會再MSG你....
jyss 發表於 2014-5-22 15:34:05 |顯示全部樓層
死窮鬼 發表於 2014-5-22 14:58
非常唔好意思....我D小苗唔知點解全部突然死亡...你的月桂苗唔好留俾我了. 我下個星期好天會再去買幾個縐 ...

ok,我都用種子試下種。
jyss 發表於 2021-4-4 08:38:43 來自手機 |顯示全部樓層
我都種下皺皮檸檬。
cindy888 發表於 2021-5-9 13:22:14 來自手機 |顯示全部樓層
kip928 發表於 2014-2-26 11:15
我都種左一棵.....上個月開左好多花...結左D 子...
但係D 子好似唔識大咁.......過左成個月都重係細細粒... ...

要加鏻肥先可以結果