返回列表 發新帖

如何防止食虫植物由底爛上去 ?

作者: hcheung 發表于 2008-7-4 11:17:03
3907 38
IVAN 發表於 2008-7-4 22:15:51 |顯示全部樓層
不如在缸底鑽洞, 就像一個巨大的長方型透明膠花盤一樣
種咩都得啦 ^^
回復

sundewrex 發表於 2008-7-4 22:36:28 |顯示全部樓層
原帖由 IVAN 於 2008-7-4 22:15 發表
不如在缸底鑽洞, 就像一個巨大的長方型透明膠花盤一樣
種咩都得啦 ^^

可用一大一小的盆子,一個有洞,一個冇洞,像以下的方式...
回復

阿袁 發表於 2008-7-5 00:33:29 |顯示全部樓層
原帖由 sundewrex 於 2008-7-4 22:36 發表

可用一大一小的盆子,一個有洞,一個冇洞,像以下的方式...

係呀........我初初在水陸缸種愛麗斯時就係用呢個方法喇!衹在內盒淋蒸餾水 , 外便係金魚缸水 ..... 有相片睇 , 右邊愛麗斯 左邊好望角...當時狀態係唔錯! ~~~~~~~~~~~   

回復

阿袁 發表於 2008-7-5 00:35:02 |顯示全部樓層
原帖由 sundewrex 於 2008-7-4 22:05 發表

想一想一定有辦法!
遲吓我會做一個類似盆景的大盆子玩玩...

期待!     
回復

阿袁 發表於 2008-7-5 00:38:38 |顯示全部樓層
原帖由 mytown128 於 2008-7-4 22:04 發表
試下水位大概占介質高度6分1到8分1,來自2037年的朋友,好高興認識你~

Hi , 收到收到   ^-^    唔好介意 , 日期混亂係故意隱藏拍攝日期         
回復

阿袁 發表於 2008-7-5 00:42:14 |顯示全部樓層
唔好意界搶左樓主的發言權 , 罪過罪過!  請樓主繼續  ~~~~~~~~~~~~~~~~
回復

hcheung 發表於 2008-7-5 11:52:26 |顯示全部樓層
如果用膠盆仔(買回來原盆植物,泥土及盆無換),盆底放碟水,由盆底吸引水上泥,都爛芯,不明?無相因己死。
回復

阿袁 發表於 2008-7-5 11:58:43 |顯示全部樓層
我以前養夾夾都試過 , 出完支花後由中間發黑   
回復

LEUK9884 發表於 2008-7-5 14:31:53 |顯示全部樓層
原帖由 IVAN 於 2008-7-4 19:47 發表
我其實都想問很久了, 各位好像都有用缸來種食蟲的,
那麼, 排水方面如何解決 ?
泡根應該就是水浸根了吧, 一般來說, 排水不良, 有積水, 便會造成爛根了 ...

缸內是沒有排水的 , 不過底部有生物球抬高了水苔在上面, 水位剛好到了水苔底部 , 因為蒸發很快 , 水位下降 ,
索滿水的水苔可支持1星期 , 而每星期從預設的井口抽走舊水換入新水即可 , 同腰水沒大分別! 己看到其實大部
份的草根已穿過水苔直接索水 !
回復

阿袁 發表於 2008-7-5 16:58:31 |顯示全部樓層
我冇純水製造機呀 , 點能一星期換一次水呢........4.5公升屈神屎$17.X壹瓶哦!         
回復

sundewrex 發表於 2008-7-5 22:38:11 |顯示全部樓層
原帖由 hcheung 於 2008-7-5 11:52 發表
如果用膠盆仔(買回來原盆植物,泥土及盆無換),盆底放碟水,由盆底吸引水上泥,都爛芯,不明?無相因己死。

咩品種?
用咩水?
有冇落過肥?
用燈照還是天然光照/晒?
回復

LEUK9884 發表於 2008-7-6 09:12:56 |顯示全部樓層
原帖由 阿袁 於 2008-7-5 16:58 發表
我冇純水製造機呀 , 點能一星期換一次水呢........4.5公升屈神屎$17.X壹瓶哦!         

袁兄 , 我用水候水已經5個月啦!
回復

sundewrex 發表於 2008-7-6 10:04:03 |顯示全部樓層
原帖由 LEUK9884 於 2008-7-6 09:12 發表

小心慢性中毒
回復

hcheung 發表於 2008-7-6 16:55:56 |顯示全部樓層
原帖由 sundewrex 於 2008-7-5 22:38 發表

咩品種?
用咩水?
有冇落過肥?
用燈照還是天然光照/晒?

全數普通品種
用隔日的水喉水
冇落過肥
夏季太陽光晒2小時,最叻捕蟲夾種了6個月,豬籠草種了3年才死。
回復

Hime 發表於 2008-7-6 17:24:06 |顯示全部樓層
原帖由 hcheung 於 2008-7-6 16:55 發表

全數普通品種
用隔日的水喉水
冇落過肥
夏季太陽光晒2小時,最叻捕蟲夾種了6個月,豬籠草種了3年才死。

隔日的水喉水 >> Many people used this method for adding water in fish task / watering non Carnivorous Plant. However the tape water in fact contains lots of impurity as well as many metal / non metal ions.

For I was using humidifier fulfilled with tape water, after some months later, the tank of the humidifier is coating with very ugly brown impurity....Ku Ku Ku...

For Carnivorous Plant such as Venus Fly trap and Drosera, it is highly recommended NOT to use tape water.

回復

mytown128 發表於 2008-7-6 22:52:26 |顯示全部樓層
原帖由 hcheung 於 2008-7-6 16:55 發表

全數普通品種
用水
冇落過肥

用水喉水極有可以成為致命傷~水喉水隔日同吾隔日區別應該吾大,水從水庫到自家用,應該時間不只两天吧~
睇黎水真係吾慳得wo~
回復

bbqkid 發表於 2008-7-6 22:58:02 |顯示全部樓層
咁煲滾過既飲用水又掂唔掂?
回復

阿袁 發表於 2008-7-6 23:37:34 |顯示全部樓層
原帖由 bbqkid 於 2008-7-6 22:58 發表
咁煲滾過既飲用水又掂唔掂?

煲滾既水都係冇辦法煲走食水所含既礦物質喎 , 食虫遲早都係走上不歸路!   
回復

阿袁 發表於 2008-7-7 17:35:52 |顯示全部樓層
原帖由 LEUK9884 於 2008-7-6 09:12 發表

小弟見過鬼就怕黑 , 始終都唔敢亂用水喉水  
回復