如何防止食虫植物由底爛上去 ?

作者: hcheung 發表于 2008-7-4 11:17:03
3887 38
食虫植物種死原因如標題所謂,請教。
LEUK9884 發表於 2008-7-4 11:45:32 |顯示全部樓層
植料問題??
回復

阿袁 發表於 2008-7-4 12:07:23 |顯示全部樓層
我缸入便 d 愛麗斯都係由中心爛上去 , 差不多全軍覆歿喇 ................................   
回復

阿袁 發表於 2008-7-4 12:10:53 |顯示全部樓層
所做過既野 , 就係由呢個缸成棵咁移去另外一個缸 , 介質都係水苔 ~~~~~~~~  
回復

細毛 發表於 2008-7-4 12:16:33 |顯示全部樓層
袁兄, 放心! 要去的, 有佢地去吧.....
我已留下了你的親骨肉....
我會好好的撫育佢地長大架啦!
回復

阿袁 發表於 2008-7-4 12:24:35 |顯示全部樓層
原帖由 細毛 於 2008-7-4 12:16 發表
袁兄, 放心! 要去的, 有佢地去吧.....
我已留下了你的親骨肉....
我會好好的撫育佢地長大架啦!

有你咁好心機照顧佢地我就安心上路了!  
回復

simoncml 發表於 2008-7-4 16:50:47 |顯示全部樓層
熱 + 焗 + 泡根往往係食蟲植物爛根原因, 對症下藥便可改善。
回復

阿袁 發表於 2008-7-4 19:10:21 |顯示全部樓層
原帖由 simoncml 於 2008-7-4 16:50 發表
熱 + 焗 + 泡根往往係食蟲植物爛根原因, 對症下藥便可改善。

請問師兄“  泡根  ”什解?         
回復

sundewrex 發表於 2008-7-4 19:45:37 |顯示全部樓層
九成九以上的食蟲植物的拫都怕熱和焗.
若果你跟足佢地的要求就不難搞!

sundewrex
回復

IVAN 發表於 2008-7-4 19:47:54 |顯示全部樓層
我其實都想問很久了, 各位好像都有用缸來種食蟲的,
那麼, 排水方面如何解決 ?
泡根應該就是水浸根了吧, 一般來說, 排水不良, 有積水, 便會造成爛根了
回復

mytown128 發表於 2008-7-4 20:25:08 |顯示全部樓層
袁師兄~你d介質好似濕左d,根部頭吾度氣
回復

阿袁 發表於 2008-7-4 21:13:07 |顯示全部樓層
原帖由 mytown128 於 2008-7-4 20:25 發表
袁師兄~你d介質好似濕左d,根部頭吾度氣

Oh.......可能係呢個原因 , 咁水苔可以點搞呢?.....抽返 d 水出黎定點呢, 請教請教   
回復

Hime 發表於 2008-7-4 21:23:03 |顯示全部樓層
One  method: try to use Mineral soils rather than organic soils, especially hot and wet HK Summer. But be aware of the acidity and purity og the soils may not be suitable for all kinds of Carnivorous Plant.
回復

mytown128 發表於 2008-7-4 21:27:04 |顯示全部樓層
原帖由 阿袁 於 2008-7-4 21:13 發表

Oh.......可能係呢個原因 , 咁水苔可以點搞呢?.....抽返 d 水出黎定點呢, 請教請教   

用水洗洗佢,楂楂水,溝返d珍珠石或泥炭都得,腰少d水試下.
回復

阿袁 發表於 2008-7-4 21:46:08 |顯示全部樓層
原帖由 mytown128 於 2008-7-4 21:27 發表

用水洗洗佢,楂楂水,溝返d珍珠石或泥炭都得,腰少d水試下.

收到 , 明天即改.........今晚抽番 d 水出黎 , 剛到膠格仔的位置有冇問題呢?大約 15mm水位   
回復

sundewrex 發表於 2008-7-4 21:55:08 |顯示全部樓層
最好改用盆種,要透氣
回復

阿袁 發表於 2008-7-4 22:02:05 |顯示全部樓層
原帖由 sundewrex 於 2008-7-4 21:55 發表
最好改用盆種,要透氣

冇彎轉 ? 版主 .......................................
回復

mytown128 發表於 2008-7-4 22:04:45 |顯示全部樓層
試下水位大概占介質高度6分1到8分1,來自2037年的朋友,好高興認識你~
回復

sundewrex 發表於 2008-7-4 22:05:11 |顯示全部樓層
原帖由 阿袁 於 2008-7-4 22:02 發表

冇彎轉 ? 版主 .......................................

想一想一定有辦法!
遲吓我會做一個類似盆景的大盆子玩玩...
回復

mytown128 發表於 2008-7-4 22:11:16 |顯示全部樓層
如果非要用缸不可,就要小d水苔比例,多d珍珠石,吾好压介質等佢鬆d,吾好腰水~
回復

12下一頁