指天椒成長編,終於開花喇!!!

作者: terterwg 發表于 2008-7-3 16:24:20
11275 59
多謝大家回下貼支持

8月29日
早上終於開花喇

8月23日
發覺d 花蕾越黎越大時,頂部既細葉仔會脫落,都甩左十幾廿塊d 未長大既細葉仔,請問係咪唔夠肥料,而又係供肥比花開,所以要甩葉,定係其他原因?
謝謝

8月22日
發覺指天椒有d 葉比雀仔咬過 唔通真係咁好味

8月17日
指天椒終於就快開花, 花蕾已經成棵指天椒都係, 有大約60-70個花蕾
好開心

7月24日(相片更新)
棵指天椒d 葉有輕微虫害 =0= 見到d 葉本身綠色位置有d 白點, 葉低有黑色一粒粒.
已經落左指天椒水去殺虫, 希望好d. 不過總括黎講都無事 生長得好好

7月2日
終於影左張相喇, 希望可以更清晰比大家睇到個情況.
請問大約幾時摘芯較好?
同埋請問指天椒係唔係需要肥料同陽光較多既?
謝謝

6月9日

6月9日

7月2日

7月2日

7月24日

7月24日

8月17日 水平望

8月17日 水平望

8月17日 由上向下望

8月17日 由上向下望

指天椒有d 葉比雀仔咬過

指天椒有d 葉比雀仔咬過

8月29日開花了

8月29日開花了
fianfumy 發表於 2008-7-3 18:32:59 |顯示全部樓層

回復 1# terterwg 的帖子

都摘得頂喎 , 摘咗都仍然會高 , 高會慢D囉 ,但分枝會好快出的 .
好多花友話辣椒好要肥的 , 辣椒要曬太陽 , 但唔可以過多 , 怕熱死佢 , 記得比辣椒補充水份啦 !
回復

ChrisTsui 發表於 2008-7-3 22:52:25 |顯示全部樓層
都種得好健康喎~
我通常在小苗時期會落多鉀氮既粒肥,等枝葉強壯D~
如果開始有花就會落磷肥,催谷開多D花~
不過唔知有冇錯~
如果有錯,希望有人指正,等我唔好再錯落去~
回復

terterwg 發表於 2008-7-4 09:37:07 |顯示全部樓層

回復 2# fianfumy 的帖子

嗯, 咁睇黎都要準備摘心先得...
應該摘左心後, d 分枝會出得更多, 會有更多花架係咪?
謝謝
回復

terterwg 發表於 2008-7-4 09:39:24 |顯示全部樓層

回復 3# ChrisTsui 的帖子

謝謝你, 其實我都係耐唔耐比太陽佢曬下咋...
呢棵辣椒我其實係開辣椒水去除蟲時, 唔小心掉埋粒種子落去, 跟住就無啦啦見到佢發芽喇.   之後我就拿佢出黎種
回復

ChrisTsui 發表於 2008-7-4 10:37:44 |顯示全部樓層
尋晚有人問我關於粒肥既問題,我驚講錯,今朝翻查一本關於家庭蔬果種植既書本,才發現原來我上面所講既氮磷鉀是無機肥,看來我也要停用在農作物上了~
請問有冇人有其他有機肥介紹?主要係強化根莖~

回復

ChrisTsui 發表於 2008-7-4 10:43:18 |顯示全部樓層
原帖由 terterwg 於 2008-7-4 09:39 發表
謝謝你, 其實我都係耐唔耐比太陽佢曬下咋...
呢棵辣椒我其實係開辣椒水去除蟲時, 唔小心掉埋粒種子落去, 跟住就無啦啦見到佢發芽喇.   之後我就拿佢出黎種 ...

咁岩既~我都有兩棵幼苗係o係水蜜桃既泥入面搵到,又係用辣椒水除蟲時剩低既~
我將佢地掘出來,放在新盆上,依家生長得比我用苗盆細心呵護既小苗仲強壯
回復

terterwg 發表於 2008-7-4 13:38:30 |顯示全部樓層

回復 7# ChrisTsui 的帖子

辣椒用途真係好多...
依家我整辣椒除蟲時要去買辣椒先有得用, 依家自己種辣椒, 第日就可以自給自足.
回復

ChrisTsui 發表於 2008-7-4 15:05:31 |顯示全部樓層
原帖由 terterwg 於 2008-7-4 13:38 發表
  辣椒用途真係好多...
依家我整辣椒除蟲時要去買辣椒先有得用, 依家自己種辣椒, 第日就可以自給自足.

種辣椒好有成功感,我呢排種o左好多盆,依家搜隻緊唔同品種來種,遲d開花結果實會好靚~
回復

fianfumy 發表於 2008-7-4 15:17:58 |顯示全部樓層
原帖由 ChrisTsui 於 2008-7-4 15:05 發表

種辣椒好有成功感,我呢排種o左好多盆,依家搜隻緊唔同品種來種,遲d開花結果實會好靚~

me too ...我正在種緊土耳其土獄辣椒及南瓜辣椒 , 剛已發芽換盤  , 另有羊角辣椒未下落的 !

普通辣椒
[img][/img]

土獄辣椒

南瓜辣椒
回復

ChrisTsui 發表於 2008-7-4 15:26:33 |顯示全部樓層
原帖由 fianfumy 於 2008-7-4 15:17 發表

me too ...我正在種緊土耳其土獄辣椒及南瓜辣椒 , 剛已發芽換盤  , 另有羊角辣椒未下落的 !

普通辣椒

土獄辣椒
http://i285.photobucket.com/a ...

我之前種o個d比o左人,依家再由頭來過~
懶得疏苗,依家一盆一粒種子,發芽率好高,依家有成十幾盆
我暫時有5個品種~
今星期日要好好整理o下,等長高d同佢地影大合照~
回復

NaNa 發表於 2008-7-4 15:29:37 |顯示全部樓層
do you want the seed of chilli show in photo
回復

小寶 發表於 2008-7-4 15:34:23 |顯示全部樓層

回復 10# fianfumy 的帖子

泥面上白白地果d野係咩來架?
回復

ChrisTsui 發表於 2008-7-4 15:38:33 |顯示全部樓層
NaNa, 我之前寄比你既祕魯紫辣椒種唔種到?
原來我未充分風乾就寄出,有人話收到時發o左霉
真係唔好意思~
如果你發唔到芽,我可以再寄種子比你,今次唔會再發霉架啦~
回復

fianfumy 發表於 2008-7-4 15:41:20 |顯示全部樓層
原帖由 ChrisTsui 於 2008-7-4 15:26 發表 [url=http://hkplants.com/redirect.php?goto=findpost&pid=182862&ptid=15245

我之前種o個d比o左人,依家再由頭來過~
懶得疏苗,依家一盆一粒種子,發芽率好高,依家有成十幾盆
我暫時有5個品種~
今星期日要好好整理o下,等長高d同佢地影大合照~ ...

我都比了好幾顆辣椒幼苗送了給朋友 , 其實仲有3顆指天椒要等人收留呀 !
辣椒及指天椒種子是自行收集落種 , 發芽率 100%
回復

fianfumy 發表於 2008-7-4 15:43:28 |顯示全部樓層
原帖由 小寶 於 2008-7-4 15:34 發表
泥面上白白地果d野係咩來架?

是蘭石呀 , 有疏水作用 , 另我最主要是放一層泥上面是會小好多 "蚊滋"
回復

ChrisTsui 發表於 2008-7-4 15:46:17 |顯示全部樓層
原帖由 fianfumy 於 2008-7-4 15:41 發表

我都比了好幾顆辣椒幼苗送了給朋友 , 其實仲有3顆指天椒要等人收留呀 !
辣椒及指天椒種子是自行收集落種 , 發芽率 100%

其實我都用唔晒架,不過有朋友/同事話要,我就開始幫佢地種~
見發芽率咁高,越種越開心,除o左自己收集既種子外,開始o係網上訂,但發芽率只得80%左右,自己收集o個d就100%~
回復

ChrisTsui 發表於 2008-7-4 15:48:30 |顯示全部樓層
原帖由 fianfumy 於 2008-7-4 15:43 發表

是蘭石呀 , 有疏水作用 , 另我最主要是放一層泥上面是會小好多 "蚊滋"

鋪蘭石o係泥面可以減少 "蚊滋"呀?add3icon
回復

fianfumy 發表於 2008-7-4 16:10:53 |顯示全部樓層

回復 18# ChrisTsui 的帖子

係呀, 因我家有位3歲小霸王 ....是我囡囡 , 之前未用蘭可 , 咬到她成面都係 , 後來舖了蘭可 , 真係少了90% , 另我現時窗口掛了一小袋一粒粒的蒜頭 ( 5-7日換一次)  , 所以間屋已冇乜蚊了 !
回復

terterwg 發表於 2008-7-24 18:14:57 |顯示全部樓層
已經更新左最新既指天椒相.
大約由播種種左三個月
回復

123下一頁