返回列表 發新帖

求救-花貓變菜乾

作者: njchangjiang 發表于 2008-7-2 21:14:46
3242 29
njchangjiang 發表於 2008-7-3 22:58:57 |顯示全部樓層
看來是可曬太陽但要多給水及不可曬太久
回復

Jae 發表於 2008-7-3 23:59:40 |顯示全部樓層
原帖由 soy 於 2008-7-3 15:58 發表

我家貓放向東都係咁,晒幾個鐘都唔掂,都唔知晒定唔晒好....

雖然大家屋企既方向一樣,但每個地區既溫度都唔同,不能以方向就一概而論呀~
貓係要曬,我o的貓呢兩日冇曬即刻冇心機,其實只要曬一陣,唔好曬到佢o的葉"hing" 左就得架喇,如果唔放心,不妨只在早上曬一小時試試先啦~ 但我認為8-9呢個鐘o的陽光最好~~
回復

襲人 發表於 2008-7-4 00:09:08 |顯示全部樓層
我之前個D迷岩都係曬燶左 屋企西斜....
剪走左D枯葉
死左三棵無球的小苗

而家用個大盆放左1.5CM高既水
再將D盆隔水放係盆入面

個次之後就算屋企幾曬都好都無燶過啦
不過一定要日日返到屋企就係葉面噴水
回復

katelyn 發表於 2008-7-4 00:20:07 |顯示全部樓層
我都係將D盆隔水放係盆入面,我仲加左有'窿'個蓋
放左o係出面晒2.3日都無事
回復

njchangjiang 發表於 2008-7-4 23:07:26 |顯示全部樓層
原帖由 襲人 於 2008-7-4 00:09 發表
我之前個D迷岩都係曬燶左 屋企西斜....
剪走左D枯葉
死左三棵無球的小苗

而家用個大盆放左1.5CM高既水
再將D盆隔水放係盆入面

個次之後就算屋企幾曬都好都無燶過啦
不過一定要日日返到屋企 ...

可否有照片提供給我們大家參考參考
回復

chris 發表於 2008-7-4 23:16:36 |顯示全部樓層
NJ, 你都有種 貓貓, 我月中都買咗盆Kohleria Ampallang , 而家係保溫箱休養中,

看過種植網頁話濕度唔夠都會葉枯的, 所以我將 喜蔭及花貓係用保溫箱種
回復

katelyn 發表於 2008-7-5 00:02:54 |顯示全部樓層
原帖由 njchangjiang 於 2008-7-4 23:07 發表

可否有照片提供給我們大家參考參考

小小獨立屋
回復

peeseela 發表於 2008-7-5 11:57:50 |顯示全部樓層
呢隻杯蓋唔捨得開窿, 我會係個邊位用"blue tape"加高佢, 等佢有條"la"
回復

njchangjiang 發表於 2008-7-5 18:10:44 |顯示全部樓層
原帖由 chris 於 2008-7-4 23:16 發表
NJ, 你都有種 貓貓, 我月中都買咗盆Kohleria Ampallang , 而家係保溫箱休養中,

看過種植網頁話濕度唔夠都會葉枯的, 所以我將 喜蔭及花貓係用保溫箱種

Christ,我剛開始學種,今天再看我這隻花貓,原來莖已開始爛了,而根沒事,看來我在Bun 買到不良品,真氣人.第一次買花貓就遇到這事.現在只有趕緊剪下浸在水中.希望可以保留這品種.
回復

njchangjiang 發表於 2008-7-5 18:12:39 |顯示全部樓層
原帖由 katelyn 於 2008-7-5 00:02 發表

小小獨立屋

這獨立屋很漂亮加實用,原本花貓要保濕. 謝謝.
回復