求救-花貓變菜乾

作者: njchangjiang 發表于 2008-7-2 21:14:46
3217 29
上星期在Bun買回來的花貓 ,今天有太陽,放在窗邊曬花貓,今晚回來 ,心痛死了
花貓變菜乾了 ,怎辦?  請問各位大大,可有的救否?
豬骨煲 發表於 2008-7-2 21:23:35 |顯示全部樓層
嘩..........你屋企西斜架?
你番到屋企有冇淋番d水,會唔會好d呀?

都唔得既,係咪一定要將頂果d未謝晒剪左佢
留番黎插泥
跟住剪左下面果d,留球,根,莖再種過呀?

我唔係高手,我都係度偷c中
不過厘度有好多高手係度,應該都幫到你既.....
回復

connie925 發表於 2008-7-2 21:24:41 |顯示全部樓層
淋水後放入温室,可能聽日會還魂
回復

Jae 發表於 2008-7-2 21:44:56 |顯示全部樓層
原帖由 njchangjiang 於 2008-7-2 21:14 發表
上星期在Bun買回來的花貓 ,今天有太陽,放在窗邊曬花貓,今晚回來 ,心痛死了
花貓變菜乾了 ,怎辦?  請問各位大大,可有的救否?

睇來o的菜乾都冇得求喇,剪左佢啦~ 貓唔係太難種,我每次o係bun 買o的貓都唔多掂 (除左盆brimestone 之外),我返到屋企就會將所有有枯既葉剪晒佢,跟住差不多隔日淋水(我用發叔o的泥,由於都幾疏水所以隔日淋都差不多~) 同埋噴水(但記得噴完水唔好晒直接太陽),我都會俾佢晒太陽,但只跟早上10點前,咁佢就好快健康番喇,雖然貓要晒但我試過有一朝好好天 (好似今日咁),曬到十一點o的葉已經軟晒,即刻拎番入屋放o係陰涼位,過幾個鐘就冇事喇,所以貓都不能夠太曬呀~
以上係個人經驗,希望幫到你~~
回復

Samtang 發表於 2008-7-2 22:11:46 |顯示全部樓層
都是沒有得救,當吸收經驗,下次小心D。
回復

njchangjiang 發表於 2008-7-2 22:17:48 |顯示全部樓層
原帖由 豬骨煲 於 2008-7-2 21:23 發表
嘩..........你屋企西斜架?
你番到屋企有冇淋番d水,會唔會好d呀?

都唔得既,係咪一定要將頂果d未謝晒剪左佢
留番黎插泥
跟住剪左下面果d,留球,根,莖再種過呀?

我唔係高手,我都係度偷c中
不過厘度有好多高手係度,應 ...

我家向東北,太陽沒有這麼厲害.真不明白這隻貓怎會搞成這樣.
回復

豬骨煲 發表於 2008-7-2 22:22:33 |顯示全部樓層
原帖由 njchangjiang 於 2008-7-2 22:17 發表

係呀.........我屋企果d都冇事啊
真奇怪

你試下以上高手既方法啦,希望種得番啦 ^^
回復

njchangjiang 發表於 2008-7-2 22:22:41 |顯示全部樓層
原帖由 Jae 於 2008-7-2 21:44 發表

睇來o的菜乾都冇得求喇,剪左佢啦~ 貓唔係太難種,我每次o係bun 買o的貓都唔多掂 (除左盆brimestone 之外),我返到屋企就會將所有有枯既葉剪晒佢,跟住差不多隔日淋水(我用發叔o的泥,由於都幾疏水所以隔日淋都差不多~) 同埋 ...

謝謝你的建議,剪下來再插嗎? 它是小苗,其下面有蟲嗎?
回復

sammy 發表於 2008-7-2 23:20:41 |顯示全部樓層
原帖由 njchangjiang 於 2008-7-2 22:17 發表

此話怎說? 我家正北, 連早上斜射的陽光, 照過的葉子都非常燙手, 你有冇摸過D葉熱唔熱?
回復

njchangjiang 發表於 2008-7-2 23:26:24 |顯示全部樓層
原帖由 sammy 於 2008-7-2 23:20 發表

此話怎說? 我家正北, 連早上斜射的陽光, 照過的葉子都非常燙手, 你有冇摸過D葉熱唔熱?

我沒有摸過葉子,但知道玻璃窗的玻璃很熱.感謝提醒.看來葉子是給曬枯了.
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-7-3 00:15:41 |顯示全部樓層
應該過乾過晒,你早晚嘖少少水落d葉度
回復

江江 發表於 2008-7-3 00:19:44 |顯示全部樓層
原帖由 njchangjiang 於 2008-7-2 23:26 發表

我沒有摸過葉子,但知道玻璃窗的玻璃很熱.感謝提醒.看來葉子是給曬枯了.

我前幾天都有類似的經歷...葉片.頂芽貼近玻璃的..全都燒傷...(大銀幕窗向東..陽光由早上6:45--11:00)
有一棵 S. Sellovii...頂芽花包全燶了....
回復

Fleur 發表於 2008-7-3 01:24:28 |顯示全部樓層
我家向東南, 一直晒到11時都無事, 問題係唔可以俾d泥乾, 多水唔怕嘅, 剪晒下面D燶葉, 留番頂無爛嘅, 加番多D水落泥, 唔會死呀.
回復

njchangjiang 發表於 2008-7-3 09:09:01 |顯示全部樓層
非常謝謝大家,已加多一些水給它,希望它可以活下來,它是我第一個貓貓.
回復

農夫 發表於 2008-7-3 09:40:48 |顯示全部樓層
我家的貓放在西斜的地方晒
愈晒愈精神
你的貓是否有其他問題?
回復

Vienne 發表於 2008-7-3 10:23:52 |顯示全部樓層
呢個慘劇,我上星期先發生左,一大一小兩盤貓好多葉都同你一樣似菜乾,真係幾乎喊左出黎,大貓我剪晒d枯葉,冇事,呢幾日有新葉仔出。細貓第二日瞓低左,要cut左個頭落黎再種過,簡直係慘痛教訓。而家佢地都幾ok,冇乜事,係有d光脫脫啫。
見你盤d葉都未枯得晒,你剪左d枯葉先,如果佢冇事,d葉仔好快會生出黎,好似我盤咁瞓低左,就拿拿cut落黎再種過。

樓上花友:
我屋企都係西斜喎,果日拉開左窗簾,行開去煮野,返黎已經出事,我諗係你d貓天生異稟。

回復

soy 發表於 2008-7-3 15:58:59 |顯示全部樓層
原帖由 Vienne 於 2008-7-3 10:23 發表
呢個慘劇,我上星期先發生左,一大一小兩盤貓好多葉都同你一樣似菜乾,真係幾乎喊左出黎,大貓我剪晒d枯葉,冇事,呢幾日有新葉仔出。細貓第二日瞓低左,要cut左個頭落黎再種過,簡直係慘痛教訓。而家佢地都幾ok,冇乜事,係有d光脫脫啫 ...

我家貓放向東都係咁,晒幾個鐘都唔掂,都唔知晒定唔晒好....
回復

agnespoon 發表於 2008-7-3 16:51:50 |顯示全部樓層
嘩~~~~ 真係好乾下喎, 係咪曬親佢呀?
回復

江江 發表於 2008-7-3 20:15:11 |顯示全部樓層
原帖由 soy 於 2008-7-3 15:58 發表

我家貓放向東都係咁,晒幾個鐘都唔掂,都唔知晒定唔晒好....

原來我地..4個..同一命運...
真係信不信由你...有幸有不幸籮...
回復

農夫 發表於 2008-7-3 20:26:19 |顯示全部樓層
原帖由 Vienne 於 2008-7-3 10:23 發表
呢個慘劇,我上星期先發生左,一大一小兩盤貓好多葉都同你一樣似菜乾,真係幾乎喊左出黎,大貓我剪晒d枯葉,冇事,呢幾日有新葉仔出。細貓第二日瞓低左,要cut左個頭落黎再種過,簡直係慘痛教訓。而家佢地都幾ok,冇乜事,係有d光脫脫啫 ...

我無野遮架,
放在花槽出面
正西斜!
不過我每晚除左淋花外
仲會將個花槽周圍淋到濕晒
唔知係未咁既原因呢
回復

12下一頁