返回列表 發新帖

好灰...請容許我宣洩一下...

作者: 喵喵草 發表于 2008-7-1 21:00:21
4334 57
C702 發表於 2008-7-3 09:02:44 |顯示全部樓層
最近我有個朋友搬屋
仲係買樓嗰隻,幾經辛苦,張羅左一成首期
按比銀行九成!!!!!
裝修3xxxxx,唔夠錢,又問財務公司借多2xxxxx!!!!!!
個仔又唔好彩患重病
你估吓,依家你灰定佢灰?
唔夠錢、唔鍾意地點咪慢慢搵囉
期間就當儲錢
到真係搵到地方,咪買D好嘢獎勵吓自己
咁樣諗會唔會開心D?
你仲有家人,屋企可以番,其實已經係一件好幸福嘅事!

記住同D花淋水呀,佢地枯死左,你仲灰呀!

回復

Alfphy 發表於 2008-7-3 09:17:11 |顯示全部樓層
人生不如意事十常八九……有乜事上來呻下,傾下,輕鬆下lor
回復

cross 發表於 2008-7-3 09:21:07 |顯示全部樓層
原帖由 C702 於 2008-7-3 09:02 發表
最近我有個朋友搬屋
仲係買樓嗰隻,幾經辛苦,張羅左一成首期
按比銀行九成!!!!!
裝修3xxxxx,唔夠錢,又問財務公司借多2xxxxx!!!!!!
個仔又唔好彩患重病
你估吓,依家你灰定佢灰?
唔夠錢、唔鍾意地點咪慢慢搵囉
期間就當儲錢
...

所以話只要你未死講冇出辛苦或冇乜冇物呢兩個字
其實已經擁有很多了
回復

喵喵草 發表於 2008-7-8 01:08:15 |顯示全部樓層
搵倒啦~~ 搵倒啦~~ 搵倒啦~~
今日放工~~ 即飛入元朗~~ 一口氣極速睇左 3間村屋...咁就租左其中一間啦~~ 夜mama...其實唔係睇得咁清楚~~ 希望自己冇決定錯誤啦~~
其實我未住過村屋架....新環境.....一個人住...我又超細膽... 怕且都要好長時間至適應啦~~
係呢度~~ 要再次多謝花友們~~ 你地嘅說話...比左唔少力量我架.....以後嘅日子可能冇想像中咁容易..... 但係我都會努力咁去過架~~
回復

Monse 發表於 2008-7-8 01:32:43 |顯示全部樓層
元朗邊度呀,講唔講得架?
回復

貓貓 發表於 2008-7-8 01:39:54 |顯示全部樓層
恭喜晒!

我地呢到有好多元朗人,日常生活所需,邊到食野好,邊到買野平都可以俾 d 意見。互相照應嘛!

不過一個人住小心治安,去街唔好去到咁夜呀!
回復

C702 發表於 2008-7-8 01:43:50 |顯示全部樓層
喵喵草,首先恭喜你搵到新屋
村屋最啱花友住,係天台定地下?中間就......
一個女仔住真係要小心出入呀!
回復

Monse 發表於 2008-7-8 01:54:50 |顯示全部樓層
元朗有啲太過平租就要睇清楚呀,所以想問吓位置啫。
回復

ChrisTsui 發表於 2008-7-8 03:20:09 |顯示全部樓層
以上咁多位都講得好岩,一個女仔住村屋真係要小心d~
唔好去咁夜街,入黑返屋企時,留意o下四周有冇陌生人跟住你~
認識o下鄰居,問o下附近治安係乜野情況~
夜晚返屋企開門時,望清楚四周有冇人,快快手開門入屋即刻鎖門~
門匙要擺o係就手位,唔好去到門口至摷一大輪~
門窗要確保安全,唔會輕易比人爆開~
我都好細膽,所以成日諗埋呢d野~
回復

Alfphy 發表於 2008-7-8 10:32:50 |顯示全部樓層
搵到新屋啦!恭喜晒!
祝新生活愉快!
回復

喵喵草 發表於 2008-7-8 22:27:06 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-7-8 01:54 發表
元朗有啲太過平租就要睇清楚呀,所以想問吓位置啫。

係西鐵站隔離d圍村囉....住開元朗嘅花友...應該估倒係邊啦....
回復

喵喵草 發表於 2008-7-8 22:31:52 |顯示全部樓層
原帖由 ChrisTsui 於 2008-7-8 03:20 發表
以上咁多位都講得好岩,一個女仔住村屋真係要小心d~
唔好去咁夜街,入黑返屋企時,留意o下四周有冇陌生人跟住你~
認識o下鄰居,問o下附近治安係乜野情況~
夜晚返屋企開門時,望清楚四周有冇人,快快手開門入屋即刻鎖門~
門 ...

chris~~ 你咁講.....我仲驚呀......條村係雜左d...不過, 尋晚8點鍾..都仲好熱鬧下.....又靠近市中心..應該ok掛.....anyway~~ 多謝大家~~ 我會小心d架啦~~~~
回復

喵喵草 發表於 2008-7-8 22:43:13 |顯示全部樓層
原帖由 C702 於 2008-7-8 01:43 發表
喵喵草,首先恭喜你搵到新屋
村屋最啱花友住,係天台定地下?中間就......
一個女仔住真係要小心出入呀!

我租嘅係舊式村屋...冇露台...仲要係4樓.....要行餐死呀....... 聽日請左兩個鍾頭假....早小小入去, 再去睇清楚d..同簽埋正式租約.....

你地都叫我出入小心...其實我反而好驚有老鼠, 小強呀..果d.....
回復

C702 發表於 2008-7-8 23:03:27 |顯示全部樓層
唔使驚喎,呢D野村屋超級多
慢慢你就慣
其實我之前都住過元朗
租平多野食
田中、超辣車仔麵、桂林米線、B仔甜品............
諗番都一地口水
你屋企附近仲有大形燒烤場可以招呼朋友,正
回復

喵喵草 發表於 2008-7-8 23:10:27 |顯示全部樓層
原帖由 C702 於 2008-7-8 23:03 發表
唔使驚喎,呢D野村屋超級多
慢慢你就慣
其實我之前都住過元朗
租平多野食
田中、超辣車仔麵、桂林米線、B仔甜品............
諗番都一地口水
你屋企附近仲有大形燒烤場可以招呼朋友,正 ...

唔好嚇我呀~~ 我好驚老鼠架~~ ....係4樓...應該....冇咁易爬上黎掛....
回復

ChrisTsui 發表於 2008-7-9 01:21:29 |顯示全部樓層
原帖由 喵喵草 於 2008-7-8 22:31 發表

chris~~ 你咁講.....我仲驚呀......條村係雜左d...不過, 尋晚8點鍾..都仲好熱鬧下.....又靠近市中心..應該ok掛.....anyway~~ 多謝大家~~ 我會小心d架啦~~~~ ...

唔係嚇你呀~
總之一到夜晚四周冇人時,就要提高警覺~
可能我自己有陰影啦~
大約十年前,我同ex試過係中環遮打花園比刀賊從後突襲~
當時只不過係晚上十點左右,離遠仲見到有路人行緊~
從今之後,我對黑夜獨行既警覺性特別高~
回復

Simplyone 發表於 2008-7-11 22:29:38 |顯示全部樓層
原帖由 喵喵草 於 2008-7-8 01:08 發表
搵倒啦~~ 搵倒啦~~ 搵倒啦~~
今日放工~~ 即飛入元朗~~ 一口氣極速睇左 3間村屋...咁就租左其中一間啦~~ 夜mama...其實唔係睇得咁清楚~~ 希望自己冇決定錯誤啦~~
其實我未住過村屋架....新環境.....一 ...

真好, 又有自己的空間喇 ~
回復

貓貓 發表於 2008-7-12 16:59:38 |顯示全部樓層
我知邊到喇,但係從來未試過行過個邊。
感覺屋對屋,好迫,好處係你一大聲叫實有人聽到,雖然救唔救你係另一件事。
身邊帶定防狼器或掛定個袋到啦!

介紹肥仔腸粉俾你,d 腸粉滑滑,d 魚蛋又彈牙,好好味!
回復