好灰...請容許我宣洩一下...

作者: 喵喵草 發表于 2008-7-1 21:00:21
4332 57
最近...要搵屋搬.....budget所限...搵左好耐...都搵唔倒.....最差, 又或者未算最差嘅...就係要返屋企住.....

好灰.....真係好灰....今日天朗氣清......但我嘅心情...一片灰暗....自己一個係荼餐廳食食下野....居然咸左出嚟......會覺得傷心....係因為覺得自己好冇用....好冇用o既自己...只係想搵一個空間將自己收埋.....

眼淚係唔應該為自己流o架.....只有這一次...就容許這一次.......

如果.......如果仲有心情去栽花種草....係應該會覺得更加內疚....所以...依家咩心情都冇啦.......
BanbieChan 發表於 2008-7-1 21:15:04 |顯示全部樓層
唔緊要la,同屋企人住都好好,親情可貴嘛 ,然後俾心機賺 ,再建立屬於自己嘅天地啦!加油!
回復

jolin 發表於 2008-7-1 21:53:55 |顯示全部樓層
原帖由 BanbieChan 於 2008-7-1 21:15 發表
唔緊要la,同屋企人住都好好,親情可貴嘛 ,然後俾心機賺 ,再建立屬於自己嘅天地啦!加油!

有時相見好同住難的,好似我阿媽最鐘意將我啲嘢亂放,到我要用的時候就搵唔到,我都好想有自己的空間
回復

比得大帝 發表於 2008-7-1 21:57:56 |顯示全部樓層
人生總是有起有跌的, 雨過了總是天晴
回復

ChrisTsui 發表於 2008-7-1 22:05:22 |顯示全部樓層
人生總有高低起跌,雖然這句話看似敷衍,但卻是最真實的.
當跌到低點時,就讓自己盡情哭鬧一場,只要不傷害他人就可以了.
但切忌讓自己沉迷在悲傷的情緒中太久,給自己一個期限,哭夠了便要重新振作.
這個世界有太多不幸的人和事,回看自己擁有的一切,我們的所謂不開心,相對來說是多麼的微不足道.
我也知道要那樣的理智,不是一般人可以做到,我也在學習.
我沒有宗教信仰,但每次感到失落時,會數算自己擁有的一切,不去數算自己的不足,這樣便會十分感恩.
相信明天會更好.
回復

alexand52028 發表於 2008-7-1 22:18:00 |顯示全部樓層
比d心機!!
回復

lammanfung 發表於 2008-7-1 22:34:19 |顯示全部樓層
請不要計較一時的得與失,能伸也能屈,再訂下一個目標再次努力吧!
回復

比得大帝 發表於 2008-7-1 22:42:16 |顯示全部樓層
找個朋友傾吓計
回復

charles604498 發表於 2008-7-1 22:47:56 |顯示全部樓層
人總要自立離開屋企,可能末係時侯呢
珍惜同屋企人住既日子 ,搬出去食 自己。
湯水少或冇 ,病 冇人知冇人照顧。
好淒涼
世上自有爸媽好 ,有爸媽的孩子像個寶。
回復

harry692 發表於 2008-7-1 23:00:40 |顯示全部樓層
灰,須是一個難題,但每一個人都有,亦是一定要面對一定要解決。
解決后睛天才出現。面對吧!不要收埋自己。這樣做人會閞心的。
budget 不夠可否搬遠一點。
以上如不合聽,請掉進你的空間吧!
回復

大白燦 發表於 2008-7-1 23:55:12 |顯示全部樓層
人生總有起伏, 當你越過一個又一個難題, 回頭再看從前的又算是什麼呢? 解決問題的辦法又不只一個, 唔開心喊左會好d, 遇到錯折要積極面對, 總相信明天會更好!
這些只是我的小小愚見
回復

lammanfung 發表於 2008-7-2 00:14:40 |顯示全部樓層
你看,很多花友也很關心你的!
回復

nuage 發表於 2008-7-2 03:08:09 |顯示全部樓層
原帖由 喵喵草 於 2008-7-1 21:00 發表
最近...要搵屋搬.....budget所限...搵左好耐...都搵唔倒.....最差, 又或者未算最差嘅...就係要返屋企住.....

好灰.....真係好灰....今日天朗氣清......但我嘅心情...一片灰暗....自己一個係荼餐廳食食下野....居然 ...

唔好咁灰心啦﹗從另外一個角度諗﹕返屋企住都有好處,可以將租屋嘅錢用嚟儲蓄,遲d揾到屋租嘅時候,可以用嘅budget咪多d囉﹗
回復

Alfphy 發表於 2008-7-2 05:16:20 |顯示全部樓層
一切都係暫時性.....搬回家住,可能你好唔鍾意,但係都係暫時性的……好似其他花友講法....要振作啊!有時搵屋真係好講緣份,暫時搵唔到合心意的,咪放棄啊,努力儲錢,繼續搵屋,等到時機適合了再搬lor....唔好唔開心啦!
回復

羊咩咩 發表於 2008-7-2 07:53:46 |顯示全部樓層
唔好咁灰~~~budget有限,唔係你問題,而家租咁貴......試下問朋友同唔同你夾份租,舊樓的話問下個管理員有冇盤出租(比返幾百蚊佢地),問多幾間大細行,好傾個d問下收唔收私佣(唔合法)有0.5%私佣佢地又開心又可能會落力d(除非budget真係太低)
過兩日你既心情可能會好似今日天氣咁好,加油!!!!
回復

jellyfishy 發表於 2008-7-2 09:10:24 |顯示全部樓層
落下的淚不是無助的,大家都在支持你啊!
未找到理想居所,只是時機未到,最緊要唔好心急呀~
回復

vkzone2002 發表於 2008-7-2 09:30:56 |顯示全部樓層
你要加油呀! 香港租金一天貴過一天, 唔係我地賺到大錢的無用和有問題, 而係地產商和炒家太大貪, 你唔好唔開心啦.
回復

江江 發表於 2008-7-2 09:33:51 |顯示全部樓層
當你走出這個 「灰」的日子.....
回頭一望....就是那麽的簡單問題...你會覺得自已很傻
前面的日子...才是我們要面對的....
祝福你
回復

cross 發表於 2008-7-2 09:48:41 |顯示全部樓層
算好吧
我一星期跪兩個死人
然後長期糧尾嘛又係咁過
另一角度睇死唔去已經是很好
手頭上還有朋友親人一些可以令你值得在灰色畫下彩虹的東西嘛
回復

jellyfishy 發表於 2008-7-2 10:01:26 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-7-2 09:48 發表
算好吧
我一星期跪兩個死人
然後長期糧尾嘛又係咁過
另一角度睇死唔去已經是很好
手頭上還有朋友親人一些可以令你值得在灰色畫下彩虹的東西嘛 ...

你咁講,我突然間好想有個伴係屋度.
以前成日都想試下自己住,家下迫住自己一個人住.... 大半年了,還是不習慣,夜裡會覺得太靜了點.
回復

123下一頁