黃臉婆嘅朱頂蘭

作者: 黃臉婆 發表于 2008-6-30 14:19:09
68324 696
黃臉婆 發表於 2009-6-14 23:45:35 |顯示全部樓層
我種咗朱朱幾年,一直以為得幾種,上嚟睇至知原來有咁多種,同網友分享咗啲種子,好快已經發芽,依家落咗泥仲出埋葉仔,好開心好有成功感,好想種多啲唔同品種,唔知各位師兄師姐會唔會有啲種子或者球根可以share比 ...
yoyo2002 發表於 2009-6-12 17:59

太遲了,種子已挀曬喇!
回復

黃臉婆 發表於 2009-6-14 23:51:01 |顯示全部樓層
Exotic Peacock 異域孔雀-又開喇!!!
IMG_2605 (Small).JPG
回復

Dennis 發表於 2009-6-15 10:19:19 |顯示全部樓層
黃臉婆 發表於 2009-6-14 23:51

嘩! 黃靚靚女仕, 妳比d乜佢食? 又出花咁犀利!?
回復

蘑菇 發表於 2009-6-15 11:11:18 |顯示全部樓層
黃臉婆 發表於 2009-6-14 23:51

你d朱真係好堅強喎,我果d未開花就熱到消苞喇,有d開咗都擺唔耐,幾日就瓜晒lu~
回復

vincentma 發表於 2009-6-15 13:23:57 |顯示全部樓層
黃靚靚,我想買以下朱朱,俾 D 意見呀,有無 D must buy items係漏左架?我已經有紅色朱朱,所以今次唔買紅色,桃紅就有。會唔會有 D 款係跟相片差好遠呢?會唔會有 d 好似樣呢?

DOUBLE PEACORD
BLOSSOM PEACOCK
DONAU
MOONLIGHT
CHARISMA
SAN REMO
PINK BLOSSEM
ESTELLA
APHRODITE
MISTY
SANTA FE
MAGIC GREEN
PAPILLIO (聽你話, MUST BUY 呢個)
PICOTEE
PINK SUPRISE
FLAMING PEACOCK

(我已經左 CUT 右 CUT 喇,如果唔係,都唔知點收科!
回復

Dennis 發表於 2009-6-15 15:01:45 |顯示全部樓層
黃靚靚,我想買以下朱朱,俾 D 意見呀,有無 D must buy items係漏左架?我已經有紅色朱朱,所以今次唔買紅色,桃紅就有。會唔會有 D 款係跟相片差好遠呢?會唔會有 d 好似樣呢?
vincentma 發表於 2009-6-15 13:23

唉! 我由29款CUT黎CUT去都仲有24款...呢鑊隨時大出血....
黃靚靚及VINCENT媽, 請妳們比D意見我仲可以CUT邊D啦!

常规品种 (5)                 重瓣品种(6)               小花品种(4)       庭院品种(9)
Apple Blossom             Aphrodite                Lemon Lime      Chico
Charisma                    Blossom Peacock      Papillio             Emerald
San Remo                   Dancing Queen         Picotee             Estella
Showmaster                Double Record          Tango              Giraffe
Temptation                  Elvas                                             Lima
                                  Promise                                         Misty
                                                                                      Pink Surprise
                                                                                      Rembrandt van Rijn
                                                                                      Santa Fe
回復

yoyo2002 發表於 2009-6-15 16:03:44 |顯示全部樓層
想請教吓,咁多不同品種,可以嚮邊度買到?
回復

vincentma 發表於 2009-6-15 21:30:22 |顯示全部樓層
唉! 我由29款CUT黎CUT去都仲有24款...呢鑊隨時大出血....
黃靚靚及VINCENT媽, 請妳們比D意見我仲可以CUT邊D啦!

常规品种 (5)                 重瓣品种(6)               小花品种(4)       庭院品 ...
Dennis 發表於 2009-6-15 15:01
Dennis, 我就係唔知道點樣再 cut 先至問黃靚靚 D 竟見!因為真係會出晒血架!

Anyway, 我就將 D 類似既 group 埋一齊,咁樣就可以同類揀一種,同埋揀左 first choice果 D ,第二日再 counter check ,係未真係唔訂都唔會後悔先,俾 D 冷靜期俾自已,再自已 set quota ,唔可以超過 15 種,咁就可以睇送食飯!
回復

vincentma 發表於 2009-6-15 21:33:53 |顯示全部樓層
想請教吓,咁多不同品種,可以嚮邊度買到?
yoyo2002 發表於 2009-6-15 16:03

PM左俾你呀!
回復

ylee 發表於 2009-6-15 22:07:42 |顯示全部樓層
黃朱Germa 日耳曼好靚add6icon
回復

Dennis 發表於 2009-6-15 22:28:33 |顯示全部樓層
Dennis, 我就係唔知道點樣再 cut 先至問黃靚靚 D 竟見!因為真係會出晒血架!

Anyway, 我就將 D 類似既 group 埋一齊,咁樣就可以同類揀一種,同埋揀左 first choice果 D ,第二日再 counter check ,係未真係唔訂 ...
vincentma 發表於 2009-6-15 21:30

Vincent媽, 好多謝妳提點, 冇錯, 要冷靜!可惜朱毒太勁......
回復

黃臉婆 發表於 2009-6-15 22:40:54 |顯示全部樓層
嘩! 黃靚靚女仕, 妳比d乜佢食? 又出花咁犀利!?
Dennis 發表於 2009-6-15 10:19

一定要夠曬,其他無野做過!就係咁簡單!
回復

黃臉婆 發表於 2009-6-15 22:56:38 |顯示全部樓層
你d朱真係好堅強喎,我果d未開花就熱到消苞喇,有d開咗都擺唔耐,幾日就瓜晒lu~ ...
磨菇 發表於 2009-6-15 11:11

我諗佢消苞唔會係由於熱,等我搵吓仲有嘜原因會消苞先!
回復

黃臉婆 發表於 2009-6-15 23:10:21 |顯示全部樓層
vincentma,Dennis:

其實最緊要自己喜歡就得架喇!

不過我最鍾意係 Papilio / Germa / Giraffe / Chico / Estella(有香味,我仲未有)
回復

vincentma 發表於 2009-6-16 08:28:32 |顯示全部樓層
唔該黃靚靚,我都係加左 "Giraffe" 落去先!
回復

yoyo2002 發表於 2009-6-16 10:11:28 |顯示全部樓層
PM左俾你呀!
vincentma 發表於 2009-6-15 21:33

唔該哂,請問睇咗可以點訂?
回復

lelelala 發表於 2009-6-16 15:23:53 |顯示全部樓層

常规品种 (5)                 重瓣品种(6)               小花品种(4)       庭院品 ...
Dennis 發表於 2009-6-15 15:01

嘩! 你的精選同我的心水有95%相似 , 如果訂的話可通知聱否一起訂嗎?
回復

Dennis 發表於 2009-6-16 22:02:16 |顯示全部樓層
vincentma,Dennis:

其實最緊要自己喜歡就得架喇!

不過我最鍾意係 Papilio / Germa / Giraffe / Chico / Estella(有香味,我仲未有)http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(10).gif ...
黃臉婆 發表於 2009-6-15 23:10

唉! 買得太多女友會炸型, 到時要買返相同價錢嘅野比佢咁我就疴可嘞....
要諗諗計點過骨先得!add12icon
回復

宇前流星 發表於 2009-6-17 08:38:09 |顯示全部樓層
这个时候都会开花?真厉害
回復

carmen 發表於 2009-6-17 08:48:05 |顯示全部樓層
唉! 買得太多女友會炸型, 到時要買返相同價錢嘅野比佢咁我就疴可嘞....
要諗諗計點過骨先得!add12icon
Dennis 發表於 2009-6-16 22:02

報細數得嗎?我見我哥都係咁同呀嫂講架!(7k變3k! =P)
回復