一隻"流浪狗"

作者: ChrisTsui 發表于 2008-6-30 03:24:47
2048 12
星期日黃昏,正下著雨,我撐著傘趕外出,在家附近見到一隻中型"流浪狗".
這狗像得了皮膚病,淺啡色的身上一片灰一片黑.
有皮膚病的流浪狗其實經常碰到,但我見到的那隻卻有點不一樣.
第一眼見到牠,最吸引之處是頸上一條漂亮的鮮紅色狗帶,其次是牠惶恐的眼神.
還來不及打量牠的皮膚有沒有潰爛,牠已急急遠走.
我之後在附近走了一會,看不到有人,排除了牠是跟主人一起出來散步.
當時在想,會不會是走失了的住家狗?
如果是,身上是否有晶片,可以幫助牠尋回主人?
如果經檢驗後,發現沒有晶片,是否會被捉去人道毁滅?
如果牠是走失了的住家狗,牠的主人會不會急得發瘋?
還是, 牠是被遺棄的動物?
抑或是......牠根本是一隻普通的流浪狗,只因為頸上一條漂亮的鮮紅色狗帶及惶恐的眼神,讓我想得太多???
Donder 發表於 2008-6-30 05:41:36 |顯示全部樓層
這就如我在這幾日尋找我的單車般, 一見深紫色的, 就飛埋去睇下係咪我架單車,  尋單車, 尋狗, 也是一樣,  別人看到如癈物, 但在主人眼中就如無價寶啦.
回復

jellyfishy 發表於 2008-6-30 10:44:05 |顯示全部樓層
恐怕我會不忍心,帶他回家避雨,吃點好的,等雨過天清再打算喇~
回復

ChrisTsui 發表於 2008-6-30 10:44:15 |顯示全部樓層
原帖由 Donder 於 2008-6-30 05:41 發表
這就如我在這幾日尋找我的單車般, 一見深紫色的, 就飛埋去睇下係咪我架單車,  尋單車, 尋狗, 也是一樣,  別人看到如癈物, 但在主人眼中就如無價寶啦.

你架單車係比人偷既,個賊會唔會將佢改頭換面,等你唔認得呢?add3icon
希望我估錯,你最終搵得番~
回復

Donder 發表於 2008-6-30 18:47:44 |顯示全部樓層

回復 4# ChrisTsui 的帖子

多謝你啊, 我林個賊唔會將佢改頭換面, 因他是傻架, 我們在追個賊半小時內, 他途中已把我的單車掉了, 又偷了另一部, 捉到他時, 他又是騎著另一部, 聽警察講, 他是慣匪, 特登把偷到的單車掉到另一處.
回復

ChrisTsui 發表於 2008-7-1 11:51:44 |顯示全部樓層
個賊真係傻架,有攝錄機既私人地方都入去偷o野~
件事發生o左超過禮拜,你仲係發傻咁周圍搵佢,好戥你傷心~
不如試o下用軟功,希望個賊有少少同情心,話你知架單車掉o左o係邊~
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-7-1 12:02:15 |顯示全部樓層
原帖由 Donder 於 2008-6-30 18:47 發表
多謝你啊, 我林個賊唔會將佢改頭換面, 因他是傻架, 我們在追個賊半小時內, 他途中已把我的單車掉了, 又偷了另一部, 捉到他時, 他又是騎著另一部, 聽警察講, 他是慣匪, 特登把偷到的單車掉到另一處. ...

呢個人可能心理不平衡,人家有完好的東西佢就妒忌,要做一d破壞先至滿足
回復

ChrisTsui 發表於 2008-7-1 12:05:50 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-6-30 10:44 發表
恐怕我會不忍心,帶他回家避雨,吃點好的,等雨過天清再打算喇~

當時我首先係諗, 佢主人係唔係附近?
但係眨o下眼佢就急急腳走到好遠~
佢望o左我一眼後即刻加快腳步,會唔會係佢好怕人?
尋日同今朝,我出過幾次門口,想睇o下見唔見佢,但係已經見唔到.
回復

蛀米虫 發表於 2008-7-2 12:41:20 |顯示全部樓層
好明顯係 傻傻地~
回復

alexand52028 發表於 2008-7-2 14:07:50 |顯示全部樓層
你鎖實佢牙ma!!
回復

Donder 發表於 2008-7-3 02:05:08 |顯示全部樓層
原帖由 alexand52028 於 2008-7-2 14:07 發表
你鎖實佢牙ma!!

現在除了心痛, 及周圍找尋他的下落外, 其實我都怪自己沒有鎖好他, 成日林住果到是私人地方, 大安主意, 都是我不好比個傻佬有機可成 !
回復

bbcat 發表於 2008-7-3 02:46:43 |顯示全部樓層
唔係講緊隻可憐ge流浪狗咩
回復

peeseela 發表於 2008-7-19 13:46:21 |顯示全部樓層
但係有條漂亮的鮮紅色狗帶, 似係走失左無耐..........
不過又可能, 因為佢有皮膚病........所以先俾人掉走....
回復