蚯蚓箱有蚊滋仔點搞?

作者: renhermite 發表于 2014-2-2 15:34:18
2195 6
天台有個蚯蚓堆肥箱 Worm Cafe,久唔久都會有小昆蟲o係箱邊同箱入面飛下飛下。
今日見到好多疑似蚊滋仔的物體,點算?
我個獨家村鄰居之前曾經話我個廚餘箱惹蚊,想我搬走佢…
孖吉 發表於 2014-2-3 10:14:25 |顯示全部樓層
蚊滋仔 唔係 蚊。蚊滋仔 食腐壞有機物,蚊食鮮血 ,叮人的是蚊不是蚊滋仔。

所似堆肥,worm inn/worm cafe 一定會引飛飛。但可以用蚓糞/紙碎將食物淹埋,減少吸引蚊滋仔的氣味。蚓箱外面保持乾爽,亦可減少吸引飛飛 (當然亦可減少蚯蚓逃逸)。

另一方面可以用一碗 蘋果醋 的氣味吸引飛飛跌入醋中 ...

不過用得蚯蚓箱就要預咗有其他生物,因為蚯蚓會身係好和平咖~ :-P
回復

mike28 發表於 2014-2-4 22:44:42 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2014-2-3 10:14
蚊滋仔 唔係 蚊。蚊滋仔 食腐壞有機物,蚊食鮮血 ,叮人的是蚊不是蚊滋仔。

所似堆肥,worm inn/worm cafe ...

前輩

我屋企幾盆栽都有好多蚊之

開頭以為外面飛入來

每朝都用吸塵機吸幾十隻

近日發覺佢地地已經係盆泥裏面繁殖

每朝都有成百隻孵化出來

好煩惱,點解決??
回復

孖吉 發表於 2014-2-12 15:49:15 |顯示全部樓層
mike28 發表於 2014-2-4 22:44
前輩

我屋企幾盆栽都有好多蚊之

因為泥濕,蚊滋仔會在泥裏產卵,如果你是室內種,可以在盆面放一層沙 (也可以用彩色沙) 令泥不會外露 (淋水要小心不要把沙面沖開),盆底的濕泥抺乾淨,再用綠色蟲板陷阱捉蚊滋。

有綠色的蟲板嗎? 多數見黃色  發表於 2014-3-30 09:07
回復

mike28 發表於 2014-2-12 22:44:08 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2014-2-12 15:49
因為泥濕,蚊滋仔會在泥裏產卵,如果你是室內種,可以在盆面放一層沙 (也可以用彩色沙) 令泥不會外露 (淋 ...

唔該老細!
回復

hillflower2013 發表於 2014-2-14 19:08:57 |顯示全部樓層
你可以採出蚯蚓,換過新的基料,可用椰糠作基料,過一段時間,蚯蚓會把椰糠吃掉,排出來的可作糞肥,
舊的基料因有昆蟲滋生,最好採出蚯蚓後,舖出來曬曬,或用熱水淋淋,以殺菌殺蟲,
處理後可作肥料,用來種植.
箱子也要檢查一下,是否有太多空隙讓飛蟲進入?
或是餵食時,食物露出泥面,或食物殘渣太多,在箱子內逗留時間太長,引來昆蟲!
回復