有關1.18多肉一天遊的相關信息發放

作者: BenLau 發表于 2014-1-7 18:22:47
6017 203
puppy 發表於 2014-1-12 22:38:22 |顯示全部樓層
紅寶石公主 發表於 2014-1-12 22:28
你搭咩車? 如果由九龍塘去嘅可以約埋一齊嘅.
btw我都唔識路架, 次次返大陸都係跟人去, 唔駛認路  ...

我都唔知可以點搭車,係咪即係逄落馬洲既車就岩架?
我係屯門出發呀,次次都係約埋係上水站等,跟住跟人去,好似未去過福田,完全唔識路添.
請問有無路線教學...
回復

BenLau 發表於 2014-1-12 22:38:59 |顯示全部樓層
puppy 發表於 2014-1-12 22:15
你地會由香港邊度去呀? 我想JOIN人一齊由香港出發以防我呢個迷路王迷路呢.

約埋其他花友就最好!但其實坐落馬州的火車然後跟人流走。過左大陸關,第一條扶手電梯落樓,右手邊第一個門口外面就係集合地點啦!
回復

orik 發表於 2014-1-12 22:42:15 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2014-1-12 22:22
點會入唔到大陸?
我之前都係用葡國護照入大陸的

護照係出國用,如果用香港/中國護照入大陸唔算出國,而係回國,
香港人回內地需要嘅係國家承認嘅證件,香港身分證只有「地區承認」嘅效力,又因為唔係出國,所以中國護照,香港特區護照都冇用—內地冇中國領事館,所以要用通行證,以便喺內地有「國家承認」嘅身分,而唔係「地區承認」嘅身分。
用葡國護照可以入,因為你用外國人身分入大陸,算係入國。因為咁,你入國嘅嘅時候係帶著「葡國承認」嘅身分,有事嘅話可以請當地葡國領事幫手。
以上個人理解。
回復

BenLau 發表於 2014-1-12 22:42:23 |顯示全部樓層
puppy 發表於 2014-1-12 22:38
我係屯門出發呀,次次都係約埋係上水站等,跟住跟人去,好 ...

屯門系米去元朗轉75方便D。可惜BB證過左期,唔係應該約她一起!
回復

puppy 發表於 2014-1-12 22:46:06 |顯示全部樓層
PercyMKLau 發表於 2014-1-12 22:42
屯門系米去元朗轉75方便D。可惜BB證過左期,唔係應該約她一起!

我唔知呀,我曾幾何時試過搭錯車去左落馬洲,但係又唔似你地講既咁,我驚我唔知去左邊...= ="
都係盡量JOIN左你地先出發會安全D...
回復

powergun 發表於 2014-1-12 22:48:09 |顯示全部樓層
orik 發表於 2014-1-12 22:42
護照係出國用,如果用香港/中國護照入大陸唔算出國,而係回國,
香港人回內地需要嘅係國家承認嘅證件,而 ...

我諗應該係香港特區護照唔可以入境中國大陸,唔係中國護照, 大陸自己發出的護照點會唔比入境, 吾爾開希個d 係個別例子, 哈哈

特區護照系中國特區護照,在外國等同中國護照。當然入境免簽比普通中國護照較多。  發表於 2014-1-12 23:05
回復

JoanneBB 發表於 2014-1-12 22:50:02 |顯示全部樓層
PercyMKLau 發表於 2014-1-12 22:42

希望聽日可以攪到啦⋯
我多數喺元朗搭綠van去福田
回復

orik 發表於 2014-1-12 22:50:24 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2014-1-12 22:48
我諗應該係香港特區護照唔可以入境中國大陸,唔係中國護照, 大陸自己發出的護照點會唔比入境, 吾爾開希個 ...

問題係中國同香港都係中國國境,過關嘅時候點樣吸印呢?逗留幾耐呢?
如果身分係「回國」,除左要護照之外,仲需要身分證。香港人冇內地身分證,咁點樣喺內地有被國家認可嘅身分呢?
回復

powergun 發表於 2014-1-12 22:56:36 |顯示全部樓層
orik 發表於 2014-1-12 22:50
問題係中國同香港都係中國國境,過關嘅時候點樣吸印呢?逗留幾耐呢?
如果身分係「回國」,除左要護照之外 ...

其實大陸當港澳地區係境外的, 如果唔係, 都唔使分特區護照, 回鄉証(卡)咁啦
回復

BenLau 發表於 2014-1-12 23:02:00 |顯示全部樓層
orik 發表於 2014-1-12 22:42
香港人回內地需要嘅係國家承認嘅證件,香 ...

多謝大大代我同根哥研究香港出入國境課題。
回復

紅寶石公主 發表於 2014-1-12 23:02:24 |顯示全部樓層
JoanneBB 發表於 2014-1-12 22:50
希望聽日可以攪到啦⋯
我多數喺元朗搭綠van去福田

你最好早d去排隊, 冇預約嘅quota好快滿額,
同而家嘅相片要用soft copy, 規格好煩, 最好去到先影.
回復

orik 發表於 2014-1-12 23:07:29 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2014-1-12 22:56
其實大陸當港澳地區係境外的, 如果唔係, 都唔使分特區護照, 回鄉証(卡)咁啦 ...

未到境外咁誇張,特區啫。情況類似內地嘅戶籍制度咁上下。
回復

powergun 發表於 2014-1-12 23:14:10 |顯示全部樓層
orik 發表於 2014-1-12 23:07
未到境外咁誇張,特區啫。情況類似內地嘅戶籍制度咁上下。

即係大陸人入境香港後, 算唔算係出左中國境內?
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E5 ... 7%E5%A2%83%E5%A4%96
回復

BenLau 發表於 2014-1-12 23:15:27 |顯示全部樓層
puppy 發表於 2014-1-12 22:38
我係屯門出發呀,次次都係約埋係上水站等,跟住跟人去,好 ...

見到你會系上水JOIN其他花友,如果屯門去上水時間唔長,不失為很好的安排。

另外幫你問左朋友,屯門亦可坐西鐵去元朗西鐵站樓下左B1去到落馬州總站落車跟人流行。

thx  發表於 2014-1-15 23:07
回復

orik 發表於 2014-1-12 23:25:24 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2014-1-12 23:14
即係大陸人入境香港後, 算唔算係出左中國境內?
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%A2%83%E5%86%85%E8%88 ...

唔算,但入香港特區需要申請,或者持旅遊證件經香港往國外。原因同上面岩岩相反,需要有「特區承認」嘅身分,而唔只「國家承認」嘅身分。
http://www.hkcna.hk/content/2012/0319/134792.shtml
回復

八王爺 發表於 2014-1-13 01:05:39 |顯示全部樓層

一万几仟实要帶。
预去shopping
回復

Melb 發表於 2014-1-13 08:56:28 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2014-1-13 01:05
一万几仟实要帶。
预去shopping

王爺你有好多貨要入??

會唔會順便入埋天南星科既植物?
回復

BenLau 發表於 2014-1-13 09:27:15 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2014-1-13 01:05
一万几仟实要帶。
预去shopping

王爺,带幾多都無問题。不過,小心保管财物。

我凖備Window Shopping

says only !  發表於 2014-1-13 10:00
回復

ai_amoeba 發表於 2014-1-13 09:35:25 |顯示全部樓層
mtr去落馬州ge班次比去羅湖ge疏
miss左班就要等多7mins 先有車lu
所以take mtr ge花友要預多10mins for train waiting r

我岩岩就係miss左班車勒…
回復

ai_amoeba 發表於 2014-1-13 09:36:26 |顯示全部樓層
PercyMKLau 發表於 2014-1-13 09:27
王爺,带幾多都無問题。不過,小心保管财物。

我凖備Window Shopping

too waste to be window shopping only
回復