Lancer 2.0

作者: 比得大帝 發表于 2008-6-25 12:17:20
4435 29
依家油費咁貴, 想換架細 cc 嘅車

睇過 corolla, civic, manzda, lancer

暫時覺得 Lancer 個樣最夠惡, 十七萬一, 好抵吓

各位車王, 有冇意見參考吓

http://www.30.com.hk/car_html/car_styling.php
lancer 2.0 (Small).jpg
ハマナス 發表於 2008-6-25 12:30:21 |顯示全部樓層
幾型喎! 好似最靚都係紅色
我對車無乜認識, 純粹路過插嘴
回復

gtrnismo 發表於 2008-6-25 12:46:33 |顯示全部樓層

油費貴不建議3零

3零車平均都吾輕
回復

比得大帝 發表於 2008-6-25 14:34:34 |顯示全部樓層
不過佢幾形仔噃, 18吋 tie, driving wheel + - 波片, 跑車椅, 成架落場車咁
回復

比得大帝 發表於 2008-6-25 14:40:36 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-6-25 12:46 發表
3零車平均都吾輕

你一定首選 GTR 啦, 冇估錯掛
回復

gtrnismo 發表於 2008-6-25 17:54:58 |顯示全部樓層

其實我只喜歡gtr的外型

原帖由 Peter 於 2008-6-25 14:40 發表

你一定首選 GTR 啦, 冇估錯掛

吾系gtr吾好, 系6cylinder車太重, 更何況以我能力用吾盡架gtr (任何年代gtr), 亦用吾盡條胎
甲死買都系買gtt, na車powerband平均d, 怕turbo介入唐突
我終意細cc車 (2.2 or above), 輕身, 頭尾短, 胎距 都短, 所以外表未必好睇

好多人話例如lancer如果吾系lotion會無力, 咱wrx都話差d, 要sti
其實香港地少人多地方直6/v6甚至再大跟本用不著除非你吾系要1架腳車

其實你選擇既呢代lancer確實底買
不過睇你要求我覺得mazda都有得唸
因為mazda已經不再系以前維修率超高既mazda
其實新花冠你吾怕濫的話絕對系1好選擇
回復

ChrisTsui 發表於 2008-6-25 18:13:19 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-6-25 12:17 發表
依家油費咁貴, 想換架細 cc 嘅車

睇過 corolla, civic, manzda, lancer

暫時覺得 Lancer 個樣最夠惡, 十七萬一, 好抵吓

各位車王, 有冇意見參考吓

http://www.30.com.hk/car_html/car_styling.php ...

如果純由慳油出發, JAZZ都幾好, 又易泊位~我有兩個同事都用呢款車, 有一個話冬天唔開冷氣, 1K大約$0.8 (佢計埋SHELL信用咭回贈), 搞到我都想換車~
不過我知好多男人未必鍾意呢類車仔,我男友係其中一個~
回復

gtrnismo 發表於 2008-6-25 18:15:26 |顯示全部樓層

其實jazz好多男都ok wor

原帖由 Christsui 於 2008-6-25 18:13 發表

如果純由慳油出發, JAZZ都幾好, 又易泊位~我有兩個同事都用呢款車, 有一個話冬天唔開冷氣, 1K大約$0.8 (佢計埋SHELL信用咭回贈), 搞到我都想換車~
不過我知好多男人未必鍾意呢類車仔,我男友係其中一個~ ...

大把人改
女仔咋jazz好似少添
回復

ChrisTsui 發表於 2008-6-25 18:24:41 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-6-25 18:15 發表

大把人改
女仔咋jazz好似少添

如果唔嫌車細,又唔係次次都要載一大棚人,我覺得呢款幾抵用~ 個車款都見得o下人~

BTW, PETER你多唔多入將軍澳? o個度有間SHELL,每LIT平$1.20, 可以同shell信用咭一齊用~
回復

比得大帝 發表於 2008-6-25 19:55:03 |顯示全部樓層
Jazz 我都好喜歡, 不過我地住東涌, 行高速覺得佢細咗d, 以前用開3000cc, 想換 1500-2000, 太細的話怕唔習慣

Mazda 6 都唔錯, 都有野性

一升平 1.2 又幾抵噃, 不過我入開果間大陸, 冇記錯好似 8%, 好似差不多.
回復

heiheimama 發表於 2008-6-25 21:40:00 |顯示全部樓層
各位男士,我聽講三菱就黎執粒,家陣街都唔見有三菱車行.又有人話萬記俾本田買左,所以近年d車靚左.我細老架萬士得6,都幾好樣.

我d婦孺剩係識好樣唔好樣,其他一概唔識.~
回復

jellyfishy 發表於 2008-6-25 21:45:11 |顯示全部樓層
三菱個 logo 好樣衰.
萬記... d 車唔好楂.
corolla 好come楂, maintenance cost 又低, 唔介意樣既話, 佢係個好選擇.
jazz.... 馬力問題, fit 好d, 不過就要水貨喇.
回復

jellyfishy 發表於 2008-6-25 22:08:33 |顯示全部樓層
原帖由 阿行 於 2008-6-25 22:00 發表

水貨Fit 係好 , 1.5 7速+/- Vtec, 仲好力過細 tec, 問題係 .. 波箱唔掂 ...

corolla 仲有度好, 車架夠硬, 人人話日本車仔豆腐咁, 但有次換啤呤去攞車果陣, 見到有架新 corolla 甩哂偈放响度, 埋去八卦時個大佬話 ...

我可以力証corolla好硬淨,新牌仔開車頭幾個月就撞頭撞尾,俾車房睇,佢地話乜事都無,係花左d咁啦~
回復

ChrisTsui 發表於 2008-6-25 22:18:28 |顯示全部樓層
撇開賣相唔講,咁Prius掂唔掂?
冇朋友用呢款車,唔知口碑如何~
混燃車應該仲慳油,可惜細cc既混燃車選擇唔多~
回復

比得大帝 發表於 2008-6-25 22:26:24 |顯示全部樓層
Corolla 都唔錯, 不過今期個樣衰d, 1.5 賣到人地 2.0 嘅價錢, 好似唔係好抵, 香港都少人出, 依家香港 出 Camry 多過 Corolla 好多, 同埋唔想用咁細cc嘅車

Toyota 依家用 1.8 專攻大陸

不過我對 Toyota都有好感, 我架 Camry 3.0 v6 引擎, 好氣好力, 用咗成10年, 一粒釘都未換過, 確係好車, 今次想換車, 都係覺得佢年紀大, 唔好要佢再操勞
回復

比得大帝 發表於 2008-6-25 22:27:42 |顯示全部樓層
原帖由 Christsui 於 2008-6-25 22:18 發表

一個字, 貴
兩個字, 樣衰
回復

gtrnismo 發表於 2008-6-25 22:31:21 |顯示全部樓層

我家有1部

原帖由 Christsui 於 2008-6-25 22:18 發表

香港禁耐都無insight....

prius
city行 4.7左右
highway 5.0 平均

奇怪跟16寸, 問過sales, 佢話大ling耿系穩定d喇
但似乎跟慳油有點兒違背

而且, 呢架野避陣軟推頭西利而且幾"dun", 因為16寸比例尼講吾應該
內籠手工普通, touch screen 搭夠

因hatchback關係尾玻璃算斜, 比起以前integra type R更難睇位

雙動技術非常成熟, 兩支登之間可以完全行電, 非常環保
回復

gtrnismo 發表於 2008-6-25 22:33:12 |顯示全部樓層

系非常貴添....

原帖由 Peter 於 2008-6-25 22:27 發表

一個字, 貴
兩個字, 樣衰

樣衰? concept C拉車頭燈都算醒目luu
回復

比得大帝 發表於 2008-6-25 22:41:03 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-6-25 22:33 發表

樣衰? concept C拉車頭燈都算醒目luu

公道d咁講, 樣嘅嘢, 各花入各眼

我就覺得佢鈍鈍地
回復

ChrisTsui 發表於 2008-6-25 22:58:33 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-6-25 22:31 發表

香港禁耐都無insight....

prius
city行 4.7左右
highway 5.0 平均

奇怪跟16寸, 問過sales, 佢話大ling耿系穩定d喇
但似乎跟慳油有點兒違背

而且, 呢架野避陣軟推頭西利而且幾"dun", 因為16寸比例尼講吾應該
內 ...

其實架車樣唔樣衰,我唔係好識睇~
我男友舊年想換架混燃車,我陪佢去試呢部,之後佢話接受唔到佢個樣
我真係唔知架車個樣有乜o野問題
不過真係覺得佢幾貴o下~
回復

12下一頁