返回列表 發新帖

綠色花花係邊個?

作者: cheong 發表于 2008-6-25 01:42:07
2334 22
cheong 發表於 2008-7-1 18:40:40 |顯示全部樓層
原帖由 kong 於 2008-6-27 08:36 發表
你種得好靚, 葉子好健康, 我感覺它怕熱, 所以好靚都唔再種!

多謝多謝.
其實我都係放佢係露台同埋放係個箱入面. 最近天氣都唔太熱所以都仲ok, 遲d真係咪麻煩d.
回復

cheong 發表於 2008-7-1 18:47:51 |顯示全部樓層
原帖由 傻朱朱 於 2008-6-29 09:03 發表
C59
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=9721&page=1#pid128632

Frozen in time
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=13073&page=1#pid153245

真係好難分...究竟佢係邊個呢 ...

真係好似喎!!!  不過我都係覺得似c59多d
回復

KIMHO 發表於 2008-7-1 19:11:24 |顯示全部樓層
原帖由 danica 於 2008-6-27 11:12 發表
Emerald Love 同frozen in time 大家都係綠色花, 分別是否在佢地的葉呢 ?

不只葉,花都已經可以分出
應該好多人都識
不過我講下啦=.=
frozen in time 鑲邊係有白色噴點
Emerald Love係冇

有時買花同樣都係frozen in time
但找都會找白色噴點多d 果棵買
道到地方唔同有時真的一分錢一分貨

frozen in time   SPORT 出其中一個係Frosty Frolic
第2個十字花來會毒死人所以唔講好d
所以frozen in time同Frosty Frolic
兩個樣好似

回復