聽日可能掛八號風球

作者: 藍天使 發表于 2008-6-24 17:29:54
6621 102
jellyfishy 發表於 2008-6-26 09:43:46 |顯示全部樓層
睇中醫除了講個中醫有無料外,病者也要有恒心去吃葯架.
我舊時個男友有嚴重鼻敏感和氣管敏感,冬天時甚至試過幾個月不時用餐時咳到嘔,有時仲係噴出來個隻,攪到人地茶餐廳將飯桌佈滿嘔物,我地以後都唔敢去那些茶餐廳架. 
見佢咁可憐,迫佢去睇中醫,每天幫佢煲葯吃,吃了兩個多月後,直至早上起床都無鼻水,咁就知道好番喇. 
現在佢可以打番藍球足球,個人就更健康呀~
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-6-26 10:32:28 |顯示全部樓層
原帖由 katelyn 於 2008-6-26 02:58 發表
虛宿寶瓶,多多
如果有手震,心跳等副作用,可以叫醫生轉第2隻藥俾你,
唔洗咁辛苦'震'
我只是出於關心,無惡意'嫁'
我之前食左d氣管藥都係咁震,試左第2隻.
又真係唔洗震 ...

已經將副作用話過佢知 and轉過藥,但連續成兩2-3個月,蛇都死,唔食藥就咳到死
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-6-26 10:38:29 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-6-26 09:43 發表
睇中醫除了講個中醫有無料外,病者也要有恒心去吃葯架.
我舊時個男友有嚴重鼻敏感和氣管敏感,冬天時甚至試過幾個月不時用餐時咳到嘔,有時仲係噴出來個隻,攪到人地茶餐廳將飯桌佈滿嘔物,我地以後都唔敢去那些茶餐廳架. 
見佢 ...

中醫試過2個,(每年總有1,2次咳),都有連續起碼個半月,但唔掂
但最近有2次咳係中西藥雙管齊下,每日食少次西藥改飲中藥,ok bor, 咳少半個月咁多啦,不過醫藥費好貴
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-6-26 10:39:25 |顯示全部樓層
咁多人關心,好感動
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-6-26 15:37:01 |顯示全部樓層
多多,咁我好你好多啦!我舊年冬天都係睇左兩次醫生啫,你大鑊好多喎!噴霧o個隻我都有,但只係用黎看門口,因為有時唔知敏感D乜,會無拿拿咳到飛起,所以要有支野傍o下身!
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-6-26 15:41:24 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-6-26 15:37 發表
多多,咁我好你好多啦!我舊年冬天都係睇左兩次醫生啫,你大鑊好多喎!噴霧o個隻我都有,但只係用黎看門口,因為有時唔知敏感D乜,會無拿拿咳到飛起,所以要有支野傍o下身! ...

lee支野我都有呀,我成日都話 lee d係百日咳,咁上下日子就會好架 la

回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-6-26 15:53:43 |顯示全部樓層
哈哈哈哈!
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-6-27 00:22:50 |顯示全部樓層
我搬左 lee處住之後三年咳左兩次,算好好架 la
回復

羊咩咩 發表於 2008-6-27 01:46:23 |顯示全部樓層
我女都有鼻敏感(我估)要睇醫生架啦
近日成日開冷氣,開冇耐,佢就鼻吸唔到氣,裏面好多野咁,
但整唔到野出黎,打轉按摩個鼻骨都唔得
令外一向訓覺時個鼻都係吸唔到氣,要用口(同佢老豆一樣)
朝朝早都要用紙巾整個鼻鼻,好辛苦咁
今年利害左,諗住聽日考埋試就去睇下醫生睇下有咩問題
回復

Monse 發表於 2008-6-27 02:03:55 |顯示全部樓層
你個女係鼻敏感吖,好多西醫話鼻敏感無得醫斷尾,除非你移民去啲空氣好既國家,中醫話鼻敏感多數小朋友都醫得到斷尾不過要好有耐性囉,羊咩咩你快啲帶個女睇好鼻敏感啦,如果唔係就好似我地咁啦,變左長期病患者,天氣一變辛苦到想死
回復

lameric 發表於 2008-6-27 02:46:46 |顯示全部樓層
有次去旅行聽導遊講有一個良方醫鼻敏感。拿出來同大家分享下。不過我未試過得唔得 (導遊叫這方法做"吹水" ! haha..):

每朝早上起床時放一盆暖水,開始在空間吸氣,然後把面浸落水,在水中用鼻呼氣,呼完氣再上水吸氣,再在水中呼氣,如此類推,每早上吹水 10 至 15 分鐘,持之以恆,(唔記得幾耐才見成果,相信三兩個月可見改善啦 o卦)。

note: 吹水的動作有如游泳時的呼吸動作,所以本人覺得此法也有些少科學根據。而且應該無副作用。大家不妨試試 ! (不過每朝要早起15分鐘 都幾辛苦去適應 )

完了!
回復

羊咩咩 發表於 2008-6-27 09:56:52 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-6-27 02:03 AM 發表
你個女係鼻敏感吖,好多西醫話鼻敏感無得醫斷尾,除非你移民去啲空氣好既國家,中醫話鼻敏感多數小朋友都醫得到斷尾不過要好有耐性囉,羊咩咩你快啲帶個女睇好鼻敏感啦,如果唔係就好似我地咁啦,變左長期病患者,天氣一變辛苦到想 ...

今晚會去睇,多謝關心
我女成日攞住你送個隻青蛙仔黎玩,多謝晒
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-6-27 10:06:58 |顯示全部樓層
我好細個開始有鼻敏感,十足羊咩咩個女咁,仲因為成日攪個鼻,攪到容易流鼻血添!N年前,有個醫生朋友教我 : ...

一般鼻敏感嘅人都有食開鼻敏感藥架啦,一日一粒o個D,冇就去藥房問啦!14日為一個循環。由你第一日食開始計,不論個鼻塞唔塞,流唔流鼻水,總之要食14日!第15日冇事就唔使食!一塞就再食14日!總之你可以好多日唔食,但一食就14日!

我就 keep 住食左3個月左右啦!跟住食嘅次數就越隔越開啦!呢幾年間唔中都會鼻敏感,但食粒藥就OK啦!因為已經唔係長期病患者!
回復

羊咩咩 發表於 2008-6-27 16:09:25 |顯示全部樓層
我女好利害, 一開冷氣唔駛十分鐘即黎料
今日醫生滿晒位,要聽日呀~
我女個頭部真係好多問題,好擔心呀~
前排睇學童牙科,佢右大門牙仲未生出黎
醫生同佢照,照到佢右大門牙0係好入,有成兩隻牙位咁入
醫生話生出黎0既機會好細,近付唔會生出黎
而右大門牙本身個位就比右面2号牙仔霸左,打斜咁生出黎........
要等佢14歲全部牙仔出晒生晒出黎至可以諗點做手術.......
好驚佢心理有好大影響呀~!
另外佢左面裏面又有粒纖維瘤,都大大地粒咁架,擔心....
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-6-27 16:25:42 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2008-6-27 16:09 發表
我女好利害, 一開冷氣唔駛十分鐘即黎料
今日醫生滿晒位,要聽日呀~
我女個頭部真係好多問題,好擔心呀~
前排睇學童牙科,佢右大門牙仲未生出黎
醫生同佢照,照到佢右大門牙0係好入,有成兩隻牙位咁入
醫生話生出黎0既機會 ...

o下,噢!唔怪得知你咭擔心啦!我細個出牙睇牙醫佢同阿媽話我兩隻大板牙太大,要將門牙則邊隻牙(左一隻右一隻) 都 "mok" 左佢至夠位生喎!

唔知點解o個陣冇 "mok" 到!好彩咋!而家我棚牙不知幾齊!

唔好擔心咁多,人體結構咁神奇!話唔定冇想像中咁差呢?
回復

羊咩咩 發表於 2008-6-27 16:53:36 |顯示全部樓層
多謝你安慰我,我會轉達比個女知
而家都冇咩方法,睇過幾個醫生都咁講.....現時做唔到野,等14歲出晒牙仔先啦
我最怕係佢心理方面有大影響,小朋友鍾意笑下人咁過下日子嘛~~我驚笑笑下出事
所以我女叻叻我都會買下禮物仔比佢
今日買左兩條魚仔比佢.......佢好乖會每日餵魚架(之前d金魚都係佢餵)
照片 001 (Medium).jpg
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-6-27 16:58:38 |顯示全部樓層
哦.....   有透明潛水車添!好得意喎!
我都明白你嘅擔心唔係多餘嘅!希望佢樂觀D啦!
回復

羊咩咩 發表於 2008-6-27 17:04:22 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-6-27 04:58 PM 發表
哦.....   有透明潛水車添!好得意喎!
我都明白你嘅擔心唔係多餘嘅!希望佢樂觀D啦!

我女放架~佢好鍾意車車架
你知嘛~~~我見佢用電腦時上埋d政府牙仔網頁睇野,玩下小遊戲個時,
真係心痛架,另一方面又唔知點同佢講好,
只係同佢講唔駛擔心,媽咪會幫你攪掂,你專心功課就得架啦~
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-6-27 17:18:11 |顯示全部樓層
又好難同佢講D預知唔到嘅野!唔通話你要有心理準備呀,好多人會笑你牙仔架...   好難啫!
回復

羊咩咩 發表於 2008-6-27 17:22:41 |顯示全部樓層
佢知道笑人係唔啱同冇禮貌0既行為
我仲未同佢講到時點處理.....
回復