種子發既時間要幾耐

作者: mandy619 發表于 2008-6-24 16:48:28
2155 26
想問下一般種子發既時間要幾耐, 五月尾發左一隻到而家都冇影, 你地會等幾耐先放棄佢??
Manto 發表於 2008-6-24 16:50:22 |顯示全部樓層
我有一隻用咗2-3日,2-3日幾隻發咗出嚟,but 冇影呀!
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-6-24 16:56:33 |顯示全部樓層
原帖由 Manto 於 2008-6-24 16:50 發表
我有一隻用咗2-3日,2-3日幾隻發咗出嚟,but 冇影呀!

你意思係,例如你播左20粒種子,佢地全部都o向2-3日出芽?

我都有D種子播左成兩個星期,影都冇隻睇下!所以我都想知一般黎講幾耐至會 certify D種子唔再等囉!

"影" 我諗唔係講緊影相個影!而係BB苗未見有影!
回復

chris 發表於 2008-6-24 16:57:50 |顯示全部樓層
原帖由 mandy619 於 2008-6-24 16:48 發表
想問下一般種子發既時間要幾耐, 五月尾發左一隻到而家都冇影, 你地會等幾耐先放棄佢??

一般來說是 7-14日 (網上說的) 我自己發的都是差不多,

如果種子是剛收的, 會比較快, 甚至不用 7日就有, 如果是很久的種子就要比較耐,
回復

lammanfung 發表於 2008-6-24 16:58:08 |顯示全部樓層
如果種子是比較新鮮的話,一般都會在一個星期內發芽的。但我也試過有些從苦苣苔協會買回來的種子,在兩個多月後才發芽呢!
回復

mandy619 發表於 2008-6-24 17:04:51 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-6-24 16:56 發表

你意思係,例如你播左20粒種子,佢地全部都o向2-3日出芽?

我都有D種子播左成兩個星期,影都冇隻睇下!所以我都想知一般黎講幾耐至會 certify D種子唔再等囉!

"影" 我諗唔係講緊影相個影!而係BB苗未見有影! ...

ha ~~~ha , that's what I mean, thanks.
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-6-24 17:14:32 |顯示全部樓層
原帖由 lammanfung 於 2008-6-24 16:58 發表
如果種子是比較新鮮的話,一般都會在一個星期內發芽的。但我也試過有些從苦苣苔協會買回來的種子,在兩個多月後才發芽呢!

望穿秋水......................
兩個月..........
回復

小白 發表於 2008-6-24 17:15:33 |顯示全部樓層
原帖由 lammanfung 於 2008-6-24 16:58 發表

有耐性.....  
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-6-24 17:17:22 |顯示全部樓層
咁發芽率嘅高低係唔係都同種子新唔新鮮有關!我播30粒種,1/3好快就發芽,同埋都幾壯,咁另外o個2/3攪咩?
回復

lammanfung 發表於 2008-6-24 17:17:36 |顯示全部樓層
原帖由 小白 於 2008-6-24 17:15 發表

有耐性.....  

慚愧!不是有耐性,而是太懶,放在一旁沒有理會而已矣。
回復

小白 發表於 2008-6-24 17:18:50 |顯示全部樓層
原帖由 lammanfung 於 2008-6-24 17:17 發表

慚愧!不是有耐性,而是太懶,放在一旁沒有理會而已矣。

至少你都有淋水呀
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-6-24 17:19:25 |顯示全部樓層
唔係懶,係你花太多,冇乜所謂啫!哈哈哈哈!
回復

lammanfung 發表於 2008-6-24 17:21:53 |顯示全部樓層
原帖由 小白 於 2008-6-24 17:18 發表

至少你都有淋水呀

我是用蓋封住,兩、三個星期不理它也可以!
回復

小白 發表於 2008-6-24 17:24:49 |顯示全部樓層
原帖由 lammanfung 於 2008-6-24 17:21 發表

有機會, 可否影張剛淋水的浴照.  我想知 d 水位去到邊才 ok (兩、三個星期不理它也可以.... ??)...  謝謝
回復

mandy619 發表於 2008-6-24 17:25:16 |顯示全部樓層
原帖由 lammanfung 於 2008-6-24 17:21 發表

蓋要有孔嗎??冇怕唔怕發毛??
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-6-24 17:28:30 |顯示全部樓層
我3 June 播左 Chirita Lavandulacea,都係膠盒加蓋,而家都無影,但開始有青苔同埋比我數到有幾粒毛!相信有部份種子已經發左--------毛!
回復

lammanfung 發表於 2008-6-24 17:30:33 |顯示全部樓層
原帖由 mandy619 於 2008-6-24 17:25 發表

蓋要有孔嗎??冇怕唔怕發毛??

有孔的,只要每一個星期開一開蓋透一透氣就沒有這麼容易發霉了。
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-6-24 17:32:07 |顯示全部樓層
原帖由 lammanfung 於 2008-6-24 17:30 發表

有孔的,只要每一個星期開一開蓋透一透氣就沒有這麼容易發霉了。

我日日都開一開個蓋架!我星期五放工前會打開少少蓋,咁 weekend 唔會太焗,因為公司冇冷氣,小心D好!
回復

osais 發表於 2008-6-24 17:43:37 |顯示全部樓層
我最近都學人種下種子, 向上星期播左, 而家都好似無乜反應, 希望唔洗等兩個月咁內啦! 
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-6-24 17:52:12 |顯示全部樓層
我都係咁望......
回復

12下一頁