當大家收到分享既葉仔, 有問題既話會點做??

作者: mandy619 發表于 2008-6-27 14:00:02
1959 19
如果爛晒當然係冇辦法喇, 咁如果係部分有問題, 大家既處理方法會係點呢??
RIO 發表於 2008-6-27 14:01:27 |顯示全部樓層
剪咗爛既部份試下得唔得,
但我未試過成功
回復

p@g 發表於 2008-6-27 14:11:46 |顯示全部樓層
我試過用介刀 cut 左爛位
最緊要留番條主脈
唔係會死
回復

mandy619 發表於 2008-6-27 14:18:28 |顯示全部樓層
原帖由 RIO 於 2008-6-27 14:01 發表
剪咗爛既部份試下得唔得,
但我未試過成功

原帖由 p@g 於 2008-6-27 14:11 發表
我試過用介刀 cut 左爛位
最緊要留番條主脈
唔係會死

咁如果成片葉都軟軟咁, 係無法插到, 咁你地會用咩方法令佢硬返去插呢.
回復

RIO 發表於 2008-6-27 14:22:59 |顯示全部樓層
用水浸得唔得呀?
我同事用膠紙貼住塊葉係杯邊來浸,
都有根出.
回復

cck07123 發表於 2008-6-27 14:23:51 |顯示全部樓層
插水先
通常過一日就硬番
回復

danica 發表於 2008-6-27 14:45:09 |顯示全部樓層
上星期收到分享回來的葉子有都是軟軟的, 我都是用珠石加水浸, 希望可以救得返
回復

peeseela 發表於 2008-6-27 14:50:36 |顯示全部樓層
我收過軟軟的老葉, 都係插入泥, 加個高身杯令佢企直同保濕, 應該會硬返.
另有葉莖開始爛, 我將下半部剪走, 半去葉插, 成個月都未C. 冇睇出根未, 聽其自然.
回復

cck07123 發表於 2008-6-27 14:50:56 |顯示全部樓層
應該無問題既

原帖由 danica 於 2008-6-27 14:45 發表
上星期收到分享回來的葉子有都是軟軟的, 我都是用珠石加水浸, 希望可以救得返
回復

Heidi 發表於 2008-6-27 17:20:59 |顯示全部樓層
我剪剩2/3塊葉都埋落泥種, 唔知得唔得架, 見佢無爛咪繼續等吓, 希望有生機.
回復

heiheimama 發表於 2008-6-27 17:23:05 |顯示全部樓層
浸hi-fresh水.~
回復

danica 發表於 2008-6-27 17:28:35 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-6-27 17:23 發表
浸hi-fresh水.~

我係在切口上加hi-fresh, 再放在珠石水內, 咁都有些少hi-fresh 水喎.... , 是否正確
回復

mandy619 發表於 2008-6-27 21:45:16 |顯示全部樓層
哈~~~開古, 平時我會用million or million A開一樽水放係道, 除左清水外, 有時用佢淋下花, 同時如果有時收到d葉仔, 情況冇咁好就用佢比d葉游陣水(即係成片浸住)30分鐘(不過我唔係太鐘意成片用hi-fresh水,因為會攪到片葉有白色野'lim'住)好大機會好返可以插泥, 當然唔一定萬試萬靈喇, 不過好多次都ok, 提供比大家試下.
回復

tongtony 發表於 2008-6-27 23:18:13 |顯示全部樓層
原帖由 mandy619 於 2008-6-27 21:45 發表
哈~~~開古, 平時我會用million or million A開一樽水放係道, 除左清水外, 有時用佢淋下花, 同時如果有時收到d葉仔, 情況冇咁好就用佢比d葉游陣水(即係成片浸住)30分鐘(不過我唔係太鐘意成片用hi-fresh水,因為會攪到 ...

還以為閣下是新手 原來是有料之人
回復

mandy619 發表於 2008-6-27 23:25:10 |顯示全部樓層
原帖由 tongtony 於 2008-6-27 23:18 發表

還以為閣下是新手 原來是有料之人

睇書睇返O黎啫.
回復

chris 發表於 2008-6-27 23:41:11 |顯示全部樓層
原帖由 mandy619 於 2008-6-27 21:45 發表
哈~~~開古, 平時我會用million or million A開一樽水放係道, 除左清水外, 有時用佢淋下花, 同時如果有時收到d葉仔, 情況冇咁好就用佢比d葉游陣水(即係成片浸住)30分鐘(不過我唔係太鐘意成片用hi-fresh水,因為會攪到 ...

高手, 不過我屋企都有樽 美能安A水, 平時用來淋花的
回復

wct119 發表於 2008-6-28 10:39:31 |顯示全部樓層

Hi-fresh = Million A 粉末
Hi-fresh 水 = Million A 水

粘在葉面的就是超微細 Million A 粉末 (Leaf-fresh),
好野來的.

回復

cck07123 發表於 2008-6-28 10:54:43 |顯示全部樓層
呢位同學數學攞滿分

原帖由 wct119 於 2008-6-28 10:39 發表

回復

sukyee0227 發表於 2008-6-28 11:05:46 |顯示全部樓層
原帖由 RIO 於 2008-6-27 14:22 發表
用水浸得唔得呀?
我同事用膠紙貼住塊葉係杯邊來浸,
都有根出.

好叻呀,用膠紙貼住,我想都未有想過
回復

mandy619 發表於 2008-6-28 13:41:07 |顯示全部樓層
原帖由 wct119 於 2008-6-28 10:39 發表

粘在葉面的就是超微細 Million A 粉末 (Leaf-fresh),
好野來的.

我知係好野, 不過粘係葉道好"肉酸", 粘係莖道我成日以為係有蟲, 用Million A 水就唔會o羅.
回復