返回列表 發新帖

求助,請問我的菜發生咩事

作者: candy- 發表于 2013-12-1 16:25:21
3159 22
PACO 發表於 2013-12-5 19:49:25 |顯示全部樓層
candy- 發表於 2013-12-5 17:00
昨天問過田主,菜心生長得很難看,他建議收菜,因為開始起花
而且說,菜葉看起來沒充分伸展是因為葉底有滋
收 ...

我諗你都係向泥土埋手好D!我覺得D泥 ....有D漿!!唔夠鬆,引致去水唔好,根部發育不良,作物吸收唔好自然生得唔好,而你見佢生得唔好,又以為佢唔夠肥,於是又再加肥........結果都係生得唔靚,而且肥力會不斷加多,一發不可收捨,之後因肥力太多引致肥傷.....!!你話係咪太跨張呢 (你嗰D白根應該是正常的,只是好似根少了一點啫!)
回復

candy- 發表於 2013-12-5 21:10:18 |顯示全部樓層
PACO 發表於 2013-12-5 19:49
我諗你都係向泥土埋手好D!我覺得D泥 ....有D漿!!唔夠鬆,引致去水唔好,根部發育不良,作物吸收唔好自然生 ...

已起晒D菜心,唔洗好大力用工具一翻土就鬆開晒,我個田是沙地,所以我灑了熟石灰粉,曬緊田,不過一日只有2個鐘左右太陽晒到咋,其實移苗後大約幾多日可再鬆下D田,我大約移苗10日後鬆一次,之後成個幾星期再鬆,是否太耐鬆一次導致D泥睇落去有D漿?

PACO
我是用草覆蓋的,所以我鬆一次就可以KEEP大約兩星期!!  發表於 26 分鐘前

哦~~我果頭冇咁長既草乾呀

自己種多D香茅  發表於 2013-12-6 06:43
我是用草覆蓋的,所以我鬆一次就可以KEEP大約兩星期!!  發表於 2013-12-5 21:35
回復

candy- 發表於 2013-12-5 21:15:35 |顯示全部樓層
Maximum 發表於 2013-12-5 18:18
candy- 哦~~~用密實袋放科學泥再放滕入生果格嗎?我上年的葡萄風信子球是用這方法留到今年,過兩日再拎出來種 ...

OK,咁我都用你個方法等D金時蕃薯出芽先

我都有D園友直接將花生麩放泥面,佢話離遠d根就冇問題
不過我唔敢試,因為經驗淺,我怕我會整死D菜
回復