求助,請問我的菜發生咩事

作者: candy- 发表于 2013-12-1 16:25:21
3143 22
紅菜心同菜心,還有蘿蔔近這十天一直好多黃葉
有園友說是水多,有的說是肥傷,有的說是不夠肥
有朋友能指教一下嗎
蘿蔔的黃葉摘晒,忘了影相,只有紅菜心同菜心有影到

紅菜心

紅菜心

紅菜心

紅菜心

菜心

菜心
mike28 發表於 2013-12-1 17:34:26 |顯示全部樓層
有蟲咬傷左葉柄吧!

昨天問過田主,說被芽蟲吸食過也會令菜心生長欠佳  發表於 2013-12-5 16:55
謝謝,蟲咬後已用有機殺蟲藥,之後都生長很好,後來已沒蟲,應該不是  發表於 2013-12-1 19:01
PACO 發表於 2013-12-1 18:46:02 |顯示全部樓層

虫害好嚴重,而且有D似肥傷!試吓先鬆泥(有機會是去水問題令根部生長不良引致問題,因為見你泥面有青苔!)
dincat 發表於 2013-12-1 18:55:06 |顯示全部樓層
肥傷/不夠肥 係2種好極端情況啵, 有無落過肥你自己知道

泥面白色一撻撻係咩黎呢 ?
正如樓上所講, 泥面有青苔 (泥酸性較高 或 太濕 ), 要溝熟石灰中和一下
candy- 發表於 2013-12-1 19:10:53 |顯示全部樓層
PACO 發表於 2013-12-1 18:46
虫害好嚴重,而且有D似肥傷!試吓先鬆泥(有機會是去水問題令根部生長不良引致問題,因為見你泥面有青苔!) ...

謝謝指教 ,田的上方有龍眼樹,所以淋水後日照不是太夠,你說的應該中正問題成因,我會多加留意
我是用了骨粉灑在泥面幾日後出現這情況,因為之前有人說我的菜不夠肥,我才用骨粉,未用骨粉前的菜還是好地地的
後來問園友,他們說骨粉灑泥面不會肥傷,所以我不肯定才上來再問問

剛落骨粉後影的,那時葉還好好的,沒一片黃葉

剛落骨粉後影的,那時葉還好好的,沒一片黃葉
candy- 發表於 2013-12-1 19:17:13 |顯示全部樓層
dincat 發表於 2013-12-1 18:55
肥傷/不夠肥 係2種好極端情況啵, 有無落過肥你自己知道

泥面白色一撻撻係咩黎呢 ?

謝謝指教 ,其實不夠肥我也不清楚是怎樣的,因為第一次種菜
現在你們這樣說應該是肥傷了,之前租田第一天我問過田主要不要落石灰
但田主說,種7轉菜才好落一次,說我的田現在不用落
等這轉收成後我要落石灰粉中和一下好了
dincat 發表於 2013-12-1 20:08:43 |顯示全部樓層
種葉菜類要用花生麩, 是離開根部放, 埋入泥, 每次用少少
所有肥都係要量少密施

上圖你貼住根部放肥料, 當肥料發酵會發熱, 容易燒根
肥料不埋入泥 , 會引昆蟲, 小鳥小動物覓食, 亦可能同時破壞農作物

謝謝^^我現在剛好有一個位曬緊田,請問花生麩埋左入泥要幾多日之後先可種菜,他們教我花生麩加水吽,骨粉放在泥面^^",但他們的菜沒事@@;可能我重手左   發表於 2013-12-1 20:14
candy- 發表於 2013-12-1 20:16:52 |顯示全部樓層
dincat 發表於 2013-12-1 20:08
種葉菜類要用花生麩, 是離開根部放, 埋入泥, 每次用少少
所有肥都係要量少密施

補充,我D骨粉是放在兩行菜的中間位
m36252 發表於 2013-12-1 20:22:40 |顯示全部樓層
骨粉分解得慢, 我覺得做成肥傷既可能性, 其實唔太大. 而且菜類,吸肥都好大量下. (個人睇法)
種菜, 主要落『氮』較重既肥料較好.
candy- 發表於 2013-12-1 20:29:21 |顯示全部樓層
m36252 發表於 2013-12-1 20:22
骨粉分解得慢, 我覺得做成肥傷既可能性, 其實唔太大. 而且菜類,吸肥都好大量下. (個人睇法)
種菜, 主要落 ...

我係放了骨粉3~5天左右就出事,可能我真係重手左,加上我果幾行菜比龍眼樹擋左D光,過濕都係一個可能性,師兄,今日在田那個人是你?剛好看到背住我彎下腰,我不敢叫,怕叫左錯人就瘀死了

覆點評m36252
明白
早知叫聲你喇

m36252
我想問, 你除左骨粉, 仲有無落其他肥?  

冇呀,不過日日都有淋水(除左落雨),所以有D園友又話我個田太濕,我先至唔肯定是肥傷還是濕得濟
m36252
即係你比左唔均勻既肥料比你D菜菜. 菜菜同你傾緊計~ 訴苦中~ XD

點算好?但我D花生麩水仲吽緊,平時只用生果皮菜頭菜尾酵素開稀來淋頂住先

m36252 洗米水都係氮肥. 你可以比D佢地試下( 或幾paul), 咁你就知係咪真係缺氮.
THX~咁就簡單喇,明天即刻試試

洗米水都係氮肥. 你可以比D佢地試下( 或幾paul), 咁你就知係咪真係缺氮.  發表於 2013-12-1 21:34
即係你比左唔均勻既肥料比你D菜菜. 菜菜同你傾緊計~ 訴苦中~ XD  發表於 2013-12-1 21:08
骨粉係鏻肥, 缺少『氮』肥,菜葉都會變黃.你只加鏻,唔比氮,亦有機會係咁既原因.不竟,菜類要氮肥較多.  發表於 2013-12-1 21:07
我想問, 你除左骨粉, 仲有無落其他肥?  發表於 2013-12-1 20:51
放心, 個田只有我一個工作. 我個人覺得唧, 骨粉會肥傷既可能比較低.鉀或氮就容易做成.  發表於 2013-12-1 20:33
PACO 發表於 2013-12-1 22:25:04 |顯示全部樓層
經過今次經驗之後,如想用未腐熟的肥料,都係先處理過,等腐熟過後或深入泥底用會較安全!如想在種植期間追肥,都係去買一些已腐熟的肥料會較好!!同埋要知道你所種的作物要咩肥,在唔同階段都有唔同需要,種菜多是用氮肥就夠了,骨粉磷肥較多用唔著!!種完菜之後記得輪種呀!
candy- 發表於 2013-12-1 23:00:36 |顯示全部樓層
PACO 發表於 2013-12-1 22:25
經過今次經驗之後,如想用未腐熟的肥料,都係先處理過,等腐熟過後或深入泥底用會較安全!如想在種植期間追肥, ...

咁一般埋泥後幾多日可以再種野呢
輪種:是否種完菜後可種蘿蔔地下莖之類的作物?
PACO 發表於 2013-12-1 23:11:36 |顯示全部樓層
candy- 發表於 2013-12-1 23:00
咁一般埋泥後幾多日可以再種野呢
輪種:是否種完菜後可種蘿蔔地下莖之類的作物? ...

睇你放幾多,幾深,同放咩肥,有D會耐時間腐熟!輪種意思係,你種完要氮多嘅作物,下一轉盡量種需要磷和鉀的作物,可以令泥土肥力平均D!如果你長種同一類需要作物,泥土某一D養份就會出現過多或過少,可能會出現肥傷!!

明白了,咁我自己試試,剛好早幾日收左D生菜,就用該位置先埋些少花生麩,一星期後再種其他野  發表於 2013-12-1 23:39
candy- 發表於 2013-12-1 23:45:33 |顯示全部樓層
PACO 發表於 2013-12-1 23:11
睇你放幾多,幾深,同放咩肥,有D會耐時間腐熟!輪種意思係,你種完要氮多嘅作物,下一轉盡量種需要磷和鉀的作 ...

謝謝你不厭其煩的解答
candy- 發表於 2013-12-5 17:00:27 |顯示全部樓層
昨天問過田主,菜心生長得很難看,他建議收菜,因為開始起花
而且說,菜葉看起來沒充分伸展是因為葉底有滋
收菜後發現根有白毛毛,(因為田主已走,所以問不到)請問是否有菌?
Maximum 發表於 2013-12-5 17:31:36 |顯示全部樓層
希望你唔好介意, 我在個人相冊上唔到相, 在帖發相都要攪幾次, 對系統唔太熟
照片 038.jpg

這個便是挖蕃薯時拍的, 這只是其中一堆, 我將一個金時蕃薯剪開三塊分別種開, 每個種植點有一堆, 亦有新滕長出小b的, 但未成堆時已被翻出
candy- 發表於 2013-12-5 17:36:03 |顯示全部樓層

Maximum 發表於 2013-12-5 17:31
希望你唔好介意, 我在個人相冊上唔到相, 在帖發相都要攪幾次, 對系統唔太熟

當然不介意喇
你D金時種出來比較圓身,我剛買回來的是長條形
不知現在天氣發不發到芽
你起左的蕃薯有冇留起再種??
Maximum 發表於 2013-12-5 17:38:38 |顯示全部樓層
candy- 發表於 2013-12-5 17:36
當然不介意喇
你D金時種出來比較圓身,我剛買回來的是長條形
不知現在天氣發不發到芽

你那只嗚門金時蕃薯我都見 jusxx 現在有得賣, 但我之前買的不是長身,都是圓身大條的, 留了兩條滕, 唔知過唔過到冬, 如果無, 我都準備再發芽, 再種

哦~~~用密實袋放科學泥再放滕入生果格嗎?我上年的葡萄風信子球是用這方法留到今年,過兩日再拎出來種先  發表於 2013-12-5 17:51
哦^^唔緊要喇,佢寫明是鳴門金時,可能不同季節起出來的蕃薯形狀都有出入  發表於 2013-12-5 17:40
Maximum 發表於 2013-12-5 17:50:30 |顯示全部樓層

種菜, 如果浸麩粉浸唔切, 可以考慮下用魚肥或海藻水, 魚肥現買, 即開即用,  海藻水如果用攪拌機攪碎, 無氧發酵, 10日左右都可以用, 出了真葉便可以追肥, 基肥, 我而家用緊平平的馬糞肥, 佢無咪肥力, 做基肥培菜苗, 個人覺得用得過, 但想菜菜甜味, 便要出動花生麩, 細細樽浸都快發

謝謝^^花生麩我吽左2個星期左右咋,要吽耐D先用得,海澡水我都有用一星期一次左右,魚肥就真係未買,可以考慮下,用來頂住先都好喎  發表於 2013-12-5 17:55
Maximum 發表於 2013-12-5 18:18:51 |顯示全部樓層

candy- 哦~~~用密實袋放科學泥再放滕入生果格嗎?我上年的葡萄風信子球是用這方法留到今年,過兩日再拎出來種先  發表於 21 分鐘前
唔係呀, 我直接種返落田邊, 再踩一踩佢落泥, 等佢易生根
成舊蕃薯等出芽時, 我就放佢响廚房陰暗處, 得閒灑點水, 等佢出嫩芽, 便放到窗邊較光位置, 佢好快會長出葉子, 到時要多給水, 生到有 8 片葉, 我便放入泥種, 一定要切開, 唔可以成個埋, 成個蕃薯種落泥, 分分鐘長葉唔長薯

謝謝^^花生麩我吽左2個星期左右咋,要吽耐D先用得,海澡水我都有用一星期一次左右,魚肥就真係未買,可以考慮下,用來頂住先都好喎  發表於 18 分鐘前 .
我鄰近有些有機農夫, 我見佢地直接將麩粉或豆渣放上田面, 菜菜旁邊, 效果好好, 我都打算仿傚

12下一頁