極潤全植物油膏 (oinment) 造法

作者: jellyfishy 發表于 2013-11-25 23:27:06
5159 39

還有一個月就聖誕了, 大家諗到造什麼小手作禮物呢?  
水母造了這個油膏 (Oinment , Body Shop 和某些 diy 店稱之為 Body Butter), 非常適合主婦手, 乾腳板, 及極乾燥皮膚人士.
油膏全用植物脂, 植物油及蜂蠟, 可代替花士寧及市售的石油軟膏, 冬天洗澡後身體尚有水份時很適合搽油膏, 超保濕.

個人用後感, 覺得搽油膏比搽油方便, 不用擔心倒瀉, 放在浴室不怕易壞, 就算濕到水, 只要刮走壞的表面, 內裡油膏仍原好. 拿出街也方便, 分量易控制, 不似油易倒多了浪費天物.  

材料簡單, 製法容易, 希望大家玩得開心用得安心送得貼心~

成品 200g 油膏
材料:
#50%-75%硬性固態油脂或 Bee wax, 配合50%-25% 流質油脂#
#50%固態脂造出來的油膏比較軟, 無咁穏定, 75%固態脂則較實淨及較易成功#

固態油脂及蠟 -
100g 初榨可可脂 (或可用芒果脂, 乳木果脂)
20g 乳木果脂
25g 天然 beewax

流質軟性油脂 -
10g sweet almond
20g avocado oil
23g Organic CP sesame oil
2g   Argan oil

其他 -
1g  天然抗菌劑
1ml 有機金盞花CO2 extract + organic Jasminum sambac absolute

工具
1. 打蛋器 / 電攪器 (200g 或以內可用電動打泡器)
2. 燒瓶
3. 耐熱溫度計
3. 耐熱膏盒
__ 2.JPG

Procedures:
1. 先座溶固態脂及蠟, 全溶後離火加入軟性油脂. 攪拌.
__ 1.JPG

2. 混合固態脂和軟油後, 座凍水並 keep 住攪油脂, 這時油脂因接觸凍瓶邊而開始固化, 要不停刮下瓶邊, keep 住快攪, 好似打蛋糕的蛋白一樣, 打到creamy, 這樣打法, 手攪要20min, 電攪快d 可能10min 變creamy.

俾個錯誤試範, 相中的cream 未成功, 仍是潤唇膏狀態.
__ 3.JPG

如果油脂"發"起, 應該色會淺少少, 也有種室溫下的牛油質地.
保險d, 見佢creamy, 加入抗菌劑和香油, 再攪多 5 分鐘.
__ 4.JPG

3. 入瓶待半小時左右, 油膏會實d, 看相, 真係好似牛油架~

用手指一刮就會見到油膏是否成功~ 看~ 手指輕刮膏面, 就能刮到牛油一樣的油膏, 所以有店舖叫油膏做 body butter~
__ 5.JPG

謝謝收看~~~~

評分

查看全部評分

Pinkyleung 發表於 2013-11-26 00:28:10 |顯示全部樓層
Very Good !
回復

DORA 發表於 2013-11-26 05:38:59 |顯示全部樓層
水母又有好介紹,多謝水母!
回復

claudiatang 發表於 2013-11-26 09:24:59 |顯示全部樓層
我將全部材料座到溶,用玻璃棒攪均就快快倒入罐讓它慢慢凝固。

你這個方法唔可能令全油脂及固態脂變為軟身似牛油的質地架, 只會變左做硬硬的潤唇膏.  發表於 2013-11-26 10:23
回復

greenpeace888 發表於 2013-11-26 09:50:57 |顯示全部樓層
好滑咁woo

濕疹也合用, 睡前塗一些, 第二日無咁痕架.  發表於 2013-11-26 10:28
回復

jellyfishy 發表於 2013-11-26 10:28:01 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2013-11-26 09:24
我將全部材料座到溶,用玻璃棒攪均就快快倒入罐讓它慢慢凝固。

點解要打到發泡 creamy, 因為這是全油脂成份的膏, 不打發不會變軟, 會變番硬身一舊潤唇膏咁樣, 手大力篤才挑到一些出來搽身, 而這個油膏在打至 creamy後, 能用手指輕刮塗身, 質感軟很多架.
之前有花友如蔥和may說過她們有老人家皮膚超乾, 要用上花士寧混cream 搽身, 我就想出這個全天然油膏, 看看會不會效果更好~

明白﹗現在氣溫低。要用熱水座住打。不然會變硬。攪不動。  發表於 2013-11-26 10:41
回復

jellyfishy 發表於 2013-11-26 11:10:19 |顯示全部樓層
claudiatang
明白﹗現在氣溫低。要用熱水座住打。不然會變硬。攪不動。  發表於 27 分鐘前
----------
不是這樣啊~ 先座熱水溶了所有硬油,再座凍水混軟油攪,這樣才能 creamy 似打蛋糕咁呀~ 

呀..... 質感唔會似我整個樽CREAM掛.... 係既我就係失敗咯  發表於 2013-11-26 16:33
>.<  發表於 2013-11-26 11:12
回復

jellyfishy 發表於 2013-11-26 16:46:28 |顯示全部樓層

maybabe 呀..... 質感唔會似我整個樽CREAM掛.... 係既我就係失敗咯  發表於 11 分鐘前
claudiatang >.<  發表於 5 小時前
------------
今次我是造給幾位有主婦手的朋友, claudia 你皮膚不算乾, 未必用得著~
May, 呢隻油膏是100%油+蠟, 沒有乳化蠟的, 你造過?  你說我呢種cream 的質感似你整個樽, 係失敗咁解 ? 唔明白~
回復

jellyfishy 發表於 2013-11-26 16:52:42 |顯示全部樓層
配方其實可以很簡單, 淨係乳木果脂加一至兩種軟油如甜杏仁油或酪梨油. 有人唔鍾意初榨酪梨油造出來的cream 偏緑, 可用甜杏仁油或其他延展性較好的植物油.
回復

Springonions 發表於 2013-11-26 18:03:14 |顯示全部樓層
原來要攪咁耐才會變creamy, 唔怪得我的紫雲膏用一陣就變硬結粒. 多謝分享, 又學到嘢

大家研究完再報告下, 集思廣益~  發表於 2013-11-27 08:58
回復

joeybt007 發表於 2013-11-26 22:04:04 |顯示全部樓層
水母又出好野 !!!
呢個正!! 最合冬天腳踭用

大家研究完再報告下, 集思廣益~  發表於 2013-11-27 08:58
回復

jellyfishy 發表於 2013-11-28 16:36:01 |顯示全部樓層

又會咁啱既~  今日有台灣出名的skin care 老師教這個, 她用電動打蛋器攪油至 creamy , 這樣出來的油膏應更鬆, 等我回家也試下先.

http://aromaliving.pixnet.net/blog/post/42094756

她的配方是固態脂 2 : 1 軟油脂
回復

kwanman 發表於 2013-11-28 19:49:57 |顯示全部樓層
請問耐熱膏盒邊度有得賣同幾錢

如果用燒杯打膏, 霜瓶不用耐熱, 瓶的買賣請看置頂文章.  發表於 2013-11-29 09:04
回復

rrrr 發表於 2013-11-29 15:55:49 |顯示全部樓層
Very Good !
回復

mowmow 發表於 2013-11-30 17:58:13 |顯示全部樓層
多謝jellyfishy分享, 我嘅主婦手可以試吓
回復

Pinkyleung 發表於 2013-12-1 15:21:32 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2013-11-28 16:36
又會咁啱既~  今日有台灣出名的skin care 老師教這個, 她用電動打蛋器攪油至 creamy , 這樣出來的油膏應更 ...

看完條片,但係唔明點解要放入雪柜之後再攪拌,同埋乳木果脂就這樣攪拌可以嗎 ?
回復

jellyfishy 發表於 2013-12-1 20:01:19 |顯示全部樓層
Pinkyleung 發表於 2013-12-1 15:21
看完條片,但係唔明點解要放入雪柜之後再攪拌,同埋乳木果脂就這樣攪拌可以嗎 ?  ...

我懷疑乳木果脂若過度加熱, 在冷卻後會變成顆粒, 所以影片不建議把乳木加熱..

今晚跟片試造了, 個油膏會更 creamy, 我沒有放入雪櫃, 只是室溫待涼, 沖涼回來用電攪蛋器打.
回復

Pinkyleung 發表於 2013-12-1 22:22:59 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2013-12-1 20:01
我懷疑乳木果脂若過度加熱, 在冷卻後會變成顆粒, 所以影片不建議把乳木加熱..

今晚跟片試造了, 個油膏 ...

最終我沒有跟網上的方法,用了你的方法,同埋我無加精油,所以
好重可可脂味。

可可脂都幾香, 啱小朋友口味, 哈哈~  發表於 2013-12-2 09:07
回復

Pinkyleung 發表於 2013-12-1 22:25:24 |顯示全部樓層
Pinkyleung 發表於 2013-12-1 22:22
最終我沒有跟網上的方法,用了你的方法,同埋我無加精油,所以
好重可可脂味。
...

之前沒有附圖片,現補回。
20131201_175715 (Small).jpg
20131201_175715 (Small).jpg

好似仲未 creamy 狀  發表於 2013-12-2 09:05
回復

DORA 發表於 2013-12-2 12:23:52 |顯示全部樓層

由於有朋友需要極潤護膚膏,正好跟水母個帖做,做到 creamy,但放室溫一日後表面凝固番,查係皮膚會軟番,易推,好潤,
不過唔知會唔會係攪得唔夠?

20131201_134948 (Small).jpg

其中一小瓶隨身帶備,今朝個樣:

20131202_115510 (Small).jpg

jellyfishy 室溫一日後係會實番D, 昨晚做了個無 bee wax 的配方, 今晚我又俾用後感.

好呀!無 bee wax ,硬性固態油脂 同 流質油脂既比例係咪都係 75:25 呀?

室溫一日後係會實番D, 昨晚做了個無 bee wax 的配方, 今晚我又俾用後感.  發表於 2013-12-2 13:41
回復

12下一頁