返回列表 發新帖

[一日淋3次水嚇死人 改改個標題先] 石種之 龜甲龍

作者: ococ 發表于 2013-11-25 12:56:28
4535 55
ckkuen 發表於 2013-11-26 06:29:32 |顯示全部樓層
吓咪吓咪吓!(日文龜波氣功叫法).......
回復

BATISTA88 發表於 2013-11-26 11:21:08 |顯示全部樓層
個盆同個樹枝set得好靚
回復

corina 發表於 2013-11-26 11:52:01 |顯示全部樓層
ckkuen 發表於 2013-11-26 06:29

唔解釋唔知你講乜?
回復

店小義 發表於 2013-11-26 12:09:27 |顯示全部樓層
睇個標題以為係升左仙,但係睇相生得好健康
回復

ococ 發表於 2013-11-26 13:05:34 |顯示全部樓層

全石種之龜甲龍  即是唔用泥唔用沙  只用中粒&細粒麥飯石

點解要多淋水又要大肥 一日3-4次? 會唔會浸死?  下面有圖睇...

因為石保濕能力差 唔保水唔保肥 上面淋水 ...下面就漏哂出水盤...

好處係 龜根因為多空間呼吸 發育會良好  

而根生得好唔好 你睇上面D枝葉 就知一二........  你有冇見過爛根植物 枝葉會生得靚?

用石種龜 淋水唔駛再咕咕下...龜身一乾 就淋水...

而麥飯石除了微量元素外,還含有對植物有益的硼、鍺、銅、鋅、錫、鎵、鉻、鎳、銦、鉬、釩、鈷、鈮、鉭、鋯、硒、鈹、鋇、鍶, 以及稀土元素鑭、鈰、釔、鐿等.....

而唔好處就係要 成日要淋水... 一日兩三次 最少早晚一次 ...不過如果有水盤(15-20MM水)放下面吸水(要留意水份會自然蒸發) 一日一次亦可

如出門旅行用時請加大水量.....

麥飯石 按圖可放大

今日影龜圖  按圖可放大

當然  跟前輩一直用開D種法 用泥種 亦非常好...成功例子非常多

不過我家人怕蟲...... 石種植物 我真係未見過有蟲蟲在盤內....
回復

阿火 發表於 2013-11-26 13:35:53 |顯示全部樓層
ococ 發表於 2013-11-26 13:05

點解要多淋水又要大肥 一日3-4次? 會唔會浸 ...

你盆龜甲種到好似一盆藝術品,好靚!
回復

阿火 發表於 2013-11-26 13:37:57 |顯示全部樓層
另外,龜甲盆兩側樹枝你自己整架?都好靚呀!
回復

Melb 發表於 2013-11-26 13:41:51 |顯示全部樓層
龜甲龍旁的那棵係..........?
回復

Melb 發表於 2013-11-26 13:42:45 |顯示全部樓層
ckkuen 發表於 2013-11-26 06:29

不是"car mei car mei car"??
回復

JoanneBB 發表於 2013-11-26 13:43:21 |顯示全部樓層
ococ 發表於 2013-11-26 13:05

點解要多淋水又要大肥 一日3-4次? 會唔會浸 ...

師兄,咁其他肉肉可唔可以用石?
如果係我全部換晒用石種,起碼乾淨啲~
回復

ococ 發表於 2013-11-26 13:49:36 |顯示全部樓層
阿火 發表於 2013-11-26 13:37
另外,龜甲盆兩側樹枝你自己整架?都好靚呀!

枯樹枝其實通山都有得執.....不過我懶

我果枝 係去魚街買   爬蟲店有得賣.....

回復

ococ 發表於 2013-11-26 13:52:49 |顯示全部樓層
JoanneBB 發表於 2013-11-26 13:43
師兄,咁其他肉肉可唔可以用石?
如果係我全部換晒用石種,起碼乾淨啲~ ...

可以..不過開頭要成日留意植物個變化  

同加水都係一個問題  一兩盤OK    幾十盤都係咁....有排攪

粗肉如仙人掌 虎尾蘭 唔洗煩  半泥半石  兩星期一次水
回復

ococ 發表於 2013-11-26 13:56:39 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2013-11-26 13:41
龜甲龍旁的那棵係..........?

我最愛的 黃金葛
回復

JoanneBB 發表於 2013-11-26 13:56:52 |顯示全部樓層
ococ 發表於 2013-11-26 13:52
可以..不過開頭要成日留意植物個變化  

同加水都係一個問題  一兩盤OK    幾十盤都係咁....有排攪: ...

哈哈⋯咁又係!
我攞佢哋出去日光浴時都有排攪~
回復

Melb 發表於 2013-11-26 14:30:37 |顯示全部樓層
ococ 發表於 2013-11-26 13:56
我最愛的 黃金葛

種得幾好wo ^^
回復

店小義 發表於 2013-11-26 19:17:24 |顯示全部樓層
我依家種緊的龜龜植料是蘭石+粗粒赤玉土,但係都想遲d混番d仙人掌泥落去……咁種法似乎會營養不足
回復