[一日淋3次水嚇死人 改改個標題先] 石種之 龜甲龍

作者: ococ 發表于 2013-11-25 12:56:28
4483 55

多肉新手亂咁黎  

見佢懶到出汁 8月先訓醒 出葉又慢過人....睇大細 又冇裂紋 可能得3-4歲

決定大肥大水 谷谷佢  點知3個月後....真係變左龜仙人

人地一星期一次水  我就早午晚 有時手多多再加多餐宵夜

生到失控 睇黎可以再加多兩餐 ....

============================================================
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
============================================================

26/11/2013

全石種之龜甲龍  即是唔用泥 我用中粒&細粒麥飯石

點解要多淋水又要大肥 一日3-4次? 會唔會浸死?  下面有圖睇...

因為石保濕能力差 唔保水 上面淋水 ...下面就漏哂出水盤...

好處係 龜根因為多空間呼吸 發育會良好  

而根生得好唔好 你睇上面D枝葉 就知一二........  你有冇見過爛根植物 枝葉會生得靚?

用石種龜 淋水唔駛再咕咕下...龜身一乾 就淋水...

而麥飯石除了微量元素外,還含有對植物有益的硼、鍺、銅、鋅、錫、鎵、鉻、鎳、銦、鉬、釩、鈷、鈮、鉭、鋯、硒、鈹、鋇、鍶, 以及稀土元素鑭、鈰、釔、鐿等.....

而唔好處就係要 成日要淋水... 一日兩次 即早晚一次 ...不過如果有水盤(15-20MM水)放下面吸水(要留意水份會自然蒸發) 一日一次亦可

如出門旅行用時請加大水量.....

麥飯石

今日影龜圖

Melb 發表於 2013-11-25 13:20:11 |顯示全部樓層
Hello... Long time no see...

龜仙人?? 有冇起死回生ar?
回復

ococ 發表於 2013-11-25 13:22:20 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2013-11-25 13:20
Hello... Long time no see...

龜仙人?? 有冇起死回生ar?

日日要做幼稚園功課...冇時間     難過當年寫論文

佢爬到上山頂.....

睇唔到圖咩
回復

Audrey 發表於 2013-11-25 13:30:28 |顯示全部樓層
那能不成仙!
一般植物也不會一日三次淋水,
何况肉質!
回復

Melb 發表於 2013-11-25 13:41:00 |顯示全部樓層
ococ 發表於 2013-11-25 13:22
日日要做幼稚園功課...冇時間     難過當年寫論文

佢爬到上山頂.....

有D 圖睇唔到ar
回復

ococ 發表於 2013-11-25 13:44:40 |顯示全部樓層
Audrey 發表於 2013-11-25 13:30
那能不成仙!
一般植物也不會一日三次淋水,
何况肉質!

話明新手 緊係亂黎喇

我用全石種 一粒泥都冇     

我都知我同其他人...種法有好大分別

上面淋水 下面就漏哂出黎  時間長唔長 短又唔短 都3-4個月 又唔見有咩問題呀..

出門十幾日 下面放水盤比佢吸 都冇問題.....

淋小次水 佢都唔HAPPY   即時面黑黑

PS:其實我好多多肉都只係用石 唔用泥....

回復

ococ 發表於 2013-11-25 13:51:19 |顯示全部樓層

冇奶油嫁  得4張圖.....

可能大姐睇唔到圖....   以為我虐代多肉 比佢執左劑
回復

powergun 發表於 2013-11-25 13:55:48 |顯示全部樓層
睇到圖呀, 但樓主做乜一日淋三次水呀, 真係想羅小龜條命去做龜苓膏?
回復

ococ 發表於 2013-11-25 13:58:11 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2013-11-25 13:55
睇到圖呀, 但樓主做乜一日淋三次水呀, 真係想羅小龜條命去做龜苓膏?

用石種...要成日淋水嫁   唔係好快乾死
回復

powergun 發表於 2013-11-25 14:01:17 |顯示全部樓層
ococ 發表於 2013-11-25 13:58
用石種...要成日淋水嫁   唔係好快乾死

但我見到你棵野重有好多綠葉喎, 唔似做左龜仙呀
回復

ococ 發表於 2013-11-25 14:05:32 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2013-11-25 14:01
但我見到你棵野重有好多綠葉喎, 唔似做左龜仙呀

有冇睇龍珠嫁    龜仙人  打唔死的
回復

powergun 發表於 2013-11-25 14:09:55 |顯示全部樓層
ococ 發表於 2013-11-25 14:05

無睇龍珠, 但龜仙羅去做龜芩膏, 應該好補身的
回復

ai_amoeba 發表於 2013-11-25 14:10:37 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2013-11-25 13:55

龜苓膏唔係不含龜ge咩?
回復

powergun 發表於 2013-11-25 14:13:30 |顯示全部樓層
ai_amoeba 發表於 2013-11-25 14:10

錯啦, 報告話幾乎所有有含龜的
回復

ococ 發表於 2013-11-25 14:13:57 |顯示全部樓層
ai_amoeba 發表於 2013-11-25 14:10

只係海天堂 龜苓膏冇龜姐

其他都有DD  
回復

powergun 發表於 2013-11-25 14:14:54 |顯示全部樓層
ococ 發表於 2013-11-25 14:13

其他都有DD

海x堂都有的
回復

ai_amoeba 發表於 2013-11-25 14:15:00 |顯示全部樓層
ococ 發表於 2013-11-25 14:13

其他都有DD

但e+海天堂又好似話有番龜bor~
回復

almond17 發表於 2013-11-25 14:15:13 |顯示全部樓層
ococ 發表於 2013-11-25 14:05

原來你意思係打不死. 即係健在啦!
我地成日講是龜...升了仙成仙人.

D葉又大又密,好靚
回復

ococ 發表於 2013-11-25 14:17:57 |顯示全部樓層
ai_amoeba 發表於 2013-11-25 14:15
但e+海天堂又好似話有番龜bor~

時有時冇...食果時要問問佢 有冇記得落龜就死得人啦
回復

ococ 發表於 2013-11-25 14:25:09 |顯示全部樓層
almond17 發表於 2013-11-25 14:15
原來你意思係打不死. 即係健在啦!
我地成日講是龜...升了仙成仙人.

我見人地果D都係好疏落 咪求Q其插兩條木佢爬爬下就算.....

種果時低估左佢 爆發力係咁驚人.......依家真係生到爆哂棚...生到上頂成餅髮菜咁

有D爬左上電視...又比我夾硬插番入棚....

下年真係要搭好個棚....

回復

123下一頁