返回列表 發新帖

火都嚟埋分享:Euphorbia francoisii(彩葉麒麟)

作者: 阿火 發表于 2013-10-26 16:20:18
2148 29
阿火 發表於 2013-11-10 00:42:05 |顯示全部樓層
2013.11.10 更新近況:
回復

orik 發表於 2013-11-10 00:51:15 |顯示全部樓層
而家貼埋BUN BUN果款FRANCOISII出黎對比…原來我比較鍾意BUN BUN款
不過唔捨得買
(攝於20131027)
回復

阿火 發表於 2013-11-10 01:01:15 |顯示全部樓層
orik 發表於 2013-11-10 00:51
而家貼埋BUN BUN果款FRANCOISII出黎對比…原來我比較鍾意BUN BUN款
不過唔捨得買
(攝於20131027)

我總係覺得bunbun嗰款似係迷你版,因為我而家呢盆都幾大棵,新長出既葉仲粗過我隻手指公....

不過,樓主講過冇迷你版....
回復

orik 發表於 2013-11-10 01:20:30 |顯示全部樓層
阿火 發表於 2013-11-10 01:01
我總係覺得bunbun嗰款似係迷你版,因為我而家呢盆都幾大棵,新長出既葉仲粗過我隻手指公....

不過,樓主 ...

迷唔迷你我唔知,不過最少葉型唔同…
回復

阿火 發表於 2013-11-10 01:21:43 |顯示全部樓層
orik 發表於 2013-11-10 01:20
迷唔迷你我唔知,不過最少葉型唔同…

葉型一樣架!
回復

orik 發表於 2013-11-10 01:33:27 |顯示全部樓層

你開圖片功能睇睇…你棵葉柄好長,葉形較圓
不過係唔係老株同幼株嘅分別,我就唔知…
回復

阿火 發表於 2013-11-10 01:38:27 |顯示全部樓層
orik 發表於 2013-11-10 01:33
你開圖片功能睇睇…你棵葉柄好長,葉形較圓
不過係唔係老株同幼株嘅分別,我就唔知… ...

一棵彩葉麒麟有幾種葉型,我嗰盆比較巨大,所以睇落唔似,其實係一樣葉型....
回復

Audrey 發表於 2013-11-10 09:49:27 |顯示全部樓層
阿火 發表於 2013-11-10 00:42
2013.11.10 更新近況:

很好呀!
Euphorbia francoisi - 彩葉麒麟令人喜愛的地方是:
每棵由種子長出的,都會有不同葉紋,不同深淺的色彩。
所以我每次見 nursery 有賣都買,收集不同的個軆。
回復

orik 發表於 2013-11-10 10:03:29 |顯示全部樓層
Audrey 發表於 2013-11-10 09:49
很好呀!
Euphorbia francoisi - 彩葉麒麟令人喜愛的地方是:
每棵由種子長出的,都會有不同葉紋,不同深 ...

原來彩葉真正好玩在此…可惜地方有限,要小心選擇
點搵NURSERY嘅資料?幾大棵同幾錢度架?
回復

Audrey 發表於 2013-11-10 10:33:34 |顯示全部樓層
orik 發表於 2013-11-10 10:03
原來彩葉真正好玩在此…可惜地方有限,要小心選擇
點搵NURSERY嘅資料?幾大棵同幾錢度架? ...

我在這德國 nursery - Exotica 買了二十多年,佢的東面不錯。
這裏應有很多花友買過。
http://www.specks-exotica.com/

這是美國 nursery, 我在這買了十多年,東面可以。
http://www.out-of-africa-plants.com/

日本的 '山城愛仙', '清花園' etc.
回復