火都嚟埋分享:Euphorbia francoisii(彩葉麒麟)

作者: 阿火 發表于 2013-10-26 16:20:18
2149 29

感謝Audrey既恩情,這棵Euphorbia francoisii(彩葉麒麟)自8月尾到9月尾一直都無反應,起初以為佢長眠或死左,直至踏入10月中秋涼既天氣佢至開始長出新葉嚟!

8月尾至10月初一直都係咁樣!

8月尾至10月初一直都係咁樣!
corina 發表於 2013-10-26 19:33:39 |顯示全部樓層
精神晒呀~
回復

ai_amoeba 發表於 2013-10-26 19:35:04 |顯示全部樓層
由原本訓係度, 自動企番身??
回復

orik 發表於 2013-10-26 19:36:51 |顯示全部樓層

覺得francoisii 嘅葉同莖好靚,但係聽講佢d花惹蟑蟑…但又真係覺得好靚…
回復

阿火 發表於 2013-10-26 20:06:35 |顯示全部樓層
ai_amoeba 發表於 2013-10-26 19:35
由原本訓係度, 自動企番身??

係呀!完全正確!
回復

阿火 發表於 2013-10-26 20:09:02 |顯示全部樓層
orik 發表於 2013-10-26 19:36
覺得francoisii 嘅葉同莖好靚,但係聽講佢d花惹蟑蟑…但又真係覺得好靚…

呢款樓主相贈同bunbun你所見既有少許分別.... 呢款size比較大件啲、葉比較闊大啲而bunbun所賣比較迷你啲.....
回復

orik 發表於 2013-10-26 20:11:40 |顯示全部樓層
阿火 發表於 2013-10-26 20:09
呢款樓主相贈同bunbun你所見既有少許分別.... 呢款size比較大件啲、葉比較闊大啲而bunbun所賣比較迷你啲. ...

你仲繼續慫恿我買
回復

阿火 發表於 2013-10-26 20:17:07 |顯示全部樓層
orik 發表於 2013-10-26 20:11
你仲繼續慫恿我買

講真架!bunbun嗰款Euphorbia francoisii (彩葉麒麟) 好迷你型,成棵似縮細樹幹可作盆景欣賞!而且比較粗生,悉心打理可陪你至少十年、八年以上,抵晒!
回復

orik 發表於 2013-10-26 20:22:15 |顯示全部樓層
但係我未必種得佢生,尼個先係重點丫嘛…我尼個多肉新手
雖然而家decaryi出左兩塊葉…插枝一葉,原枝一葉
回復

阿火 發表於 2013-10-26 20:34:12 |顯示全部樓層
orik 發表於 2013-10-26 20:22
但係我未必種得佢生,尼個先係重點丫嘛…我尼個多肉新手
雖然而家decaryi出左兩塊葉…插枝一葉,原枝一葉 ...

我種左幾個月,雖然唔算好耐時間但觀察到Euphorbia francoisii(彩葉麒麟)、Euphorbia Decaryi(皺葉麒麟)、Euphorbia Capsaintemariensis(聖皺葉麒麟)都係粗生唔難種,你放心種植啦!
至於Euphorbia bupleurifolia x susannae(峨眉山)對我嚟講真係好有難度....

快啲買啦,真愛難求!
就好似早嗰排有呢一款大戟都幾得意,可惜價錢貴冇立即買,幾日後就賣晒....

I have this one too!  發表於 2013-10-26 23:50
回復

orik 發表於 2013-10-26 20:49:13 |顯示全部樓層

對直葉冇愛,有刺冇愛,巨物冇愛…偏偏彩葉三樣都冇,就…
聽日朝早出去啦,如果冇,咁就係我同佢冇緣份…
結果都係俾火火你成功慫恿
聖皺葉我唔買喇,最多如果買到francosii,有分枝同你交換…
回復

阿火 發表於 2013-10-26 20:58:27 |顯示全部樓層
orik 發表於 2013-10-26 20:49
對直葉冇愛,有刺冇愛,巨物冇愛…偏偏彩葉三樣都冇,就…
聽日朝早出去啦,如果冇,咁就係我同佢冇緣份 ...

我剛剛同你相反!

我喜歡直立式多啲,向上發展慳地方。
我喜歡皺葉多啲,但呢張相棵植物啲葉我摸過,雖然冇咁皺但都好可愛!
呢盆冇刺,而且size唔大,同你睇中左嗰盆彩葉一樣size大!
回復

orik 發表於 2013-10-26 21:03:17 |顯示全部樓層
阿火 發表於 2013-10-26 20:58
我剛剛同你相反!

我喜歡直立式多啲,向上發展慳地方。

直立式唔係唔鍾意,但我已經有文竹,諗緊嘅係下面放d乜野一齊生活
葉嘅皺紋係我睇中大戟嘅主要原因,所以個人覺得不可少。其次因為麒麒需光度比較低,頂得順我屋企嘅陰暗環境
回復

阿火 發表於 2013-10-27 00:24:21 |顯示全部樓層
orik 發表於 2013-10-26 21:03
直立式唔係唔鍾意,但我已經有文竹,諗緊嘅係下面放d乜野一齊生活
葉嘅皺紋係我睇中大戟嘅主要原因, ...

如果兩種植物所需既介質、光度、水份都唔一樣,放埋一齊兼容唔到好惡搞,隨時其中一樣實有損傷....

建議如果真係放埋一齊就揀番同一屬種類,例如皺葉麒麟同聖皺葉麒麟、彩葉麒麟一齊....

Agree!  發表於 2013-10-27 00:29
回復

阿火 發表於 2013-10-27 00:34:42 |顯示全部樓層
Audrey,自從收到你相贈既植物後至認識到大戟植物同俾皺葉吸引住.... 我同你一樣開始喜歡Euphorbia....
回復

orik 發表於 2013-10-27 00:42:28 |顯示全部樓層
阿火 發表於 2013-10-27 00:24
如果兩種植物所需既介質、光度、水份都唔一樣,放埋一齊兼容唔到好惡搞,隨時其中一樣實有損傷....

建議 ...

你誤會左我「放埋一齊」嘅意思,我唔係用同一個盆種,同埋佢地喺相若嘅光度下,暫時都ok
回復

Audrey 發表於 2013-10-27 00:44:52 |顯示全部樓層
阿火 發表於 2013-10-27 00:34
Audrey,自從收到你相贈既植物後至認識到大戟植物同俾皺葉吸引住.... 我同你一樣開始喜歡Euphorbia.... ...

高興知道你愛上大戟!
做版主是想吸引多些人種 cacti & succulents,
這一直是我的心願!
回復

阿火 發表於 2013-10-27 00:49:08 |顯示全部樓層
Audrey 發表於 2013-10-27 00:44
高興知道你愛上大戟!
做版主是想吸引多些人種 cacti & succulents,
這一直是我的心願! ...

Audrey,可唔可以賜教阿火,呢盆可唔可以用插枝培植出嚟?因為我見到佢底部球體身體,而上身係一條條....

回復

Audrey 發表於 2013-10-27 00:57:13 |顯示全部樓層
阿火 發表於 2013-10-27 00:49
Audrey,可唔可以賜教阿火,呢盆可唔可以用插枝培植出嚟?因為我見到佢底部球體身體,而上身係一條條.... ...

呢盆是實生,種子長大,不是插枝。
插枝毋頭生長的,根莖不會長大成球。

謝謝!  發表於 2013-10-27 00:59
回復

ckkuen 發表於 2013-10-27 06:47:58 |顯示全部樓層
好養功!自己起身!
回復

12下一頁