返回列表 發新帖

走路人問題

作者: corina 發表于 2013-10-23 10:21:55
2419 37
orik 發表於 2013-10-23 19:39:38 |顯示全部樓層

走路人野生環境好似係森林上面嘅一座冇咩植物嘅山,靠下方森林蒸騰上黎嘅露水維生,換做種植環境,如果日頭出黎之前就可以乾得七七八八(通風),晚晚淋水都得。俾你參考吓。
圖片來自維基:
http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0 ... itat_rupicola_1.jpg
回復

corina 發表於 2013-10-23 19:48:25 |顯示全部樓層
orik 發表於 2013-10-23 19:39
走路人野生環境好似係森林上面嘅一座冇咩植物嘅山,靠下方森林蒸騰上黎嘅露水維生,換做種植環境,如果日 ...

咁即是只需要好少水苔?多d噴水???
回復

三點白 發表於 2013-10-23 20:48:52 |顯示全部樓層
corina 發表於 2013-10-23 17:41
石珠?咩嚟咖?點樣咖?

這類石珠
回復

corina 發表於 2013-10-23 20:53:09 |顯示全部樓層

我有好多呀,不過唔識用~
回復

Anelbb 發表於 2013-10-23 21:39:20 |顯示全部樓層
orik 發表於 2013-10-23 19:39
走路人野生環境好似係森林上面嘅一座冇咩植物嘅山,靠下方森林蒸騰上黎嘅露水維生,換做種植環境,如果日 ...

睇圖好似直曬既照都無事,好粗生咁
回復

小之莊 發表於 2013-10-23 21:51:16 |顯示全部樓層
corina 發表於 2013-10-23 18:49
請問只換一盆還是要換曬三盆呢??

第一盆唔洗換,第二,三盆要剪去爛根再番種.
回復

corina 發表於 2013-10-23 22:11:37 |顯示全部樓層
Anelbb 發表於 2013-10-23 21:39
睇圖好似直曬既照都無事,好粗生咁

其實我都係種在向西位置,好多時唔記住遮遮佢,唔知係咁咪搞到d葉又黃又皺呢????
回復

corina 發表於 2013-10-23 22:12:38 |顯示全部樓層
小之莊 發表於 2013-10-23 21:51
第一盆唔洗換,第二,三盆要剪去爛根再番種.

明白了,多謝小之莊~
回復

taxitang 發表於 2013-10-24 17:11:43 |顯示全部樓層
三盆看來生命都冇危險,主因是花盆不當,影響蘭根生長,亦導致水苔加速老化,雖然手機看不清楚,但估計藍花和白花的花盆是紅色的陶盆,這種盆透氣差,除非能掌握空氣流通和淋水,否則並不是理想花盆,第三盆的紅花,應該是膠盆,同樣毛病。
從葉片的狀態,多少看出問題所在,老頭葉黃,正常老化,新芽葉黃,光照過強,葉片軟弱,有水漬狀,中菌,葉片冇光澤,皺紋,一定根部有問題。
我同意Beasy姐見解,弱株用靚水苔配素燒盆,是理想的配搭,將植株浸透,除去水苔,靚根多,可以剪掉爛根,但靚根不多,就唔好剪走爛根,只要用手指(栗)去爛根表皮,留下根芯,(又稱鐵線根)作用是固定植株,不用風亁,蘭根濕透變軟,不易折斷,有利栽種。
淋水方面,單用花灑淋水可能不全面,因為當水苔乾透後淋水,可能會產生水路去水,一路淋,一路從水路去水,其它地方有可能濕不到,可以嘗試淋一陣水,停十五至二十分鍾,等濕氣擴散,冇了水路,再淋等二次,我覺得效果唔錯和冇咁浪費食水。
回復

corina 發表於 2013-10-24 20:34:06 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2013-10-24 17:11
三盆看來生命都冇危險,主因是花盆不當,影響蘭根生長,亦導致水苔加速老化,雖然手機看不清楚,但估計 ...

謝謝你這麼詳盡解釋,我會依照去換盆換水苔,請問紅陶盆不同於素燒盆嗎?點分????
回復

taxitang 發表於 2013-10-24 23:34:25 |顯示全部樓層
corina 發表於 2013-10-24 20:34
謝謝你這麼詳盡解釋,我會依照去換盆換水苔,請問紅陶盆不同於素燒盆嗎?點分????  ...

圖一:

圖二:

圖一的是陶盆,盆身較光滑,密度較高,不索水,所以難以將盆內的水揮發出來,使水苔難以乾透,蘭根長期置於太濕的盆內,較易爛根。
圖二的是素燒盆,盆身有沙窿,密度唔高,索水透氣,所以可以將盆內的水透過盆身向外揮發,使水苔較易乾透,蘭根不置於長期太濕的的盆內,減少爛根機會。

我還發覺走路人當換上新植料之後,一兩星期內就會有新根或新芽長出,呢一點很特別。
回復

corina 發表於 2013-10-26 15:27:03 |顯示全部樓層

原來係咁,唔怪得我早前淘盆種多肉,兩種盆可以差咁遠喇~
回復

corina 發表於 2013-10-26 15:28:49 |顯示全部樓層
Beasy,你早前話過'FA保'水苔靚好多,請問係咪呢隻?
回復

corina 發表於 2013-10-26 15:30:52 |顯示全部樓層

白花走路人拆開水苔,原來分開三個頭,咁就分開三盆種,稍後上淘寶買盆,換住水苔先喇~
回復

corina 發表於 2013-10-26 15:34:13 |顯示全部樓層
三盆都用盡力,不過都好似厭唔實D水苔咁既~
回復

taxitang 發表於 2013-10-26 21:03:35 |顯示全部樓層
再遲少少就唔好攪住,雖然話走路人冇蝴蝶蘭咁怕凍,但冬天來臨冇溫室,始終要小心d!

謝謝提醒!!!  發表於 2013-10-28 11:38
回復

Beasy 發表於 2013-10-26 21:45:14 來自手機 |顯示全部樓層
corina 發表於 2013-10-26 15:28
Beasy,你早前話過'FA保'水苔靚好多,請問係咪呢隻?

换左包装,睇落都好好肉地

有另外一隻牌子綠色字,寫住AAA水苔~  發表於 2013-10-28 11:42
回復

tomBEE 發表於 2013-10-27 18:28:42 |顯示全部樓層
以我個人惡劣的哉培環境而言, 以水苔種C系9死1生. 但以50%(靚)樹皮+50%(靚)蘭石種則9生1死. 個人經驗, 隨便看看便算.

謝謝!  發表於 2013-10-28 11:42
回復