新手試種 EUPHORBIA DECARYI 狄卡里大戟 (P.102近照)

作者: ckkuen 發表于 2013-10-15 19:27:20
5059 104
orik 發表於 2013-11-21 23:04:24 |顯示全部樓層

呀苦果邊睇過一篇野,話有部分大戟可以葉插:lovelines

http://tw.myblog.yahoo.com/jw!HX ... e?mid=2236&sc=1
回復

ckkuen 發表於 2013-11-27 07:29:55 |顯示全部樓層
生咗新葉,多謝各位指道
回復

阿火 發表於 2013-11-27 11:29:09 |顯示全部樓層
orik 發表於 2013-11-21 23:04
呀苦果邊睇過一篇野,話有部分大戟可以葉插:lovelines

http://tw.myblog.yahoo.com/jw!HXWZY1GWERkPUDIB3 ...

睇完,謝謝!又學到嘢!

但,要用新葉試,捨得嗎?而且亦有機會只長根不長芽....
加上葉插長新芽要等2-3年,我相信我冇咁長耐性等呀,哈哈!

「如果依成功率新葉較高,但要長側芽可能須2~3年,因為要等葉子老化後才會葉插變根插,老葉須再老化前根徑達1.5mm才能長側芽.
使用刀子切的須靠近基部. 」

好深。。。。唔明  發表於 2013-11-27 19:05
回復

orik 發表於 2013-11-27 13:45:04 |顯示全部樓層
阿火 發表於 2013-11-27 11:29
睇完,謝謝!又學到嘢!

但,要用新葉試,捨得嗎?而且亦有機會只長根不長芽....

彩葉麒麟嘅精彩之處在繁殖同多變化,點會唔捨得?

除左非洲紫羅蘭、玫瑰幫佢地收葉或分開多肉植物側芽之外,基本上好少會破壞植物佢地既結構!  發表於 2013-11-27 13:50
回復

orik 發表於 2013-11-27 14:59:18 |顯示全部樓層
阿火
除左非洲紫羅蘭、玫瑰幫佢地收葉或分開多肉植物側芽之外,基本上好少會破壞植物佢地既結構!

我經常同九層塔摘心…d介殼蟲勁鍾意食葉尖搣極都搣唔哂,又唔想用藥,我就黎忍唔住燒左佢…
同埋如果可以葉插,即係佢本身遇左會掉葉,我又唔覺得殘忍…

我母親大人以前用洗米水攪掂  發表於 2013-11-27 19:03
回復