新手試種 EUPHORBIA DECARYI 狄卡里大戟 (P.102近照)

作者: ckkuen 發表于 2013-10-15 19:27:20
5056 104
orik 發表於 2013-10-21 17:48:05 |顯示全部樓層
皺葉入左一兩個星期,但係未見到有生長嘅跡象,所以對入手彩葉更加抱持觀望態度
本身有文竹,一堆蘭花同食蟲,之後跟虎尾蘭,九層塔…而家仲大戟添,再增長落去,多多位都唔得掂架。生有涯而慾望無涯,無止境咁追落去,宇宙大爆發都搞唔掂
回復

阿火 發表於 2013-10-21 17:52:01 |顯示全部樓層
orik 發表於 2013-10-21 17:48
皺葉入左一兩個星期,但係未見到有生長嘅跡象,所以對入手彩葉更加抱持觀望態度
本身有文竹,一堆蘭花同食 ...

係生長較慢啲....
買啦!唔係就會俾人買左架喇!
回復

周身肉 發表於 2013-10-21 17:53:30 |顯示全部樓層
我一陣去到都應該無左
如果我趕到落去既話
回復

阿火 發表於 2013-10-21 17:58:07 |顯示全部樓層
周身肉 發表於 2013-10-21 17:53
我一陣去到都應該無左
如果我趕到落去既話

講緊彩葉麒麟Euphorbia Francoisii,並非聖皺葉麒麟 Euphorbia Capsaintemariensis....
回復

orik 發表於 2013-10-21 18:17:36 |顯示全部樓層
阿火 發表於 2013-10-21 17:58
講緊彩葉麒麟Euphorbia Francoisii,並非聖皺葉麒麟 Euphorbia Capsaintemariensis....

你係咁慫恿人去花墟敗家 唔通你同花墟有利益關係?
回復

阿火 發表於 2013-10-21 18:28:32 |顯示全部樓層
orik 發表於 2013-10-21 18:17

沒有任何利益關係,我都係真金白銀買番嚟....

如果有,我實一定推介嗰啲超貴既等你跌入火坑....

回復

orik 發表於 2013-10-21 18:40:21 |顯示全部樓層
阿火 發表於 2013-10-21 18:28
沒有任何利益關係,我都係真金白銀買番嚟....

如果有,我實一定推介嗰啲超貴既等你跌入火坑....  

係都第一時間推melb大師入你嘅「火」坑啦,排隊有排都未輪到我
回復

阿火 發表於 2013-10-21 18:47:41 |顯示全部樓層
orik 發表於 2013-10-21 18:40
係都第一時間推melb大師入你嘅「火」坑啦,排隊有排都未輪到我

咖啡店最近入左批日本(有班/有錦)萬年青,價錢由數百蚊至數千蚊,睇到我眼定定同滴汗....

如果我同花墟有任何利益關係,我實會推介你買嗰啲囉.... 咖啡店亦入左幾款虎尾蘭,我睇中其中一款都成HK$ 4XX,好彩咁貴我可以決心放低走人!
回復

ckkuen 發表於 2013-10-21 18:54:27 |顯示全部樓層
orik 發表於 2013-10-21 18:17

好彩花毒是淺,同冇養魚(之前水草做境,琵琶魚),冇買新攝影用品(現有數碼機兩部,1DS+35-350L,28-80L : OMDEM5+12-35,35-100,60Macro),如果唔係X幾次都唔掂!
回復

orik 發表於 2013-10-21 20:06:10 |顯示全部樓層
攝影用品我一竅不通,成堆格式冇一樣睇得明
如果棵野俾我睇o岩,最後都係俾其他人買走嘅話,只能輕嘆我同佢有緣無份
同埋我記得板大上次有分享過彩葉麒麟家嘛,遲d等佢番黎,睇吓佢會唔會有多
回復

ckkuen 發表於 2013-10-21 20:28:05 |顯示全部樓層
orik 發表於 2013-10-21 20:06
攝影用品我一竅不通,成堆格式冇一樣睇得明
如果棵野俾我睇o岩,最後都係俾其他人買走嘅話,只能輕嘆我同佢 ...

等板主返嚟,好呀!
回復

周身肉 發表於 2013-10-22 08:47:41 |顯示全部樓層
我最後,係忍到手,無落去既
回復

ckkuen 發表於 2013-10-22 09:57:33 |顯示全部樓層
換咗盆,發現原來冇乜根 。。。希望佢喜愛新居啦
回復

周身肉 發表於 2013-10-22 09:59:52 |顯示全部樓層
ckkuen 發表於 2013-10-22 09:57

應該好快就有架啦
好靚仔呀

THX!  發表於 2013-10-22 10:02
回復

阿火 發表於 2013-10-22 11:51:07 |顯示全部樓層

見到有新葉同埋新既白色根長出,冇問題啦!
瓷花盆較疏氣,good la!

多謝  發表於 2013-10-22 13:41
回復

阿火 發表於 2013-10-22 21:09:22 |顯示全部樓層

見到bunbun賣既EUPHORBIA DECARYI,苦心種植一定可以咁大,加油!
回復

ckkuen 發表於 2013-10-23 08:39:36 |顯示全部樓層
阿火 發表於 2013-10-22 21:09
見到bunbun賣既EUPHORBIA DECARYI,苦心種植一定可以咁大,加油!

一齊努力加油!
回復

周身肉 發表於 2013-10-23 08:44:17 |顯示全部樓層
阿火 發表於 2013-10-22 21:09

呢個真係唔識欣賞
我都係鐘意火兄個隻多D
回復

orik 發表於 2013-10-23 11:28:52 來自手機 |顯示全部樓層
志在平平地試吓入門級,生存到先升級試其他品種。況且麒麟就算同種同屬,形態都可以有明顯差異,當抽獎咁都唔錯丫
回復

hb12699 發表於 2013-10-24 12:12:00 |顯示全部樓層
我也有睇到咖啡店的虎尾籣好靚但太貴接近500
但形態似盧薈
回復