請教diy lotion的問題

作者: siuho331 發表于 2013-10-11 11:19:59
1691 9
我只整過lotion/cream三次,但三次都有個小問題,有點懊惱但又唔知係咪我手勢問題,就係每次d lotion都好多氣泡,我整200g份量,入落400ml嘅泵瓶都差不多滿哂,放兩三日lotion杰左後,可能氣泡全消,就只剩半樽,如果整cream,因為較杰,冇縮水但cream中係夾雜氣泡的,搽落質感冇咁好,雖然唔影響使用但都想請教下大家會唔會可以有改善方法,我嘅做法係咁:

1)油加乳化蠟同一半水分別隔水加熱
2)水加入油攪拌(我用打泡器)
3)加剩下的一半水(冇加熱)攪拌,尾段我會用匙羹慢攪消泡
4)放涼加精油及抗菌劑
5)入樽

唔知會唔會係我慢攪消泡做得唔夠?但如果手腳慢lotion杰左就勁難倒入樽,我又上網睇話有d乳化蠟造出來的質地會較優,乳化蠟真的會影響質感同消泡速度嗎?希望大家可以指點一下~~
jellyfishy 發表於 2013-10-11 11:24:21 |顯示全部樓層

我未試過分2次加水攪cream/lotion.  唔識俾意見你. 為何會用呢個方法呢?
我用開熱製法,油相裡的蠟和油混合後,油相和水相在相若溫度時離火,一齊混合攪拌.無你多氣泡的問題.

係呀~不同牌子或成份的乳化蠟出來的cream / lotion 效果可以很不同的. 我以前用過第一化工的乳化蠟, lotion 感重d, 後來用一隻澳洲出的橄欖乳化蠟, 質感綿d , cream 的感覺較重, 保濕和吸收感覺好d, 好似無咁化學, 所以較喜歡用這個了.
回復

siuho331 發表於 2013-10-11 12:02:08 來自手機 |顯示全部樓層
其實分兩次水加入我係參考網上的,可以加快降溫咁解,再滴入精油,唔通係呢個原因??等我再試一次過加熱水睇下會唔會有分別先!?
我而家用緊植物乳化蠟,未試過其他,可唔可以暗示下你話好用果款係咩牌子或者可以邊度買?我明白個個人用嘅感覺唔同,但都想參考下其他人嘅意見~~

想加快降溫, 可離火後座凍水攪拌. 我都係咁做, 感覺良好.  發表於 2013-10-11 12:16
我在花墟Linda 個樹買的. 佢個度好似有幾種乳化蠟, 你可以問下她那種啱你想要的質感.  發表於 2013-10-11 12:15
回復

siuho331 發表於 2013-10-11 12:21:23 |顯示全部樓層

jellyfishy想加快降溫, 可離火後座凍水攪拌. 我都係咁做, 感覺良好.  發表於 59 秒前 
jellyfishy我在花墟Linda 個樹買的. 佢個度好似有幾種乳化蠟, 你可以問下她那種啱你想要的質感.  發表於 1 分鐘前

thank you very much~~去look look sin^^
回復

karin 發表於 2013-10-13 19:15:37 |顯示全部樓層
我都係新手,做過三次 前兩次用冷制, 岩岩今日用熱制
但三次都無你講既起泡問題, 不過我用水都係一次過唔會分兩次架
我估同埋你用既乳化品可能都有關係

我未用過冷制乳霜,搽落質感會唔會唔同㗎?因為買果時話冷制乳化劑冇咁天然同易油水分理,所以冇試……我買左幾本diy書多數都係冷制  發表於 2013-10-16 13:18
回復

曬太陽 發表於 2013-10-15 23:18:05 |顯示全部樓層

睇你配方,你係想做熱作型.
第一燒瓶, 加上透明質酸, 用純水開,  放一邊
第二燒瓶,用熱作型乳霜乳化劑+植物油+ 乳木果脂

二隻燒瓶各自加熱到透明質酸完全溶解, 之乳木果脂都要溶解, 之後將第二倒入第一, 攪拌至CREAM 狀, 注意乳化劑落多就會CREAM, 落少就LOTION.

最後加EO, 等冷卻後放抗菌劑.

修正, 係將第一倒入第二, 因第一係水相, 第二係油相

花水當然可以加熱  發表於 2013-10-16 19:27
係呀,我用熱制的,因為我只有植物乳化蠟响手,其實我又想問,我用花水整,咁花水係咪都可以加熱㗎?因為平時儲存都要放電櫃。  發表於 2013-10-16 13:22
謝謝candy 出手~~~ 我平時沒有將透明質酸加熱, 感覺透明質酸好像會穏定d .  發表於 2013-10-16 10:23
降溫後加入抗菌劑和eo  發表於 2013-10-16 08:04
建議先用純水溶玻尿酸,才加入適當分量於水相燒杯中加熱  發表於 2013-10-16 08:03
回復

jellyfishy 發表於 2013-10-16 10:24:28 |顯示全部樓層
真好, 多d 花友一齊分享 diy, 唔洗得我一個獨腳戲~
回復

siuho331 發表於 2013-10-16 13:38:19 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2013-10-16 10:24
真好, 多d 花友一齊分享 diy, 唔洗得我一個獨腳戲~

呢度各花友都好好,大家都好樂意分享同解答新手如我嘅問題~我响面書都會睇有關diy嘅群組,但我都係齋睇好小發問,有時見到人地成品好吸引好想學,但我都會忍住唔會問配方,因為問都未必講,所以廢事問! 唔係唔想比錢去學,而係我呢d湊住兩件嘅根本出唔到去,買料都係上網訂多(我都好想出去逛)……

我多數買好多diy書自己刨,刨完就試整,有問題就响樹問,複雜嘅配方都未敢試整,唯有整d簡單的,刨文成日見話透明質酸玻尿酸左旋c好用都未敢整,又有時書教嘅做法又未必準,都係要多試多思考先成功!

啊~ 我都有類似體會呀~ 我無小孩,周圍搵到好野會分享給大家架.  發表於 2013-10-16 13:52
回復

曬太陽 發表於 2013-10-16 15:06:15 |顯示全部樓層
曬太陽 發表於 2013-10-15 23:18
睇你配方,你係想做熱作型.
第一燒瓶, 加上透明質酸, 用純水開,  放一邊
第二燒瓶,用熱作型乳霜乳化劑+植物 ...

花水用黎整精華素好, 因佢會稀釋佐CREAM.

cream或lotion的稀杰度並不取決於是否用花水,是在乎你用的乳化蠟的百分比  發表於 2013-10-16 19:26
回復

曬太陽 發表於 2013-10-16 15:07:32 |顯示全部樓層
曬太陽 發表於 2013-10-16 15:06
花水用黎整精華素好, 因佢會稀釋佐CREAM.

唔識點沿用人地的問題係下面回覆.
回復