作者: siuho331 發表于 2013-10-9 16:39:19
6891 3
純分享~我知呢度位位高手都識整香磚~哈哈~~

因為樓上有兩個單位裝修,屋企最近有d細強出現响個麵包盒附近,之前一直都冇強哥的,我同我老公都好鬼驚佢,所以決定試下放香磚驅強,上網睇檸檬香茅精油可以驅強:

這是蜂蠟+芥花油比例一比一

這是蜂蠟+硬脂酸比例一比一

其實成品兩種我覺得差不多,唔想特登買硬脂酸可以用芥花油易買d,精油我只放了10%,檸檬香茅陣味好勁。

因為我覺得整香磚後個器皿好難清潔,要用好多紙巾抹,今次特登買左呢款錫紙兜,用完即棄。(我响大間pk買$11.8有4個)

香磚放太耐冇哂味可以溶返佢再加精油,真係環保唔浪費啊~~~

評分

查看全部評分

BOWIEWONG 發表於 2013-10-9 16:51:40 |顯示全部樓層
我自己就好中意果香味....我整左一舊都係檸檬+薰衣草.........每日放工番到屋企都聞到陣陣香氣人都開心D

檸檬+薰衣草我都有喎~等我又整d放衣櫃都好喎~~  發表於 2013-10-9 17:15
回復

maybabe 發表於 2013-10-10 11:24:30 |顯示全部樓層
其實小強係驚羅勒而唔係香茅, 香茅係驅蚊架
至於無味既香磚, 唔洗溶住, 先切開佢, 佢入面重有味架, 因全粒都係用EO10%, 你咁快溶左去會浪費左EO

噢~原來羅勒先驅強……上網search話lemongrass得……反正整左,放下睇睇得唔得~  發表於 2013-10-10 11:28
回復

maybabe 發表於 2013-10-10 11:27:54 |顯示全部樓層
我自己做既驅強香磚就會用羅勒同尤加利,
整完比朋友, 佢地話陣味連人都可以驅埋, 激死我

驅人香磚 XD  發表於 2013-10-10 12:48
x2~ 我怕.... >.<  發表於 2013-10-10 11:28
回復

jellyfishy 發表於 2013-10-10 11:27:57 |顯示全部樓層
我都係用錫紙盆做香磚和蠟燭的, 夠方便, 不用清潔又可以番用再番用.
芥花油易壞, 下次可以轉用蓖麻油. 加植物取代硬枝酸, 小心遇上夏天可能稍溶, 弄髒地方呀.

咁我放遠d熱源,而家買左硬脂酸唔用芥花油,芥花油用來打皂算,硬脂酸一買要買大大包有排用……><  發表於 2013-10-10 12:59
回復