返回列表 發新帖

三種勁辣辣椒苗

作者: RX-93-2 發表于 2013-10-4 02:04:18
3950 51
RX-93-2 發表於 2013-10-7 00:25:33 |顯示全部樓層

tonychan0405  郵寄到咩!?我買d種子都話唔寄得  <<我冇問題呀!邊個同你講有問題?賣家?佢地唔想郵寄出國咁煩嘛?
不過,我是搵朋友轉寄給我,就算有問題,但信封上都冇寫是種子,寄了出台灣都唔會有人知。
回復

louis626 發表於 2013-10-7 02:26:10 |顯示全部樓層
RX-93-2 發表於 2013-10-6 20:38
師兄你有種緊千里達毒蠍,以我所知這幾棵辣椒樹是可以生都高過人的,你任由它生高定係在某個高度就截頂呀 ...

暫時我都係由得佢生,佢都無點再向上
回復

timtimtsang 發表於 2013-10-7 12:40:20 |顯示全部樓層
千里達毒蠍&鬼椒有多可否都預我排隊呢
回復

RX-93-2 發表於 2013-10-7 19:28:06 |顯示全部樓層
太遲了,在分享區已載晒龍了!
回復

RX-93-2 發表於 2013-10-7 19:49:19 |顯示全部樓層
現時排名名次

1) chilap1660  xxxx椒  ←請補番想要邊隻椒,冇補就我隨意畀。
2) w1215117  xxxx椒   ←請補番想要邊隻椒,冇補就我隨意畀。
3) ahfour99   千里達毒蠍
4) maximun 謝謝咯 (是但邊隻都可以,因為都勁辣)
5) aala         千里達 (更正, Thanks)
6) makkd 千里萬,謝謝
7) 沙咀釣友 在此先行謝過樓主, 排千里達毒蠍,   萬分感謝  
8) FONG DORIS 謝謝樓主~~ (邊隻都可以~)
9) homa  千里達毒蠍  謝謝
10)khlia   千里達毒蠍&長鲨魚     謝謝
11) hotfire 印度鬼椒  謝謝
12) Piglet  千里達毒蠍  謝謝
13) chanmc 長鯊鱼    谢謝!
14) chow chow 千里達毒蠍&長鲨魚 (thanks)
15) toby_1023 (千里達毒蠍&長鲨魚,無就印度鬼椒,million thanks!)
16) N-Blythe 長鲨魚, thanks^^    ← ←後備
17) Blue_can (邊隻都可以~thanks)   ← ←後備

到決定贈送日子時才公佈誰人可穫贈邊款椒
睇情況唔駛等到月尾,千里達和鬼椒生很好快,部份已經除芽葉外已有四片椒葉了。應該今個星期尾或下星期初就可決定日子了!果然用養魚水淋花果然生得快D。
回復

RX-93-2 發表於 2013-10-7 20:39:31 |顯示全部樓層
和主樓的相片相差四日,星期日當時都冇乜大發展,星期日灑過養魚水,今日就大了幾多!

回復

w1215117 發表於 2013-10-8 10:27:07 |顯示全部樓層
1) chilap1660  xxxx椒  ←請補番想要邊隻椒,冇補就我隨意畀。
2) w1215117  邊只都可以~~哇哈哈哈~~萬分感激~^^~
3) ahfour99   千里達毒蠍
4) maximun 謝謝咯 (是但邊隻都可以,因為都勁辣)
5) aala         千里達 (更正, Thanks)
6) makkd 千里萬,謝謝
7) 沙咀釣友 在此先行謝過樓主, 排千里達毒蠍,   萬分感謝  
8) FONG DORIS 謝謝樓主~~ (邊隻都可以~)
9) homa  千里達毒蠍  謝謝
10)khlia   千里達毒蠍&長鲨魚     謝謝
11) hotfire 印度鬼椒  謝謝
12) Piglet  千里達毒蠍  謝謝
13) chanmc 長鯊鱼    谢謝!
14) chow chow 千里達毒蠍&長鲨魚 (thanks)
15) toby_1023 (千里達毒蠍&長鲨魚,無就印度鬼椒,million thanks!)
16) N-Blythe 長鲨魚, thanks^^    ← ←後備
17) Blue_can (邊隻都可以~thanks)   ← ←後備
回復

RX-93-2 發表於 2013-10-12 21:45:27 |顯示全部樓層

好了!夠大了!千里達毒蠍和印度鬼椒可以分享了!長鯊魚斷魂椒生長得超~~~慢呀!而且有兩棵到現時都未穩定。千里達毒蠍有一棵苗很不幸意外死亡,但印度鬼椒意外地有粒久久未發芽的種子發芽,所以依然分享15棵苗。

千里達毒蠍生得幾戊盛!

印度鬼椒都好好!

不久前才發芽的印度鬼椒。

長鯊魚斷魂椒就超~~慢,而且還有兩棵未穩定。

先穫分享椒苗的版友我會每個Pm你們那兩天和時間可以交收,請回覆和你選那日取椒苗和留電話,如果那兩天都未能前來都先回覆我先。如果在交收的第一日的前一晚下午9點前都未回覆我的話就當放棄,後補頂上。

1) chilap1660    印度鬼椒
2) w1215117    印度鬼椒
3) ahfour99     長鯊魚
4) maximum   印度鬼椒
5) aala           千里達
6) makkd      千里達
7) 沙咀釣友   千里達毒蠍
8) FONG DORIS  印度鬼椒
9) homa         千里達毒蠍  
10)khlia         長鲨魚     
11) hotfire      印度鬼椒  
12) Piglet        印度鬼椒 (要睇新發芽的那棵情況,如果到贈送當日已生倒芽葉就送給你,如果未生倒就等送長鯊魚時才送給你,如果不幸死了就長鯊魚給你。)
13) chanmc     長鯊鱼   
14) chow chow  長鲨魚
15) toby_1023  長鲨魚
回復

Maximum 發表於 2013-10-31 19:04:50 |顯示全部樓層
謝謝分享!非常壯碩的小苗
回復

candy- 發表於 2013-10-31 19:40:27 |顯示全部樓層
請問仲有冇,我想要鬼椒
1) chilap1660    印度鬼椒
2) w1215117    印度鬼椒
3) ahfour99     長鯊魚
4) maximum   印度鬼椒
5) aala           千里達
6) makkd      千里達
7) 沙咀釣友   千里達毒蠍
8) FONG DORIS  印度鬼椒
9) homa         千里達毒蠍  
10)khlia         長鲨魚     
11) hotfire      印度鬼椒  
12) Piglet        印度鬼椒 (要睇新發芽的那棵情況,如果到贈送當日已生倒芽葉就送給你,如果未生倒就等送長鯊魚時才送給你,如果不幸死了就長鯊魚給你。)
13) chanmc     長鯊鱼   
14) chow chow  長鲨魚
15) toby_1023  長鲨魚
18) candy-  印度鬼椒 謝謝
回復

紫菜豆腐湯 發表於 2014-1-31 17:37:12 |顯示全部樓層
印度鬼椒不適宜兒童食用,
試過有成年人食用,都辣到入院
回復

louis626 發表於 2014-2-1 22:58:51 來自手機 |顯示全部樓層
紫菜豆腐湯 發表於 2014-1-31 17:37
印度鬼椒不適宜兒童食用,
試過有成年人食用,都辣到入院

應該係禁講,鬼椒不適合人食用,依類椒最主要既用途係調整辣椒醬既辣度同做武器
回復