三種勁辣辣椒苗

作者: RX-93-2 發表于 2013-10-4 02:04:18
3949 51
ahfour99 發表於 2013-10-5 22:05:57 |顯示全部樓層
RX-93-2 發表於 2013-10-5 21:51
影相時發現印度鬼椒還有兩粒種子,有冇人要?只限郵寄!

印度鬼椒還有兩粒種子,有冇人要?只限郵寄!我要

好,Pm我留地址,睇下重有冇人買,冇就畀晒兩粒你。睇你彩數發唔發倒芽。  發表於 2013-10-5 22:16
回復

RX-93-2 發表於 2013-10-5 22:09:23 |顯示全部樓層
ahfour99 發表於 2013-10-5 21:34
咁哽?係咪要整定個滅火桶先食得架請問樓主,千里達毒蠍&鬼椒有多可否都預我排隊呢 ...

沒問題,想要邊隻椒優先?請講明。之前的兩位,都講定要邊隻椒優先,先報先揀。為了可以安全運送和我方便,辣椒苗交易地點是荃灣MTR。

1) chilap1660  xxxx椒
2) w1215117  xxxx椒
3) ahfour99    xxxx椒

PS.嚮呢度分享有冇分加的?
回復

Maximum 發表於 2013-10-5 22:15:49 |顯示全部樓層
仲有冇呀,我都想種呀

種子定係苗呀?苗就自己排啦!  發表於 2013-10-5 22:19
回復

Maximum 發表於 2013-10-5 22:23:34 |顯示全部樓層

ahfour99 發表於 2013-10-5 21:34
咁哽?係咪要整定個滅火桶先食得架請問樓主,千里達毒蠍&鬼椒有多可否都預我排隊呢 ...

沒問題,想要邊隻椒優先?請講明。之前的兩位,都講定要邊隻椒優先,先報先揀。為了可以安全運送和我方便,辣椒苗交易地點是荃灣MTR。

4 maximun 謝謝咯 (是但邊隻都可以,因為都勁辣)

PS.嚮呢度分享有冇分加的?
可惜我無能為力。

想要邊隻椒呀?  發表於 2013-10-5 22:24
回復

RX-93-2 發表於 2013-10-5 22:44:11 |顯示全部樓層
想要就自己排隊,先排的有權先揀。如無發生任何意外(種種下死了、曬太陽時被風吹翻了花盆或被吹掉的衫打中....)千里達毒蠍和印度鬼椒各有五棵。

4) maximun 謝謝咯 (是但邊隻都可以,因為都勁辣)

回復

aala 發表於 2013-10-5 23:22:44 |顯示全部樓層
想要就自己排隊,先排的有權先揀。如無發生任何意外(種種下死了、曬太陽時被風吹翻了花盆或被吹掉的衫打中....)千里達毒蠍和印度鬼椒各有五棵。

4) maximun 謝謝咯 (是但邊隻都可以,因為都勁辣)
5) aala          xxxx椒 (Thanks)

都話是寫明邊隻辣椒,而唔係xxxx椒。  發表於 2013-10-5 23:28
回復

louis626 發表於 2013-10-6 13:22:49 |顯示全部樓層
puni3577 發表於 2013-10-5 21:00
千里達果隻辣度1,460,000  鬼辣都有380,000-580,000  斷魂辣...我諗都唔野少(網上有個四川人只係食咗4片 ...

斷魂椒其實同鬼椒係同一樣野黎
係鬼椒對上無記錯得三種椒辣過佢
千里達毒蠍、無限、娜迦毒蛇辣椒

印度鬼椒英文名係Naga Jolokia,椒度係100萬
你朋友會唔會搞錯左?

我係台灣買左巧克力同千里達毒蠍
係大盤個D,依家生得好好
有開花
回復

makkd 發表於 2013-10-6 14:06:05 |顯示全部樓層
 5) aala          xxxx椒 (Thanks)
6) makkd 千里萬,謝謝
回復

沙咀釣友 發表於 2013-10-6 15:43:44 |顯示全部樓層

7) 沙咀釣友 在此先行謝過樓主, 排千里達毒蠍, 苗或種子皆可 萬分感謝
回復

RX-93-2 發表於 2013-10-6 17:49:15 |顯示全部樓層
louis626 發表於 2013-10-6 13:22

長鯊魚斷魂椒和印度鬼椒是相近的品種,但長鯊魚斷魂椒比較長。
回復

RX-93-2 發表於 2013-10-6 18:18:14 |顯示全部樓層

剛才準備將發唔倒芽的長鯊魚斷魂椒掉走時,發現其中一個育苗塊有一條綠色的東西,望清楚........原本是芽葉黎的!催芽差唔多催了成個月才發芽......我估除了士多啤梨外,催芽最耐都是佢了!跟住再找晒D種子出來睇,重有六粒已出了芽但未出葉。
即是一共有八棵長鯊魚斷魂椒苗(又是八棵),扣除三棵自玩之外,一樣有五棵多出來。

大意少少都全部倒晒落垃圾筒

請問育苗塊是否淘回來?定係繽繽貨呢?幾錢呀?我都想試吓用佢  發表於 2013-10-6 19:54
辣椒都要發咁耐真係少見  發表於 2013-10-6 19:50
回復

FONGDORIS 發表於 2013-10-6 19:26:23 |顯示全部樓層
7) 沙咀釣友 在此先行謝過樓主, 排千里達毒蠍, 苗或種子皆可  萬分感謝 
8)FONG DORIS 謝謝樓主~~ (邊隻都可以~)
回復

aala 發表於 2013-10-6 20:01:05 |顯示全部樓層
5) aala         千里達 (更正, Thanks)
7) 沙咀釣友 在此先行謝過樓主, 排千里達毒蠍, 苗或種子皆可  萬分感謝  
回復

RX-93-2 發表於 2013-10-6 20:28:44 |顯示全部樓層

ahfour99  請問育苗塊是否淘回來?定係繽繽貨呢?幾錢呀?我都想試吓用佢 >>> 在花墟森記買就$5一個,y拍賣就$15/10個,淘寶就0.58人仔一個,繽紛都有但唔記得幾錢。我手上用緊的是y拍賣買的,但黎緊我會在淘寶訂開野順便訂一百個來。
回復

RX-93-2 發表於 2013-10-6 20:38:44 |顯示全部樓層
louis626 發表於 2013-10-6 13:22

師兄你有種緊千里達毒蠍,以我所知這幾棵辣椒樹是可以生都高過人的,你任由它生高定係在某個高度就截頂呀?
回復

homa 發表於 2013-10-6 20:45:15 |顯示全部樓層
5) aala         千里達 (更正, Thanks)
9)homa  千里達毒蠍  謝謝
回復

RX-93-2 發表於 2013-10-6 21:14:44 |顯示全部樓層

排隊人仕請copy埋下列這句。
                            ↓
                       ↓
先排隊先揀,請寫明想要邊隻,如果順落已送晒某一隻我就順以下次序送(千里達>長鯊魚>鬼椒),因為長鯊魚剛剛才發芽,所以遲一些長大D才送出。如無發生任何意外(種種下死了、曬太陽時被風吹翻了花盆或被吹掉的衫打中....),暫時每種椒都有8棵,我自己會先每種先選3棵自己種,其餘才送出來。為了可以安全運送和我方便,辣椒苗交易地點是荃灣MTR附近,請各位到時自己準備容器載走辣椒苗。預計應該是10月尾11月頭選兩日先送出千里達和鬼椒先。決定了日子和時間後,送出前約四天前我會PM各位通知交收日子和要求各位留電話,如到交收日子前一天都無回覆的話當棄權。

1) chilap1660  xxxx椒  ←請補番想要邊隻椒,就算邊隻都可以都寫明,謝謝。
2) w1215117  xxxx椒   ←請補番想要邊隻椒,就算邊隻都可以都寫明,謝謝。
3) ahfour99    xxxx椒   ←請補番想要邊隻椒,就算邊隻都可以都寫明,謝謝。
8) FONG DORIS 謝謝樓主~~ (邊隻都可以~)
9) homa  千里達毒蠍  謝謝
回復

khlia 發表於 2013-10-6 21:25:13 |顯示全部樓層
RX-93-2 發表於 2013-10-6 21:14
排隊人仕請copy埋下列這句。
                            ↓
                        ↓

↓
先排隊先揀,請寫明想要邊隻,如果順落已送晒某一隻我就順以下次序送(千里達>長鯊魚>鬼椒),因為長鯊魚剛剛才發芽,所以遲一些長大D才送出。如無發生任何意外(種種下死了、曬太陽時被風吹翻了花盆或被吹掉的衫打中....),暫時每種椒都有8棵,我自己會先每種先選3棵自己種,其餘才送出來。為了可以安全運送和我方便,辣椒苗交易地點是荃灣MTR附近,請各位到時自己準備容器載走辣椒苗。預計應該是10月尾11月頭選兩日先送出千里達和鬼椒先。

1) chilap1660  xxxx椒  ←請補番想要邊隻椒,就算邊隻都可以都寫明,謝謝。
2) w1215117  xxxx椒   ←請補番想要邊隻椒,就算邊隻都可以都寫明,謝謝。
3) ahfour99    xxxx椒   ←請補番想要邊隻椒,就算邊隻都可以都寫明,謝謝。
10)khlia   千里達毒蠍&長鲨魚  小苗或種子皆可   謝謝

種子已送晒了!我在聲明中加了幾句,請幫忙加埋那幾包,謝謝。  發表於 2013-10-6 21:30
回復

ahfour99 發表於 2013-10-6 21:32:08 |顯示全部樓層

3) ahfour99   千里達毒蠍
10)khlia   千里達毒蠍&長鲨魚  小苗或種子皆可   謝謝

........聲明呀!貼埋上去呀!  發表於 2013-10-6 21:34
回復

RX-93-2 發表於 2013-10-6 23:45:37 |顯示全部樓層
截龍!還想要的網友請去分享區排隊。(明明有分享無理由唔賺分的嘛!)
回復