國泰化工買NAOH

作者: tomobibi 發表于 2013-9-16 16:38:24
2085 5
去到見到10蚊一包, 我問係唔係99%, 佢話唔係..有雜質..要99%就要80蚊一KG

想問下..10蚊一包..買唔買得過?
80蚊一KG.又係唔係好貴呢?

THX ^_^
maybabe 發表於 2013-9-16 17:07:00 |顯示全部樓層
我未買過國泰, 但80 一KG........ 貴過我買個價咯
回復

jellyfishy 發表於 2013-9-16 23:58:24 |顯示全部樓層
99%已是試葯級,價格較高是正常。
一向用來打皀的Naoh 純度在94-97%之間,我買開的是95%,1kg不過$65。
回復

tomobibi 發表於 2013-9-17 01:50:18 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2013-9-16 23:58
99%已是試葯級,價格較高是正常。
一向用來打皀的Naoh 純度在94-97%之間,我買開的是95%,1kg不過$65。 ...

買99%都係求安心..用係自己身度..

請問你係邊一間買? 下次我試你果間.
回復

tomobibi 發表於 2013-9-17 01:50:45 |顯示全部樓層
maybabe 發表於 2013-9-16 17:07
我未買過國泰, 但80 一KG........ 貴過我買個價咯

請問你買開幾多錢? 邊度買
回復

jellyfishy 發表於 2013-9-17 09:12:47 |顯示全部樓層
tomobibi 發表於 2013-9-17 01:50
買99%都係求安心..用係自己身度..

請問你係邊一間買? 下次我試你果間.

除非純度太低, 我們一般買到的NaOH純度在94%-97%, 造出來的皂有幾靚完全沒關係的了.
NaOH 是用來跟水和油起作用的媒介, 純度不足的話, 如95%, 意思是溶完NaOH後, 欠 5%鹼量沒去皂化油份, 這個可用計算機補回NaOH量, 或當減鹼也可.

理論上, NaOH必須完全溶在水裡, 因NaOH本身是傷皮膚的, 不應殘留一丁點的NaOH在皂裡, 相反油就可以留少少在皂裡, 所以有SF 和減鹼的方法. 超乾燥地區的人都喜用SF 或減鹼的方法.

我身邊甚至台灣的手工皂知名老師也不會用試葯級NaOH溶皂.
回復