邊度買到靚油?

作者: tomobibi 發表于 2013-8-21 17:57:02
5690 9
朋友介紹用FLORIHANA. 除左呢間..仲有邊隻牌子既油係靚既呢.
maybabe 發表於 2013-8-21 19:56:11 |顯示全部樓層
請參考以下討論

http://hkplants.com/thread-67928-1-1.html

加多一句, 訂油時要注意用量及運費
回復

tomobibi 發表於 2013-8-21 20:10:11 |顯示全部樓層
maybabe 發表於 2013-8-21 19:56
請參考以下討論

http://hkplants.com/thread-67928-1-1.html

只係想搵外國既.
呢個POST有睇過.

大部份D人都係淘寶買油..其實唔驚架咩.
回復

maybabe 發表於 2013-8-21 21:31:56 |顯示全部樓層
所以我地呢到好多人都唔係買淘寶咯,
個POST都有好幾間唔係淘寶架
回復

jellyfishy 發表於 2013-8-21 22:09:43 |顯示全部樓層
Should be Florihana
回復

tomobibi 發表於 2013-8-21 23:44:49 |顯示全部樓層
岩岩加入左FB某幾個群組,唔係好岩傾.佢地成日都叫人買淘寶..明明上堂老師都叫有心打對身體好既番梘.就要比D代價買靚油...

打算同朋友夾份係Florihana訂回來..不過,貪心想知仲有無其他好.

市售個d 油已經很好, 我打皂咁多年, 分唔到貴油或平價油造出來的皂有分別.  發表於 2013-8-22 08:40
佢e油唔平喎, 用黎打皂好....有少少貴左d  發表於 2013-8-22 00:23
回復

cklife 發表於 2013-8-22 08:24:31 |顯示全部樓層
打皂油我係超市買就算囉....唔洗儲到一屋都係油,想打就買...

做護膚品既油,就會用靚D...(洗面油請用靚油)
回復

jellyfishy 發表於 2013-8-22 08:51:53 |顯示全部樓層

手工皂用來清潔, 幾靚的油遇上NaOH, 其營養價值全起變化, 加上皂留在表皮時間咁短, 皮膚根本沒可能吸收到, 有d 老師或售手工皂的店舖經常highlight 手工皂有療效, 事實上是行銷手法和客人的心理作用.

平價油品只要是真貨就可以用來打皂, 試過用市售的油, 包括各大超市和建議樓上店賣的植物油, 一直都很好效果. 有次打皂發現某幾個主要成份的油種不足, 我把心一橫, 傷本用了有機冷壓椰子油, 美國有機甜杏仁油, 還有有機EV olive oil, 造出來的皂洗感的確跟平價油造的手工皂沒分別, 或許我皮膚敏感度不夠吧, 但既然自己試過又分唔出好壞, 就無謂傷荷苞買貴油打皂了.
Florihana 的油咁靚又唔係便宜, 我是用來diy skin care.

回復

jellyfishy 發表於 2013-8-22 08:58:33 |顯示全部樓層
我認識幾位教打皂的本地和台灣手工皂老師, 有因個人喜好會用ev olive oil, 因佢分得出洗感, 但佢都係用批發的椰子油和棕櫚油打皂, 樓主曾提及某位老師, 她都係買市售油打皂賣給人, 如果佢教你買靚油, 咁我就唔知佢個真正原因了.

唔係唔係..佢唔係叫我買貴油, 係佢提點唔好買淘寶上既油, 因為品質唔清楚!! 叫我地唔好貪平!!  發表於 2013-8-23 13:36
回復

tomobibi 發表於 2013-8-23 13:34:32 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2013-8-22 08:58
我認識幾位教打皂的本地和台灣手工皂老師, 有因個人喜好會用ev olive oil, 因佢分得出洗感, 但佢都係用批發 ...

我依家都係買OLITALIA既EV , GRAPESEED 同埋RICE BRAN 油打皂!!
朋友就心思思想試下FLORIHANA, 但我係入面唔見有棕櫚油..

大家用既棕櫚油買開邊間?
回復