火都嚟埋分享:斷崖女王

作者: 阿火 發表于 2013-9-7 02:17:41
8535 161
阿火 發表於 2013-9-8 16:26:19 |顯示全部樓層
ppchu 發表於 2013-9-8 16:22
乘機幫佢換新裝啦!一劑過!一勞永逸!

擺脫唔到bunbun大贈送既命運....

屋企以前嗰啲虎虎都係bunbun買,都係未換過泥,唔知會唔會....?
回復

ppchu 發表於 2013-9-8 16:35:07 |顯示全部樓層
阿火 發表於 2013-9-8 16:26
擺脫唔到bunbun大贈送既命運....

屋企以前嗰啲虎虎都係bunbun買,都係未換過泥,唔知會唔會....? ...

虎虎命硬呀!問題不大既,不過呢個係女王bb, 嫩口好多!
回復

Audrey 發表於 2013-9-8 17:48:34 |顯示全部樓層
阿火 發表於 2013-9-8 15:28
斷崖BB真係命苦,一波兩折!

繼尋日下午變成「斷台BB」佢俾秋風吹起條裙,由窗台上表演高難度花式跌落地下 ...

bb女王換過泥定會毋事。
加油!

謝謝Audrey!  發表於 2013-9-8 17:51
回復

大植物 發表於 2013-9-12 17:57:32 來自手機 |顯示全部樓層
我都分享下我既廿蚊女王^^ 今年6月尾在上x買的~
IMAG1648 (Copy).jpg

種得好靚ar ^.^  發表於 2013-9-13 11:38
你種得好好呀,仲好健康好靚!  發表於 2013-9-12 18:23
回復

阿火 發表於 2013-9-12 18:34:33 |顯示全部樓層
大植物 發表於 2013-9-12 17:57

佢係一個莖頭定兩個莖頭呀?
想請教你怎樣可以種到佢咁大隻呀?
回復

大植物 發表於 2013-9-12 20:29:35 來自手機 |顯示全部樓層
佢係一個莖頭黎,我覺得呢個好粗生,唔怕水多,但泥土要疏水
回復

阿火 發表於 2013-9-12 22:45:42 |顯示全部樓層
大植物 發表於 2013-9-12 20:29
佢係一個莖頭黎,我覺得呢個好粗生,唔怕水多,但泥土要疏水

希望你既女王早日開花結種子,再將這喜悅既種子分享肉友,大家都加油!
回復

greatlwp 發表於 2013-9-13 11:32:31 |顯示全部樓層
大植物 發表於 2013-9-12 17:57

女王其實有冇分貴種架? 曾經係己結業既山X 啦結果一樣紅花斷崖賣6XX , 又唔係好大棵, 但見你地又廿蚊買度既....好奇想知

我唔識分貴種,見到合眼緣價錢又合理又粗生就買!  發表於 2013-9-13 12:28
回復

周身肉 發表於 2013-9-13 11:48:52 |顯示全部樓層
我係火車個邊,,買女王,,二舊水

花墟火車個邊?  發表於 2013-9-13 12:21
回復

阿火 發表於 2013-9-13 12:20:54 |顯示全部樓層
greatlwp 發表於 2013-9-13 11:32
女王其實有冇分貴種架? 曾經係己結業既山X 啦結果一樣紅花斷崖賣6XX , 又唔係好大棵, 但見你地又廿蚊買度 ...

好難答.... 有幾個以下可能性....

﹣「羊毛出在羊身上」:可能都係同一品種但貨源唔同,有啲貨搭過飛機,有啲貨搭過船,有啲貨搭過車 (本地),加埋店舖租金、人手工資、賺金就會得出唔同價錢出嚟。
﹣ 賣既植物係本身小苗定係已長大棵?有啲植物可能要花上時間去種植 (幾年或以上),所以賣家收集唔易相對地植物顯得罕有珍貴!有啲小苗賣得貴而成人棵就會更加貴!
﹣「姜太公釣魚 願者上釣」:售賣者有意炒高植物既定價或製造植物係稀有品種既謠言。

遇到咁情況,我通常會行多幾間夾價,或即時用手機上網搜尋資料包括價錢、名字、科目、植物既植種環境.... 等,如果植物本身好易死唔易打理唔符合自己屋企既環境,就算盆植物幾靚買左返去都種唔到....
回復

greatlwp 發表於 2013-9-13 12:35:03 |顯示全部樓層
阿火 發表於 2013-9-13 12:20
好難答.... 有幾個以下可能性....

﹣「羊毛出在羊身上」:可能都係同一品種但貨源唔同,有啲貨搭過飛機 ...

同意, 唔符合自己屋企既環境, 幾靚都唔會買得落手, 寧願番留佢比其他合適d 既主人
回復

sasock 發表於 2013-9-13 12:48:50 |顯示全部樓層
女王其實有冇分貴種架? 曾經係己結業既山X 啦結果一樣紅花斷崖賣6XX , 又唔係好大棵, 但見你地又廿蚊買度 ...

"紅花斷崖"同"斷崖女王"是同科同屬但唔同的植物,山XX見有個頭靚D就亂䦕價,出售版間唔中都有貼。
http://hkplants.com/forum.php?mo ... 4062&highlight=
現在花墟賣斷崖女王的價錢主要看頭的大小定價,最少的賣$2X ,大少少賣$4X,而其它再大D由荷蘭來的由$16X ~$4XX,都是睇頭定價。

O..我以為只係紅花同白花既分別添, 唔該晒~~~~ 我之前係山X 啦見度果棵係有絨毛架~~~我都覺得佢有D 野係亂咁標名咁~~~  發表於 2013-9-13 15:21
回復

阿火 發表於 2013-9-13 12:55:23 |顯示全部樓層
greatlwp 發表於 2013-9-13 12:35
同意, 唔符合自己屋企既環境, 幾靚都唔會買得落手, 寧願番留佢比其他合適d 既主人 ...

做左功課,知道斷崖女王需要比較濕 & 疏透介質同AV、大岩桐差唔多,但斷崖女王需要通風、較多陽光或散射光照下才會長出靚既絨毛出嚟。你屋企/公司環境種到女王嗎?

火爺, 我屋企有散射光照,不過好猛既陽光曬落黎, 露台唔會曬度熱, 個環境始終係爭小小...  發表於 2013-9-13 15:24
回復

大植物 發表於 2013-9-13 14:04:46 來自手機 |顯示全部樓層
分析得好喔,這個是跟頭的大小分價錢! 當然有啲店係亂開價,所以都係睇定啲好啲,例如行多啲其他店/上網睇下,心中有個合理價錢就唔怕比人騙!
回復

大植物 發表於 2013-9-13 14:06:54 來自手機 |顯示全部樓層
阿火 發表於 2013-9-13 12:55
做左功課,知道斷崖女王需要比較濕 & 疏透介質同AV、大岩桐差唔多,但斷崖女王需要通風、較多陽光或散射 ...

標準答案

回復

阿火 發表於 2013-9-13 15:33:07 |顯示全部樓層
greatlwp:「火爺, 我屋企有散射光照,不過好猛既陽光曬落黎, 露台唔會曬度熱, 個環境始終係爭小小... 」

聽你咁講應該種到女王呀,我屋企向東,熱天間屋就會好熱,而家秋天就好少少。每朝窗台只有2-3小時陽光,之後就係普通日頭散射光....
回復

greatlwp 發表於 2013-9-13 17:13:39 |顯示全部樓層
阿火 發表於 2013-9-13 15:33
greatlwp:「火爺, 我屋企有散射光照,不過好猛既陽光曬落黎, 露台唔會曬度熱, 個環境始終係爭小小... 」

...

係? 咁我都可以考慮下喎

我其實想有D 陽光曬度會有熱力果種, 無奈太陽比另一邊樓檔住O左~~~ 咁樣選擇就小了很多啦...........
回復

yipman 發表於 2013-9-13 17:27:21 |顯示全部樓層

斷崖女王原產巴西, 現在個種已經雜了, 不會100%純種.
揀毛密, 毛白, 毛長的為上品

多謝指點,葉師傅。  發表於 2013-9-13 23:55
回復

puppy 發表於 2013-9-13 21:13:10 |顯示全部樓層
yipman 發表於 2013-9-13 17:27
斷崖女王原產巴西, 現在個種已經雜了, 不會100%純種.
揀毛密, 毛白, 毛長的為上品  ...

咁呢個B點睇?? 同廿蚊果D有無分別??

勁 cute 呀!似鹿仔~~~~  發表於 2013-9-29 11:39
回復

mayl12 發表於 2013-9-14 15:15:06 |顯示全部樓層
廿文的球更少 ! 多數小球未有老皮, 表面光滑.
回復