火都嚟埋分享:斷崖女王

作者: 阿火 發表于 2013-9-7 02:17:41
8533 161
阿火 發表於 2013-9-7 22:17:02 |顯示全部樓層
今日下午斷崖BB不幸變左「斷台BB」,事關因為盆植物太細件太輕,放起窗台竟然都可以俾少少風吹跌落地!
所以話呢,平野有平野好,貴野有貴野好!(中苗、大苗咪冇咁輕易被吹落地囉!我又起度放毒了.... )
回復

Audrey 發表於 2013-9-7 22:22:57 |顯示全部樓層
阿火 發表於 2013-9-7 22:17
今日下午斷崖BB不幸變左「斷台BB」,事關因為盆植物太細件太輕,放起窗台竟然都可以俾少少風吹跌落地!
所 ...

So sorry to hear this.
Don't think the BB will die before of the fall!
回復

ppchu 發表於 2013-9-7 22:26:38 |顯示全部樓層
阿火 發表於 2013-9-7 22:17
所 ...

即係話火哥你家夠晒通爽,空氣勁流通!成機轉個盆同d新泥比佢啦!
回復

orik 發表於 2013-9-7 22:26:54 |顯示全部樓層
應該冇事嘅,原生地係斷崖,估計佢都應該幾跌得
所以事件證明:換盆不能懶
回復

阿火 發表於 2013-9-7 22:28:52 |顯示全部樓層
Audrey 發表於 2013-9-7 22:22
So sorry to hear this.
Don't think the BB will die before of the fall!

Thanks for your concerns!
我估佢應該冇事,佢跌左落地時有啲鬆泥墊底....
回復

mayl12 發表於 2013-9-7 22:28:53 |顯示全部樓層
斷苗會從出的, 以後要小心, 為何不換盆及泥 ??
回復

阿火 發表於 2013-9-7 22:34:06 |顯示全部樓層
mayl12 發表於 2013-9-7 22:28
斷苗會從出的, 以後要小心, 為何不換盆及泥 ??

哈哈!我好懶,以不變應萬變。
如果買番嚟好地地就唔會搞佢。頭先倒在地上既泥已經唔要,重新俾左AV泥佢喇!

佢唔係貴嘢但真係覺得佢啲絨毛好靚,手感好軟熟 (放毒中.... )
希望佢快高長大,越大越靚女啦!
回復

mayl12 發表於 2013-9-7 22:42:39 |顯示全部樓層
阿火 發表於 2013-9-7 22:34
哈哈!我好懶,以不變應萬變。
如果買番嚟好地地就唔會搞佢。頭先倒在地上既泥已經唔要,重新俾左AV泥佢 ...

從小苗種起, 最小要三年, 才可能開花, 所以是自我挑戰, 最直接省時就買 $80 的, 其實是平過 $23的小苖.
回復

greatlwp 發表於 2013-9-7 23:24:23 來自手機 |顯示全部樓層
火爺,你講果幾棵野我今日都見度,我都覺得訂價貴左的,唔太值,另外今日係 coffee shop 仲見度棵比較壯健既虎美蘭,問完價錢,$1680,哈哈,與他無緣。

coffee shop 的目標顧客非我這類種植者, 是較高消費能力的顧客.  發表於 2013-9-7 23:32
果幾棵野?即係乜野?  發表於 2013-9-7 23:28
回復

greatlwp 發表於 2013-9-7 23:52:56 |顯示全部樓層
greatlwp 發表於 2013-9-7 23:24
火爺,你講果幾棵野我今日都見度,我都覺得訂價貴左的,唔太值,另外今日係 coffee shop 仲見度棵比較壯健 ...

"見到明X有一盆王妃雷神覆輪價值$12XX,睇完放低離開!
見到順X有一盆王妃雷神覆輪價值$18X,但發現底葉已經有幾塊變色爛透,整棵既顏色唔多健康,睇完放低離開!
見到bunbun有盆好吸引既虎尾蘭價值$5XX"

火爺: 喱三棵AR 火爺, 12xx, 不過我睇中佢D 塊根, 未有時間研究種植方法, 所以都係唔買住, 忍下手先~~

Mayl12: 佢地訂得太貴啦....等如我地唔會用太高既溢價佢買一隻好既股票一樣~~~

回復

sasock 發表於 2013-9-8 00:46:54 |顯示全部樓層

放毒先,我棵$20斷崖女王經過炎夏又出新芽,haha.

新芽超多毛,好滑手咁喎.  發表於 2013-9-8 11:32
sasock,請問你棵種左幾耐?  發表於 2013-9-8 00:49
回復

sasock 發表於 2013-9-8 00:53:48 |顯示全部樓層

阿火
sasock,請問你棵種左幾耐?

種了差不多一年。

謝賜覆!我都要努力先!  發表於 2013-9-8 00:55
回復

wateryuk 發表於 2013-9-8 01:08:36 |顯示全部樓層
你種了差不多一年,球根好大個呀。
回復

JL2008 發表於 2013-9-8 01:21:13 |顯示全部樓層
我的那祼凹了!是否應把球根藏在泥裏??
回復

Audrey 發表於 2013-9-8 11:22:56 |顯示全部樓層
JL2008 發表於 2013-9-8 01:21
我的那祼凹了!是否應把球根藏在泥裏??

不要把球根藏在泥裏。
回復

JL2008 發表於 2013-9-8 11:32:08 |顯示全部樓層
Audrey 發表於 2013-9-8 11:22
不要把球根藏在泥裏。

noted with tks Audrey

Welcome!  發表於 2013-9-8 11:56
回復

阿火 發表於 2013-9-8 15:28:46 |顯示全部樓層

斷崖BB真係命苦,一波兩折!

繼尋日下午變成「斷台BB」佢俾秋風吹起條裙,由窗台上表演高難度花式跌落地下後,今日下午我爬完有關種植文章後好心諗住幫佢埋左泥裡個莖頭摎番出嚟少少,點知....

摎下摎下啲泥土鬆鬆地.... 之後.... 突然.... 鑽出兩隻白色既蟲蟲出嚟同我say hello (疑似白蟻行動靈活)。
雖然尋日斷崖BB跌過後同佢換左新AV泥但正式嚟講只將佢剩番身上嗰堆舊泥混合新AV泥,估唔到未完全徹底更換泥都會出事!

剛剛至幫佢重新洗過重新更換新泥,可惜沖洗其間其中一支葉梗被沖郁左,斷崖BB真係好可憐呵!

一波三折,sorry to hear that Y_Y  發表於 2013-9-8 19:35
一波三折,sorry to hear that Y_Y  發表於 2013-9-8 19:35
現在D $20 斷崖越來越細。  發表於 2013-9-8 16:13
真係慘,你溫柔D對女王啦~ :P  發表於 2013-9-8 15:39
回復

powergun 發表於 2013-9-8 15:43:48 |顯示全部樓層
阿火 發表於 2013-9-8 15:28

繼尋日下午變成「斷台BB」佢俾秋風吹起條裙,由窗台上表演高難度花式跌落地下 ...

正所謂二不離三, 應該還有下文的, 真替你的女王擔心
回復

阿火 發表於 2013-9-8 15:49:42 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2013-9-8 15:43
正所謂二不離三, 應該還有下文的, 真替你的女王擔心

你講得正確,啲溫柔植物例如:AV,迷岩.... 可能唔啱我,可能比較適合細心既苦苔高手Powergun大師....
回復

ppchu 發表於 2013-9-8 16:22:02 |顯示全部樓層
阿火 發表於 2013-9-8 15:28

繼尋日下午變成「斷台BB」佢俾秋風吹起條裙,由窗台上表演高難度花式跌落地下 ...

乘機幫佢換新裝啦!一劑過!一勞永逸!
回復