求救, 唔知點解D葉軟晒~

作者: 洋蔥頭 發表于 2013-9-6 12:24:30
1883 7
本人係新手學習種植迷岩, 從花友處交換些迷岩回來已三個星期了, 其中一盆迷岩唔知點解D葉軟晒咁, 水多水小都係咁樣, 請問有咩方法可以救救佢?  

換回來時:

而家個樣:

劍狼 發表於 2013-9-6 17:50:18 |顯示全部樓層
有冇俾中午d太陽曬過?
回復

tsoiyiu1009 發表於 2013-9-6 20:11:19 |顯示全部樓層
唔多似係迷岩啵... 似花貓多啲~
淋咗水到夜晚都係軟晒的話,應該係爛根喇~
剪落黎先浸水幫佢補一補水喇~
回復

洋蔥頭 發表於 2013-9-6 21:09:06 |顯示全部樓層
劍狼 發表於 2013-9-6 17:50
有冇俾中午d太陽曬過?

應該冇,只放在較光位置。
回復

洋蔥頭 發表於 2013-9-6 21:29:27 |顯示全部樓層
tsoiyiu1009 發表於 2013-9-6 20:11
唔多似係迷岩啵... 似花貓多啲~
淋咗水到夜晚都係軟晒的話,應該係爛根喇~
剪落黎先浸水幫佢補一補水喇~ ...

花貓?我一直以為係迷岩黎 唔好意思〜
請問係咪剪晒所有根?浸水要浸幾耐?直接再落泥,定係要放一段時間?要用膠蓋蓋住嗎?
有咁多問題,真係唔好意思 :)

唔緊要~ 唔知最好唔怕醜開口問~ 我都交左唔少學費學種貓~ XD  發表於 2013-9-6 22:01
回復

tsoiyiu1009 發表於 2013-9-6 21:54:30 |顯示全部樓層
洋蔥頭 發表於 2013-9-6 21:29
花貓?我一直以為係迷岩黎 唔好意思〜
請問係咪剪晒所有根?浸水要浸幾耐?直接再落泥,定係要放一段時 ...

請問係咪剪晒所有根?
泥以下果part可以唔要,唔要之前可以掘下睇下有無鱗莖,有的話可另外繁殖~

浸水要浸幾耐?
浸到d葉唔軟,挺身翻就ok~

直接再落泥,定係要放一段時間?要用膠蓋蓋住嗎?
d葉挺翻可以直接插翻落泥,入溫室之類既容器(有膠蓋蓋住,最好係全透明)可以提高空氣顯度有利長根,
另外要注意室溫不要太熱,否則一命嗚呼,焗熟成棵貓......
驚的話可以開數個小孔排熱氣,但要注意溫室空氣顯度夠吾夠,點先為之夠就係睇下容器入面有無霧氣同小水珠~
穩陣起見等一個月左右就可以放出黎~
我見你d泥唔係太疏水,所以管理得唔好的話會好容易爛根... 你可以試下溝翻d珍珠岩(平d),或者日本5號珠石(貴d)~
回復

洋蔥頭 發表於 2013-9-6 22:31:48 |顯示全部樓層
tsoiyiu1009 發表於 2013-9-6 21:54
請問係咪剪晒所有根?
泥以下果part可以唔要,唔要之前可以掘下睇下有無鱗莖,有的話可另外 ...

好多謝你咁清楚同祥細的解說,我會努力搶救,唔該晒!
回復

洋蔥頭 發表於 2013-9-21 22:32:13 |顯示全部樓層
照住師姐教嘅,第二日已經送佢入溫室醫療。

過咗兩個星期,靚仔晒

多謝師姐
回復