作者: 洋蔥頭 发表于 2017-5-30 21:07:59
2424 12

請問,這個鬼椒是否被蟲咬了?定還是其他問題?早兩日還是青青綠綠好靚仔

lordtolord 發表於 2017-5-31 09:20:29 來自手機 |顯示全部樓層
大數是蟲咬或果蠅,用防蟲袋包住
sblam 發表於 2017-5-31 11:15:00 |顯示全部樓層
lordtolord 發表於 2017-5-31 09:20
大數是蟲咬或果蠅,用防蟲袋包住

我都有種鬼椒,現在未熟青色,但有些鬼椒未熟(未轉紅)已經跌果,是什麼原因呢? 是否早排成日落雨太多水嗎?
洋蔥頭 發表於 2017-6-15 20:49:04 |顯示全部樓層
sblam 發表於 2017-5-31 11:15
我都有種鬼椒,現在未熟青色,但有些鬼椒未熟(未轉紅)已經跌果,是什麼原因呢? 是否早排成日落雨太多水嗎 ...

我都不知道是否雨水多會跌果,你近日情況如何?
洋蔥頭 發表於 2017-6-15 21:15:39 |顯示全部樓層
為了防雀防蟲,早前已把鬼椒放入層架中,再用些蚊網包圍住。這兩日部鬼椒開始由青色變黃色,好期待。

希望其他有種鬼椒的花友都大豐收。
ic3b34r 發表於 2017-6-15 21:28:15 |顯示全部樓層
洋蔥頭 發表於 2017-6-15 21:15
為了防雀防蟲,早前已把鬼椒放入層架中,再用些蚊網包圍住。這兩日部鬼椒開始由青色變黃色,好期待。

一個花盆可以種到咁多果,利害利害﹗(我原以為要用農地才可以種到咁多果)
洋蔥頭 發表於 2017-6-15 21:49:23 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2017-6-15 21:28
一個花盆可以種到咁多果,利害利害﹗(我原以為要用農地才可以種到咁多果) ...

我每兩星期都些落花生麩,如有農地種應該更加多果。
bbbabies 發表於 2017-6-15 23:02:57 來自手機 |顯示全部樓層
洋蔥頭 發表於 2017-6-15 21:15

好靚呀!
ic3b34r 發表於 2017-6-16 10:04:29 |顯示全部樓層
洋蔥頭 發表於 2017-6-15 21:49
我每兩星期都些落花生麩,如有農地種應該更加多果。

請問您點落花生麩﹖因我從來都是怕佢會燒根,一直只敢用佢做基肥,請指教﹗謝謝
洋蔥頭 發表於 2017-6-16 10:09:41 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2017-6-16 10:04
請問您點落花生麩﹖因我從來都是怕佢會燒根,一直只敢用佢做基肥,請指教﹗謝謝 ...

我只係好隨意放泥面,但唔會落太多。有時候見到有黃葉,又會再落。
ic3b34r 發表於 2017-6-16 10:13:10 |顯示全部樓層
洋蔥頭 發表於 2017-6-16 10:09
我只係好隨意放泥面,但唔會落太多。有時候見到有黃葉,又會再落。

唔怕佢有臭味?
洋蔥頭 發表於 2017-6-16 10:25:18 |顯示全部樓層

又唔覺臭,可能我係天台種,空氣流通D。
ic3b34r 發表於 2017-6-16 10:43:03 |顯示全部樓層
洋蔥頭 發表於 2017-6-16 10:25
又唔覺臭,可能我係天台種,空氣流通D。

好,謝謝,那麼我都試下得閒放少少入盆栽度先