檸檬,甜橙精油

作者: siuho331 發表于 2013-9-5 22:35:57
1371 5
朋友送左支檸檬同甜橙精油比我,但睇書都講要注意有光敏問題,咁係咪唔好加落面霜或手霜?仲可以用在什麼地方?只適合打皂作添加物嗎?書又話保質期好短,開封後最好六個月用完。謝謝解答~
jellyfishy 發表於 2013-9-6 09:07:17 |顯示全部樓層
柑橘類內有檸檬稀之類的單萜稀天然化合物, 氧化速度快, 是有光敏問題的, 如果你用完乳霜會曬太陽或大光燈, 面霜不宜加入含火光敏的精油.
柑橘類精油用途多, 加入手工皂不是我個人常用的添加物.
之於如何保存耐d, 大家最近的帖有提過, 你可以去找找.

檸檬、甜橙,依類柑橘類精油,對冬日憂鬱有幫肋。冬日憂鬱即係天陰陰,暗暗沈沈既天氣時,心情會變得好差,乜都唔想做咁。吸聞有助情緒。  發表於 2013-9-7 22:13
回復

nat701 發表於 2013-9-6 10:30:33 |顯示全部樓層
都想請教下,如果將甜橙精油or 柑橘類精油放入潤唇膏.是否不能日曬 ?

啊~ 唔係咁好啦, 嘴唇係很敏感的部位, 柑橘類精油對個別人可能有過敏反應, 個嘴又大機會曬到太陽, 氧化也快.  發表於 2013-9-6 11:32
回復

siuho331 發表於 2013-9-6 12:37:12 來自手機 |顯示全部樓層
咁其實都規限左好多用途,雖然我唔會哂大太陽同照大光燈,亦有塗防哂習慣,但如果整護膚品,有光敏嘅精油都會避免,或者會用來整body lotion,衣物柔順劑來用哂佢。

做晚霜訓覺前用囉,檸檬美白咩..  發表於 2013-9-7 22:14
回復

siuho331 發表於 2013-9-6 12:39:26 來自手機 |顯示全部樓層
nat701 發表於 2013-9-6 10:30
都想請教下,如果將甜橙精油or 柑橘類精油放入潤唇膏.是否不能日曬 ?

睇書話搽完唔好即刻去曬……
回復

siuho331 發表於 2013-9-10 18:07:40 來自手機 |顯示全部樓層
光敏的可怕…… http://hk.apple.nextmedia.com/international/art/20130906/18411838
回復