打手工皂用的攪拌器

作者: jellyfishy 發表于 2013-9-4 14:37:21
6076 8
有花友問我應選擇手動還是電動攪伴器打手工皂.

其實沒有絶對用那種攪伴器的,要先看個人需求和考慮因素.以下有少少個人認為有用的考慮因素,供大家討論及分享下:

1.手工皂配方
如果是一般不會太難trace的配方(我設定為30分鐘內可 trace的配方),手動攪拌器是可以的.
如果經常會打些很難 trace 的配方,如100%橄欖油皂,有可能要考慮電動了.

2.手力
自問有番咁上下手力,又唔介意打出來的皂有氣泡,手動攪拌器對我來說是足夠了.(打鉀皂我也只是手動,所以不能拿我做標準,因我係傻的~
有本地和台灣出名的打皂老師也跟我同一想法,就算72%橄欖乳皂,大家仍堅持手動. 有人甚至覺得手動出來的皂洗感較優呢!我個人無試過電動,無法比較.
有朋友有網球肘,手動對他來說會傷手,所以用電動.有朋友只求快,所以用電動.

3.工具數量和清潔
唔想買多樣野放在家,這是很多人堅持不買電動的原因.
我仲衰,怕洗多樣工具.不要以為買了電動攪拌器就不用手動攪拌器打皂,其實打皂過程係2種都要用的,只有中段一個短時間用上電動攪拌器.

4.錢!
cklife 發表於 2013-9-4 22:50:43 |顯示全部樓層
我自己會視乎打咩皂...
因為我係中意用手動打皂,所以,鈉皂我都用手動打....就算老祖母我都中意手打,我喜歡睇到皂糊既變化,享受觀察慢慢皂化既過程。

但做鉀皂我就會用電動,因為我無水母大大咁傻....我只屬小傻...
我第一次做鉀皂係全手動,無耐性攪到佢變太妃糖.....就不斷加熱...加熱....攪到傻....

之後每次做鉀皂都用電動....

正如水母大大講既一樣,用電動都要加埋手動架,唔係用電動就全程唔洗用手攪架...
回復

tomobibi 發表於 2013-9-6 12:17:41 |顯示全部樓層
我只會在玩渲染時才用機打.夠快..玩完就算..
但打比自己同家用既愛心手工皂..就一定全手打..試過打一個配方打左4個鐘. 唔知邊方面錯左...打到手斷..!!結果出黎效果很好. 大家都喜歡用!!

回復

Apple818 發表於 2013-9-6 12:58:06 |顯示全部樓層
我返而覺得電動打蛋器比手打更多氣泡, 所以都是喜歡手動! 可能我不似水母咁有摩打手吧. 哈哈!

電動都會多氣泡的. 手動打得快時就有氣泡, t 前要慢慢打來消泡囉~  發表於 2013-9-6 14:27
用電動打完也要再用手攪,將空氣攪出來。  發表於 2013-9-6 13:09
回復

siuho331 發表於 2013-9-11 13:48:36 |顯示全部樓層

如果用機打,係咪一定要大大支棒果隻機㗎?尋日手打72%橄欖皂要喪打一粒鐘,開住冷氣都標哂汗,一路打一路諗,唔知用迷你果隻打奶泡機打皂得唔得呢?遲啲去買支試驗下先,反正廿幾蚊唔得就算

jellyfishy打泡機梗係唔得啦. 比手打更... 唉... 你自己諗下work 唔work 啦.  發表於 19 分鐘前

係牙……咁可以死左條心了

打泡機梗係唔得啦. 比手打更... 唉... 你自己諗下work 唔work 啦.  發表於 2013-9-11 13:58
回復

sausau 發表於 2013-9-11 15:11:16 |顯示全部樓層
siuho331 發表於 2013-9-11 13:48
如果用機打,係咪一定要大大支棒果隻機㗎?尋日手打72%橄欖皂要喪打一粒鐘,開住冷氣都標哂汗,一路打一路 ...

最好是用攪拌棒,blender.
電動打蛋那隻是mixer,不夠力,而且會有產生很多氣泡.
打咖啡那隻用電池操作的用來打面霜就差不多.

我打皂係手動和電動兩樣兼用.
初段和尾段用手,中段用電動.
我有朋友堅持全程用手打,因為做出來的皂比較少氣泡.
我自身因手肘有勞損的限制,所以不能全用手打.
新手我絕對建議全程用手攪拌,一來可以有機會觀察皂液的變化過程,二來容易控制.如果一開始就用電動,很容易會over trace.
我看打皂是一個藝術,每次都是一個創作的過程,當別人捧著和使用你的製成品,他們會感受到你花的心血和時間,這是一般市售產品所不能給與的.
回復

siuho331 發表於 2013-9-11 16:51:49 |顯示全部樓層
sausau 發表於 2013-9-11 15:11
最好是用攪拌棒,blender.
電動打蛋那隻是mixer,不夠力,而且會有產生很多氣泡.
打咖啡那隻用電池操作的用 ...

我尋日打的皂今天脫模了,可能打得太勁,後段又冇減慢消泡所以好多氣泡……等我post出來先^^

打皂尾段要輕攪, 避免上下撈底帶空氣入皂液的動作.  發表於 2013-9-13 09:10
回復

siuho331 發表於 2013-9-12 22:25:02 |顯示全部樓層

今日買左部德國佬打鉀皂,本來有d想用牛頭角靚姐買部平貨,但係上靚姐堂時佢都有提過要錫住用,因為燒過,所以都係買德國佬,一年保養,合理價……

一次過學咁多唔係唔好, 學所有東西都要時間和耐性去觀察和累積經驗. 續樣學好處事出現狀況時, 你會有時間解決.  發表於 2013-9-13 09:12
回復

八王爺 發表於 2013-9-17 15:35:01 |顯示全部樓層
水母打羽毛球的摩打手,非一般女仕能及!
回復