pp之肉缸小天地

作者: ppchu 發表于 2013-9-1 18:18:14
81151 3793
JoanneBB 發表於 2014-1-27 12:01:05 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2014-1-27 10:58
May 好似係男仔來的

係咩?我唔知喎
Sorry呀!May哥
回復

Melb 發表於 2014-1-27 12:01:28 |顯示全部樓層
JoanneBB 發表於 2014-1-27 12:01
係咩?我唔知喎
Sorry呀!May哥

hahahha~!!
回復

Kabii 發表於 2014-1-27 12:20:03 來自手機 |顯示全部樓層
ppchu 發表於 2013-9-2 13:47
終於全部種上了盆啦!希望佢地快高長大!!

你好呀。我第一次種肉肉,想請教一下你地哦≧﹏≦。你相中肉肉用的係咩泥土黎架??我的肉肉返黎只有三日。仲搵緊資料點種。我見好多人都唔係用黑色嘅泥。。。≧﹏≦希望得到你回覆。先謝謝你回答。
回復

Melb 發表於 2014-1-27 14:18:24 |顯示全部樓層
等待pp 賜教
回復

ppchu 發表於 2014-1-27 17:08:24 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2014-1-27 09:19
基本上依度應該最早瞓的是我

小朋友早睡早起嘛 !!
回復

ppchu 發表於 2014-1-27 17:09:30 |顯示全部樓層
JoanneBB 發表於 2014-1-27 10:37
真係㗎
我睇到都O咗咀

如果淘都要幾千銀, 出花墟睇實物好過啦!!
回復

ppchu 發表於 2014-1-27 17:10:21 |顯示全部樓層

真唔真ga, 唔好老點喎 !
回復

Melb 發表於 2014-1-27 17:10:53 |顯示全部樓層
ppchu 發表於 2014-1-27 17:08
小朋友早睡早起嘛 !!

當你講我仲係小朋友時, 良心有冇受到譴責
回復

Melb 發表於 2014-1-27 17:12:55 |顯示全部樓層
ppchu 發表於 2014-1-27 17:10
真唔真ga, 唔好老點喎 !

profile 係咁寫wo
回復

ppchu 發表於 2014-1-27 17:24:54 |顯示全部樓層
Kabii 發表於 2014-1-27 12:20
你好呀。我第一次種肉肉,想請教一下你地哦≧﹏≦。你相中肉肉用的係咩泥土黎架??我的肉肉返黎只有三日 ...

你好呀!! 歡迎你呀 ! 我因為種係天台, 我慣用赤玉土+鹿沼土+黑泥, 有時又加d 麥飯石, 最緊要係疏水, 當然要視乎大家個種植環境及植物種類而定. (大家交流交流)
另外我個人認為, 你果兩個方型玻璃盆...........好似係無疏氣空間 ! 小心焗親d植物 !  圖中小盆用的是科學泥, 因為個疏水到keep唔到水份, 而家比較輕身, 穩固唔到棵植物. 所以 我個人用幾種植料混合而成出來!

以上只係 個人種植心得 ! 如果錯漏, 請各方花友多多賜教 !!
回復

ppchu 發表於 2014-1-27 17:26:09 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2014-1-27 17:10
當你講我仲係小朋友時, 良心有冇受到譴責

你唔係小朋友係咩呀 ! 成日話自己老人家........幾時輪到你呀 !

哈哈!講得好!  發表於 2014-1-27 17:31
=.=  發表於 2014-1-27 17:28
回復

Audrey 發表於 2014-1-27 17:38:39 |顯示全部樓層
ppchu 發表於 2014-1-27 17:26
你唔係小朋友係咩呀 ! 成日話自己老人家........幾時輪到你呀 !

真係幾時輪到佢 Melb Gor 喎!
回復

Kabii 發表於 2014-1-27 20:06:17 |顯示全部樓層
ppchu 發表於 2014-1-27 17:24
你好呀!! 歡迎你呀 ! 我因為種係天台, 我慣用赤玉土+鹿沼土+黑泥, 有時又加d 麥飯石, 最緊要係疏水, 當然 ...

謝謝你哦。我唔多識用衣度。仲開左個新post。。唔好意思哦。回正題先,哦哦,我仲貪靚用玻璃盤。。哈哈。我用嘅泥包裝寫多肉植物都可用,咁我要唔要換泥呢?同埋溝泥嘅意思係唔係指真係攪雲所有材料就可以架喇?
回復

ppchu 發表於 2014-1-27 20:44:28 |顯示全部樓層
Kabii 發表於 2014-1-27 20:06
謝謝你哦。我唔多識用衣度。仲開左個新post。。唔好意思哦。回正題先,哦哦,我仲貪靚用玻璃盤。。哈哈。 ...

其實混合泥的定義好因個人種植環境所影響, 不過我主用係赤玉土. 因為我是全天侯曬同大風吹, 所以我會加添泥蘭石, 沒有一定標準 !  單一用泥其實都可以, 只係有過別 可以 加碎炭, 石仔, 沙粒, 蘭石, 主要目的當然都係想疏水啦 ! 而家還可以用靚靚石仔加係盆面點綴花盆 !   
回復

Kabii 發表於 2014-1-27 20:50:10 |顯示全部樓層
ppchu 發表於 2014-1-27 20:44
其實混合泥的定義好因個人種植環境所影響, 不過我主用係赤玉土. 因為我是全天侯曬同大風吹, 所以我會加添 ...

哦哦,原來係咁。睇左成兩晚文,又人你地敎路,個心定左好多。我唔想佢地死呀。請唔好鹽我煩哦哈哈。
回復

ppchu 發表於 2014-1-27 21:00:12 |顯示全部樓層
Kabii 發表於 2014-1-27 20:50
哦哦,原來係咁。睇左成兩晚文,又人你地敎路,個心定左好多。我唔想佢地死呀。請唔好鹽我煩哦哈哈。 ...

點會煩呢 !網絡係大家交流意見心得之用, 更可以利人利己 !! 活到老學到老, 大部份花友都絕對會幫忙解答 !! 多d上來分享 !!
回復

Audrey 發表於 2014-1-28 18:51:39 |顯示全部樓層
ppchu 發表於 2014-1-27 21:00
點會煩呢 !網絡係大家交流意見心得之用, 更可以利人利己 !! 活到老學到老, 大部份花友都絕對會幫忙解答 ! ...

今日下午交咗D'不死鳥'被 powergun la!
'不死鳥'內面嘅細綠葉是甚麼?
回復

ppchu 發表於 2014-1-28 19:41:29 |顯示全部樓層
Audrey 發表於 2014-1-28 18:51
今日下午交咗D'不死鳥'被 powergun la!
'不死鳥'內面嘅細綠葉是甚麼?

我都唔知係乜........   有多就執左落袋...... 我唔知名ga>..<
回復

Audrey 發表於 2014-1-28 19:45:21 |顯示全部樓層
ppchu 發表於 2014-1-28 19:41
我都唔知係乜........    有多就執左落袋...... 我唔知名ga>..

同我一樣!
回復

ppchu 發表於 2014-1-28 19:56:03 |顯示全部樓層

妳個寶貝肉場多好多唔同品種 ! 我來來去去都係果幾款 !!
回復