pp之肉缸小天地

作者: ppchu 发表于 2013-9-1 18:18:14
80837 3777

千萬個感激,今天一聚,多得大姐厚愛,李sir的賜教,令我獲益良多!!更多謝如此厚禮!我會分享給愛種的同事們,發揚此無私的分享!
大植物 發表於 2013-9-1 18:38:51 |顯示全部樓層
很好呀^^ 我地都要比心機種,YEAH
ppchu 發表於 2013-9-1 19:05:22 |顯示全部樓層
係呀!大家加油!!
阿火 發表於 2013-9-1 19:23:05 |顯示全部樓層

乜話?大姐?靚女都唔叫聲....
謝謝靚女厚愛!

ppchu 發表於 2013-9-1 19:33:05 |顯示全部樓層
係既係既....靚女大姐 都有話版聚上有靚仔呀 !!
Audrey 發表於 2013-9-1 20:33:51 |顯示全部樓層
ppchu 發表於 2013-9-1 19:05
係呀!大家加油!!

不要客氣!
謝謝妳送的生日蛋糕,love you!          
ppchu 發表於 2013-9-1 20:38:29 |顯示全部樓層
大姐!只係咁啱得咁橋,遇正牛一!!小小小蛋糕!希望唔好介意就真啦!
Melb 發表於 2013-9-1 20:47:23 |顯示全部樓層
Wo..恭喜!!!!!!!!!
ppchu 發表於 2013-9-2 13:47:08 |顯示全部樓層
終於全部種上了盆啦!希望佢地快高長大!!
ericfung 發表於 2013-9-2 15:39:08 |顯示全部樓層
隻牛好似好大隻
ppchu 發表於 2013-9-2 15:42:09 |顯示全部樓層
隻牛牛係手指公大小咋,要努呀!
大植物 發表於 2013-9-2 15:47:04 |顯示全部樓層
好好呀,我都祝佢地快高長大 加油!!
Melb 發表於 2013-9-2 15:49:30 |顯示全部樓層
ppchu 發表於 2013-9-2 13:47
終於全部種上了盆啦!希望佢地快高長大!!

我想問那些多肉植物葉可濕水嗎?

有太陽照會否曬傷。。。。無太陽照會否水珠令葉面up 爛?

Thanks
BATISTA88 發表於 2013-9-2 16:01:46 |顯示全部樓層
師姐隻牛牛好正呀~!
ppchu 發表於 2013-9-2 16:24:02 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2013-9-2 15:49
我想問那些多肉植物葉可濕水嗎?

有太陽照會否曬傷。。。。無太陽照會否水珠令葉面up 爛?

因為我的種植環境在天台,只有遮光網一幅,屬於全方位空氣流通,因此不會太陽直曬到,之前就有部份冇遮光網情況下曬傷了!水珠問題,我相信夠通風!適當的濕水應該不會有問題,試想想,植物未受“保護”之前,在大自然中,不正是日曬雨淋!當然不可以在曬到高温情況下灑水,如此如同“炒菜”沒分別!以上是自己個人心得及見解,如有錯漏請多加提點!
ppchu 發表於 2013-9-2 16:24:55 |顯示全部樓層
BATISTA88 發表於 2013-9-2 16:01
師姐隻牛牛好正呀~!

其實件件都好正!只係我拍照功夫有限!!
Melb 發表於 2013-9-2 16:53:56 |顯示全部樓層
ppchu 發表於 2013-9-2 16:24
因為我的種植環境在天台,只有遮光網一幅,屬於全方位空氣流通,因此不會太陽直曬到,之前就有部份冇遮光 ...

明白...咁我都係唔好濕佢D葉
因為我家中未到100% 全通風
ppchu 發表於 2013-9-2 17:01:08 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2013-9-2 16:53
明白...咁我都係唔好濕佢D葉
因為我家中未到100% 全通風

後天人為加工都可以嘛!間唔時幫佢地沖個靚涼,我覺得會醒神d.開風扇都係一個好好的方法!!
Melb 發表於 2013-9-2 17:07:24 |顯示全部樓層
ppchu 發表於 2013-9-2 17:01
後天人為加工都可以嘛!間唔時幫佢地沖個靚涼,我覺得會醒神d.開風扇都係一個好好的方法!! ...

我有替他們抺塵....用燈照

盡量比足夠光線同陽光佢地...
ppchu 發表於 2013-9-2 17:18:05 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2013-9-2 17:07
我有替他們抺塵....用燈照

盡量比足夠光線同陽光佢地...

陽光入不了屋嗎?