夏天植料問題??

作者: mandy619 發表于 2008-6-18 10:42:22
2445 26
夏天喇 , 大家會唔會換過晒d植料呢? 如果會比例又會係點呢?曾經聽說換成只用珠石金泥1:1會成功度夏, 有冇花友試過呢?
豆豆 發表於 2008-6-18 10:45:31 |顯示全部樓層
早前凉小小己換咗泥了,泥炭土比例較少,相對珠石會加多D.(我用發叔嘅泥己ok了)
回復

Fleur 發表於 2008-6-18 12:21:51 |顯示全部樓層
我唔會特登換泥, 因為工程太大(家有過百), 但如果某盆有需要, 我會按你講比例換再加小小,泥炭土.
回復

sukyee0227 發表於 2008-6-18 13:08:46 |顯示全部樓層
落少啲泥炭士,就無問題,在宝Z賣的三合一,我會自己再加多少少珠石‧靴等梳水好啲
回復

mandy619 發表於 2008-6-18 13:54:58 |顯示全部樓層
原帖由 sukyee0227 於 2008-6-18 13:08 發表
落少啲泥炭士,就無問題,在宝Z賣的三合一,我會自己再加多少少珠石‧靴等梳水好啲

我唔會再你Z寶買三合一, 我包發毛泥就係佢地o架. 可能只會買珠石.

http://hkplants.com/viewthread.php?tid=14294
回復

mcyan 發表於 2008-6-18 14:03:27 |顯示全部樓層
我換泥時加咗些少 大珠石
回復

Jae 發表於 2008-6-18 14:14:21 |顯示全部樓層
原帖由 mandy619 於 2008-6-18 13:54 發表

我唔會再你Z寶買三合一, 我包發毛泥就係佢地o架. 可能只會買珠石.

http://hkplants.com/viewthread.php?tid=14294

我問過發叔,佢話佢唔用珠石係因為成本貴先唔用,但佢話千祈千祈唔好用金泥,佢話棉花蟲既源頭就係因為有金泥!! 所以我而家都唔用三合一泥喇,換晒用發叔o的泥~ 有時加少少珠石作保水用途~
回復

mandy619 發表於 2008-6-18 14:23:13 |顯示全部樓層
原帖由 Jae 於 2008-6-18 14:14 發表

我問過發叔,佢話佢唔用珠石係因為成本貴先唔用,但佢話千祈千祈唔好用金泥,佢話棉花蟲既源頭就係因為有金泥!! 所以我而家都唔用三合一泥喇,換晒用發叔o的泥~ 有時加少少珠石作保水用途~ ...

吓!! 棉花蟲關金泥事???
回復

mandy619 發表於 2008-6-18 14:32:05 |顯示全部樓層
死喇!!! 等我呢其仲用金泥插葉添 , 真係要留意留意先得.
回復

lammanfung 發表於 2008-6-18 14:54:23 |顯示全部樓層
原帖由 sukyee0227 於 2008-6-18 13:08 發表

我也覺得他們的三合一不好,聞起來有點怪味。
回復

八王爺 發表於 2008-6-18 15:07:43 |顯示全部樓層
金泥有棉花虫?

咁我d av, 迷岩 一早死清光喇!
回復

莉莉 發表於 2008-6-18 15:26:09 |顯示全部樓層
大獲啦~~我早排仲聽花鋪女人講幾好幾好添....買左一包呀....仲有排用呀~
回復

mandy619 發表於 2008-6-18 15:28:35 |顯示全部樓層
原帖由 莉莉 於 2008-6-18 15:26 發表
大獲啦~~我早排仲聽花鋪女人講幾好幾好添....買左一包呀....仲有排用呀~

有幾大包呀. 粒粒狀定係片狀o架?
回復

mandy619 發表於 2008-6-18 15:34:39 |顯示全部樓層
原帖由 lammanfung 於 2008-6-18 14:54 發表

我也覺得他們的三合一不好,聞起來有點怪味。

我係第一次用佢地d泥, 本來諗住懶d唔使自己溝, 點知咁. 等我仲用佢嚟發種子, 希望ok喇.
回復

Fleur 發表於 2008-6-18 17:20:03 |顯示全部樓層
真定假? 未聽過, 未有書或網站提過.唔喺好信.
回復

cck07123 發表於 2008-6-18 18:03:21 |顯示全部樓層
係囉
我都部都有用金泥喎
但so far 都無事
金泥同d 衰虫又有乜關係?
回復

keung 發表於 2008-6-18 18:34:49 |顯示全部樓層
我用金泥都到現在無事
回復

sukyee0227 發表於 2008-6-19 16:08:29 |顯示全部樓層
原帖由 mandy619 於 2008-6-18 13:54 發表

我都有以上問題,你可以攞去換其它嘢,我都是這樣換 !
回復

mandy619 發表於 2008-6-19 16:19:45 |顯示全部樓層
原帖由 sukyee0227 於 2008-6-19 16:08 發表

我都有以上問題,你可以攞去換其它嘢,我都是這樣換 !

太遲我已經開晒, 仲倒左入另一個容器道, 包裝袋都已經掉埋. 從來都未試過d泥發毛, 太可怕.
回復

silicon 發表於 2008-6-19 20:02:37 |顯示全部樓層
原帖由 Jae 於 18-6-2008 02:14 PM 發表

我問過發叔,佢話佢唔用珠石係因為成本貴先唔用,但佢話千祈千祈唔好用金泥,佢話棉花蟲既源頭就係因為有金泥!! 所以我而家都唔用三合一泥喇,換晒用發叔o的泥~ 有時加少少珠石作保水用途~ ...

有咩根據呀?金泥用高溫燒成,有咩蟲菌都死啦~
回復

12下一頁