作者: osais 發表于 2008-6-18 09:58:18
8531 50
見到大家影d花花好靚好清, 可以影到細小既位置, 請問大家係用邊類型既相機呢, 我對攝影無認識, 而家部相機係舊款數碼相機, 影d花花好蒙!

我想買一部相機但唔需好prof, 只要可以影到d花花近距就得啦! 大家有無好提議!
比得大帝 發表於 2008-6-18 10:54:51 |顯示全部樓層
依家一般傻瓜機都影得好好, 亦有近拍功能
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-6-18 11:19:37 |顯示全部樓層
我都係走入百X匯,佢問 "?小姐,想睇D邊類型嘅相機呀?" 我話"邊隻有super macro (超微距)?" 跟住佢就攞左幾隻相機比我睇,我試左幾隻,最後揀左Sony 嘅 T2.
回復

osais 發表於 2008-6-18 11:33:53 |顯示全部樓層
傻瓜機都可以呀! 我想買細細部, 容易放向個手袋到, 隨時影都得啦, 一於出去睇睇先!
回復

草民 發表於 2008-6-18 11:50:40 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-6-18 11:19 發表
我都係走入百X匯,佢問 "?小姐,想睇D邊類型嘅相機呀?" 我話"邊隻有super macro (超微距)?" 跟住佢就攞左幾隻相機比我睇,我試左幾隻,最後揀左Sony 嘅 T2. ...

索妮D記憶卡又貴又唔夠通用。
回復

osais 發表於 2008-6-18 11:57:10 |顯示全部樓層
原帖由 草民 於 2008-6-18 11:50 發表

你有無好介紹?
回復

jonathanku 發表於 2008-6-18 14:05:46 |顯示全部樓層
原帖由 osais 於 2008-6-18 11:57 發表

你有無好介紹?

How about Casio?
回復

jonathanku 發表於 2008-6-18 14:18:58 |顯示全部樓層
I am using  Nikon D50.
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-6-18 14:30:10 |顯示全部樓層
原帖由 草民 於 2008-6-18 11:50 發表

我都知,但對我問題不大。呢隻冇記憶咭添!內置4GB,我除非要去旅行成個月啦!咁就或者有問題!Otherwise... 我冇乜所謂!
回復

pearl413 發表於 2008-6-18 16:48:44 |顯示全部樓層
o.. I'm using T100, sony is good at marco wor
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-6-18 17:17:11 |顯示全部樓層
我就係即場試影D好細好細嘅野!發覺 Sony 唔錯,所以揀左佢!
回復

cross 發表於 2008-6-18 18:14:38 |顯示全部樓層
原帖由 jonathanku 於 2008-6-18 14:05 發表

How about Casio?

好似都唔錯..價錢也ok
回復

dogo 發表於 2008-6-18 22:15:40 |顯示全部樓層
我就用緊 Sanyo的V6,細細部幾好用,你可以看返我post啲相,女仔一隻手也已攞得穏,本身部機係短片和相機兩用的,你不妨看看這系列呀
回復

osais 發表於 2008-6-19 09:06:04 |顯示全部樓層
都有幾款model可以考慮wor! 

Sony T2 有4GB, 都夠用啦! 
請問Sanyo V6 是否內置記憶咭? 有幾多GB? 
casio 係邊款model好D? 細部,價錢OK, 啱晒我! 
回復

jonathanku 發表於 2008-6-19 10:06:04 |顯示全部樓層
原帖由 osais 於 2008-6-19 09:06 發表
都有幾款model可以考慮wor! 

Sony T2 有4GB, 都夠用啦! 
請問Sanyo V6 是否內置記憶咭? 有幾多GB? 
casio 係邊款model好D? 細部,價錢OK, 啱晒我!  ...

俾個網你:
http://www.price.com.hk/
可以一邊格價,一邊看相機的資料。
回復

osais 發表於 2008-6-19 16:26:45 |顯示全部樓層
原帖由 jonathanku 於 2008-6-19 10:06 發表

俾個網你:
http://www.price.com.hk/
可以一邊格價,一邊看相機的資料。

好多款呀! 有排揀, 最好你地用家介紹一下好d
回復

aqua 發表於 2008-6-19 19:44:19 |顯示全部樓層
剛有網友PM問影花問題(我將部份內容貼出黎):你想可以影得、近D、SHARP D的話。
1.要睇你部DC最近對焦距離。例:(有1CM比較理想,將部DC放在主體前1CM都對到焦)
2.在MACRO時放大率有幾多。(最好當然係1:1,但DC通常會少D有1:1點幾已好好)
3.一定要用腳架,如果無都要放在故定物上,不能手持因會震。
4.將ISO推到最低,例:有ISO100就推到ISO100,有ISO50就推到ISO50。
5.記住用時間制,因按快門時,相機一樣會震!
以上3及4、5係一定要做的,如果想再令D就要補光,補光又有分唔同補光方法及效果、、、、太多啦!記住3和4、5之基本要求試吓,應可以影得唔錯。
唔知有無用。

回復

osais 發表於 2008-6-20 09:38:20 |顯示全部樓層
原帖由 aqua 於 2008-6-19 19:44 發表
剛有網友PM問影花問題(我將部份內容貼出黎):你想可以影得、近D、SHARP D的話。
1.要睇你部DC最近對焦距離。例:(有1CM比較理想,將部DC放在主體前1CM都對到焦)
2.在MACRO時放大率有幾多。(最好當然係1:1,但DC通常會少D有1: ...

原來最基本影相都有咁多學問! 你既資料對我好有用, 現有d頭緒! 但咩叫ISO100 OR ISO50呀? 是否每部機都有MACRO 既FUNCTION? 唔好意思, 我真係乜都唔識GA!
回復

jonathanku 發表於 2008-6-20 10:12:21 |顯示全部樓層
iso,好像是那個感光度,iso數字越少,相片一粒粒的機會也越少,
相對來說,相片質素會好左,但係唔夠光用低iso的話,相片就會好暗。
可以在menu調較iso,有些相機設有獨立的鍵讓你調較iso。
高文說的那個,相對我自己來說,是很專業的影相喔~
是否每部機都有marco的function,現在應該絕大部分的機都有。
如果是新手的話,可以試試一些比較自動的相機,那就不用自己慢慢調較
細機仔,我用緊panasonic的 ls70,yahoo買,便宜,易用,但係冇super marco,不過都夠影細野。

但係相機邊款好呢?
呢個真係睇番自己的需求,因為都唔會用得短時間。

回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-6-20 10:15:35 |顯示全部樓層
ISO 係感光度, 哂猛勁太陽時可以將 ISO 調低,e.g..... 本來 1/1000 秒快門就可能因為 ISO 調低左而變左1/120秒!

通常都用o向唔夠光嘅情況!例如室內較暗,又唔想用閃光燈,將 ISO調高,快門就算本來係 1/2秒 (容易手震 or 主體會郁),可能會加快到 1/60 or 更快!當然相嘅質數會差D,我以前影菲林,只知微粒會好粗,但影 數碼我就唔明點解啦!

多數DC都有 macro fuction 但你真係要試機!有咁近 "對"咁近!一般 macro 可能係10cm 距離,你想影o個D蚊滋咁細嘅小苗係影唔到架!要 超微距!1cm 就差唔多啦!
回復

123下一頁