椒類一問~

作者: Siunam 發表于 2008-6-18 00:41:08
2248 17
有無人知佢係咩椒?
係唔係辣椒仔?_?

lammanfung 發表於 2008-6-18 00:59:23 |顯示全部樓層
嘿!是辣椒幼苗,但真的是有點難估‥‥小苗都是差不多這個樣子‥‥
回復

Siunam 發表於 2008-6-18 14:25:03 |顯示全部樓層
原帖由 lammanfung 於 2008-6-18 00:59 發表
嘿!是辣椒幼苗,但真的是有點難估‥‥小苗都是差不多這個樣子‥‥

看來要等它結了果才知道吧?
回復

laputa 發表於 2008-6-19 18:29:05 |顯示全部樓層
我有種紅椒,都差唔多呢個樣,but樓上話齋"小苗都是差不多這個樣子"!!!記得種到咁上下摘心唷~~~
回復

ohaiyomon 發表於 2008-6-20 00:04:48 |顯示全部樓層
mud辣椒都要好似番茄咁摘心gar???
回復

Siunam 發表於 2008-6-20 18:45:50 |顯示全部樓層
什麼是摘心??
回復

laputa 發表於 2008-6-20 19:55:59 |顯示全部樓層
原帖由 ohaiyomon 於 2008-6-20 00:04 發表
mud辣椒都要好似番茄咁摘心gar???

我都係睇人地d post先知,摘左心又真係好好多~ 成棵野濃密左好多!!!照道理果實都應該會多d!

原帖由 Siunam 於 2008-6-20 18:45 發表
什麼是摘心??

佢會一支野不停向上生,生到咁上下,大概有五六塊葉就夠,將頂頭個嫩芽剪左佢,棵野就會留番d營養响支節位(紅圈)度分支,即係生多好多葉而唔會一尾長高~
回復

Siunam 發表於 2008-6-22 17:42:51 |顯示全部樓層
原帖由 laputa 於 2008-6-20 19:55 發表

我都係睇人地d post先知,摘左心又真係好好多~ 成棵野濃密左好多!!!照道理果實都應該會多d!

佢會一支野不停向上生,生到咁上下,大概有五六塊葉就夠,將頂頭個嫩芽剪左佢,棵野就會留番d營養响支節位(紅圈)度分支,即 ...

哦..明白晒
回復

kit1112 發表於 2008-6-22 23:54:08 |顯示全部樓層
想問下辣椒可唔可以灑太陽的?
回復

laputa 發表於 2008-6-23 00:33:08 |顯示全部樓層
原帖由 kit1112 於 2008-6-22 23:54 發表
想問下辣椒可唔可以灑太陽的?

可以,不過泥土要keep住有充足水份,不可以太乾燥...三十幾度就唔好曬咁耐,otherwise d葉會缺水變得軟賴賴...咁好易乾焦~
回復

kit1112 發表於 2008-6-23 20:49:28 |顯示全部樓層
哦,原來要D泥濕濕地先好去灑太陽,因為我之前就係因為冇俾水D辣椒,所以D葉灑完後變得軟賴賴,但想問下俾得水多得唔得嫁?
回復

Siunam 發表於 2008-6-23 21:31:22 |顯示全部樓層
原帖由 laputa 於 2008-6-23 00:33 發表

可以,不過泥土要keep住有充足水份,不可以太乾燥...三十幾度就唔好曬咁耐,otherwise d葉會缺水變得軟賴賴...咁好易乾焦~

咦..原來係咁架?
唔怪得啦!我將佢放左出窗.
宜家d葉軟晒..等我比返d水佢先!
回復

fianfumy 發表於 2008-6-24 11:01:34 |顯示全部樓層
但椒類 , 唔夠太陽會否冇花唔結果 ?
回復

laputa 發表於 2008-7-8 13:04:38 |顯示全部樓層
原帖由 kit1112 於 2008-6-23 20:49 發表
哦,原來要D泥濕濕地先好去灑太陽,因為我之前就係因為冇俾水D辣椒,所以D葉灑完後變得軟賴賴,但想問下俾得水多得唔得嫁?

係啊,佢地不適宜太乾燥,如果個盆夠疏水應該都ok...我一日都淋2-3次
喜肥沃地....所以要頻d施肥,佢地好食肥的,又唔怕溫度高,25度-35度最好...只係烈日當空唔可以曬太耐
留意吓.....如果佢d葉大部份時間都好挺身即係好健康
另外,我諗如果棵野冇乜太陽曬都會有排先開花.......擺戶外佢地會開心好多! but要注意要用竹仔支撐住,易被風吹倒!
回復

Siunam 發表於 2008-7-8 22:31:00 |顯示全部樓層
椒仔生得好慢..
回復

laputa 發表於 2008-7-9 01:20:42 |顯示全部樓層
可以俾d發過酵o既米水佢飲...會生得快d~
回復

Siunam 發表於 2008-7-9 22:50:50 |顯示全部樓層
原帖由 laputa 於 2008-7-9 01:20 發表
可以俾d發過酵o既米水佢飲...會生得快d~

什麼是發過酵既米水?
回復

laputa 發表於 2008-7-9 23:10:33 |顯示全部樓層
只要將洗完米o既水入落個樽度,擺幾日至一個禮拜就可以用黎淋植物,不過問題係响發酵o既過程中佢地會有酸嗅味 .....難頂!
同埋聽人講米水有可能有蟲卵,落到泥有機會會有蟲蟲出現......我都試過有蟲蟲出現,唔知關唔關事~
so.....發酵完我拎去煮一煮,應該可以殺晒d卵,不過未用過......效果未知~
米水post:
http://www.hkplants.com/viewthre ... mp;page=1#pid179670
唔想煩就買d有機肥啦.......
回復