(回顧)2013-8-31:Audrey+JenniferC 分享(歡近交流/相片分享/更新)

作者: Melb 發表于 2013-8-6 13:03:15
8852 295

多肉大新聞:  Audrey 版主分享大回饋及小聚

更新: 公佈結果

經過版主決議, 所有已申請批核者, 人人有份....多謝版主....

出席聚會者, 我同版主商量後會跟大家pm聯絡; 未能出席者, 我會約時間跟花友交收 (如有錯誤/更改, 請告知小弟)

在此感謝大家參與!

公佈結果 (得獎者 -禮物 及 聚會申請者):

1)Melb  (禮物 + 出席聚會)
2)greatlwp (禮物ONLY)
3)abe_bell (出席聚會ONLY)
4) wateryuk (禮物 + 出席聚會)
5) goodluck  (出席聚會ONLY))  
6) 大植物 (禮物 + 出席聚會)
7) chau_lyc (禮物ONLY)
8)PercyMKLau  (禮物 + 出席聚會)
9)ahgeeinheaven (出席聚會ONLY)
10) cyamy (禮物 + 出席聚會 , Remark: 5pm 前離開)
11) sasock (禮物 + 出席聚會, RemarK: 下午3點到)
12) JL2008 (禮物 + 出席聚會)
13) SonC9  (出席聚會ONLY)

14) JenniferC (出席聚會+派禮物)
15) 阿火 (禮物 + 出席)

(完!)
大家好! 我地既多肉版主 (Audrey ), 為了慶祝及感謝大家, 近期對多肉植物版的支持, 將會預備大約10份小禮物,想和各熱心花友分享…….希望各位大大花友”多嗱D肉”

初步構思, 每份小禮物入面有3-4款多肉植物:
(注意 : 不可拆散個別款類, 一套完整交收)
1)        Aloe類 (e.g十二卷屬, 蘆薈) and/ or
2)        Gasteria 類 (e.g卧牛, 子寶錦) and/or
3)        Dorstenia類(中文好似叫桑類, 上網搵下圖片/資料) and/or
4)        Euphorbia類 (中文唔知叫咩) and/or

大家可以自行上網查下, 搵下相關類別的圖片/資料, 由於沒有圖片提供, 故所有植物分配種類/名額(名單及人數), 都會由多肉版主 (Audrey 大師)作最終自行決定, 故亦充滿神秘感 ….(版主考慮到香港居住環境地少狹窄, 故精心選取所分享的多肉植物,都盡量細小及沒有刺為主的)

如果感興趣想嘗試種植/ 渴求擁有的多肉花友,歡近嘗試申請,  相信熱愛多肉植物的花友, 不論是抽到什麼品種類型的植物, 都必用心栽種, 健康成長, 再回饙花友,報答Audrey版主大師, 延伸綠色愛心! …(失敗的,也別太大壓力及傷心, 從中學習, 傳授經驗比各花友)
所有報名申請分享的花友會經過甄選, 初步暫定在本星期五/六(8月9或10日)公佈結果, 預計相約在8月31日 (星期六)在花墟親身交收 (暫定日期, 地點, 時間未定), 如有更改/特別情形, 會在此版更新大家消息/另作考慮及商議...... (版主會係度留意住申請情況, 有機會作更改)

另外, 版主亦同時希望跟各位交收的花友聚聚, 所以希望各幸運花友, 可在當天抽少少時間跟版主短聚, 或許到附近餐廳飲杯野, 食D野, 大家可趁這難得的機會, 向版主Audrey 大師賜教栽種多肉植物的心得及秘訣, 又或 是試問日常生活有冇什麼栽種多肉錯誤的技巧/小毛病… (我估當日能否出席, 應該會歸入申請甄選, 考慮因素之一).

此活動純屬是版主無私的分享.. 所有分享植物不可作商業用途, 如有任何爭議, 版主保留最終決定權,  小弟亦好有幸在本此活動,參與活動安排一職, 如有不足之處, 望大家多多見諒及包容, 在此希望各大大花友, 開心栽種多肉, 延續綠色愛心….

謝謝Audrey 版主及大家支持!! (如有錯漏, 歡迎版主提出更正!)
(完!)
Melb 發表於 2013-8-6 13:03:47 |顯示全部樓層
申請名單
1) Melb

回復

小QQ 發表於 2013-8-6 13:10:24 |顯示全部樓層
嘩,大師超好呀,如果在花墟短聚,咪可以去果間coffee shop花鋪飲咖啡囉,不過到時果度應該唔夠位

未知ar..到時再決定...我等通知.... 版主想暫時先收集左申請先..  發表於 2013-8-6 13:11
回復

orik 發表於 2013-8-6 13:19:10 |顯示全部樓層
1)        Aloe類(蘆薈屬) and/ or
           Haworthia類(十二卷屬)
ps:蘆薈屬同十二卷屬係兩個屬

2)        Gasteria 類(鯊魚掌屬) (e.g卧牛, 子寶錦) and/or
3)        Dorstenia類(臭桑屬,不過應該唔臭嘅) and/or
4)        Euphorbia類(大戟屬) and/or

應該係想混埋一齊講...即係有依兩款...  發表於 2013-8-6 13:35
回復

阿火 發表於 2013-8-6 13:21:24 |顯示全部樓層
我都係退出,留番個機會俾更需要既肉友!

無所謂ga.. 鍾意未試下申請law  發表於 2013-8-6 13:35
回復

阿火 發表於 2013-8-6 13:23:16 |顯示全部樓層
謝謝Audrey 版主慷慨既分享!
回復

abe_bell 發表於 2013-8-6 13:31:44 來自手機 |顯示全部樓層
多謝板主,係woo , 我一直都想找個地方搞肉聚。又驚人o 地話有泥污穢。個間coffee shop 都係不錯的選擇。

你申唔申請?  發表於 2013-8-6 13:36
回復

阿火 發表於 2013-8-6 13:39:58 |顯示全部樓層
Melb 提及:「無所謂ga.. 鍾意未試下申請law」

哈!我一諗到俾你見到我個貓樣就想退出了!
其實,屋企開始冇位放置,同埋自己真係對虎尾蘭情有獨鍾就真!

個個掛住睇多肉,係唔會留意大家咩樣貌  發表於 2013-8-7 01:58
比你講一講....我好down 添  發表於 2013-8-6 13:49
回復

Melb 發表於 2013-8-6 13:47:17 |顯示全部樓層
阿火 發表於 2013-8-6 13:39

又關我事 =.="
回復

powergun 發表於 2013-8-6 13:52:28 |顯示全部樓層
阿火 發表於 2013-8-6 13:39

今次無虎尾蘭?
係呢, 虎尾蘭有乜咁好呀, 點解對佢情有獨鍾呀?

Melb  淨化空氣
係植物都有呢個功能架啦

Yeah~!  發表於 2013-8-7 02:03
開頭我都因為它能淨化空氣,晚間可放埋氧氣而被吸引,後來留意到其他品種原來形態咁靚,就更加愛上  發表於 2013-8-7 02:00
淨化空氣  發表於 2013-8-6 13:58
回復

阿火 發表於 2013-8-6 13:58:54 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2013-8-6 13:52
今次無虎尾蘭?
係呢, 虎尾蘭有乜咁好呀, 點解對佢情有獨鍾呀?

Powergun,會唔會離左題呢?
簡言之,我鍾意虎尾蘭係因為粗生,淨化空氣,外型可作盆景欣賞(e.g. 姬鮑魚、姬武士、佛手.... )

應該唔會卦  發表於 2013-8-6 14:04
回復

阿火 發表於 2013-8-6 14:16:40 |顯示全部樓層
Melb 提及:「 比你講一講....我好down 添」

你一大覺瞓醒就冇事架!
回復

greatlwp 發表於 2013-8-6 14:33:15 |顯示全部樓層
May I join too??

申請名單

greatlwp

無問題  發表於 2013-8-6 14:34
回復

Melb 發表於 2013-8-6 14:34:36 |顯示全部樓層
(Update )申請名單

1)Melb
2)greatlwp
回復

paulpaul 發表於 2013-8-6 14:46:24 |顯示全部樓層
正喎!!!

申唔申請?  發表於 2013-8-6 14:48
回復

Melb 發表於 2013-8-6 15:02:15 |顯示全部樓層
如果想去聚會/申請禮物....

煩請留言比版主知道ar...thanks
回復

abe_bell 發表於 2013-8-6 15:05:15 來自手機 |顯示全部樓層
1)Melb
2)greatlwp
3)abe_bell (可將禮物名額放出給新手肉友)
回復

wateryuk 發表於 2013-8-6 15:05:43 |顯示全部樓層

1)Melb
2)greatlwp
3)wateryuk (thanks)
回復

Melb 發表於 2013-8-6 15:10:57 |顯示全部樓層

1)Melb
2)greatlwp
3)abe_bell (可將禮物名額放出給新手肉友)
4) wateryuk
回復

GOODluck20x 發表於 2013-8-6 15:18:31 |顯示全部樓層

1)Melb
2)greatlwp
3)goodluck  想一睹Audrey 姐姐風彩  !   
回復