誠信化工原料有限公司

作者: Pinkyleung 發表于 2013-8-1 23:34:28
10812 21
誠信化工原料有限公司,己經結業,難怪之前樣樣都冇貨,仲要越搬越細。
cklife 發表於 2013-8-2 08:28:57 |顯示全部樓層
執左都好既....省得我對佢仲有幻想...

反正要乜無乜..
回復

Pinkyleung 發表於 2013-8-2 09:16:34 |顯示全部樓層
也是。
回復

金盞花 發表於 2013-8-2 12:11:50 |顯示全部樓層
我都想搵化工原料鋪, 希望間舖易d搵, 有邊間好介紹
回復

jellyfishy 發表於 2013-8-2 12:18:44 |顯示全部樓層
金盞花 發表於 2013-8-2 12:11
我都想搵化工原料鋪, 希望間舖易d搵, 有邊間好介紹

我個人做法係不同原料或許會找不同化工店買.
如之前我的NaOH,會找誠信,上年就一次過買了很多.
油方面亦然,不同店的品質和價錢也有相異.也要看你的用途,我會分開打皂和skin care 的油,例如甜杏仁油,我有2個價位和質的甜杏仁油,ND個隻我會用來打皂,但不會用來搽面,我會用Harmony world 的油做diy skin care,前者價格相宜,適合打皂,後者品質優,適合直接搽面.
回復

金盞花 發表於 2013-8-2 14:21:21 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2013-8-2 12:18
我個人做法係不同原料或許會找不同化工店買.
如之前我的NaOH,會找誠信,上年就一次過買了很多.
油方面 ...

其實我想搵ph試紙 (幫貓貓睇吓尿液酸鹼度正唔正常) 檸檬酸 (清潔家居), 見大家傾開化工原料舖, 所以順便一問

我們去開牛頭角diy ~ 你去置頂找店舖資料啦~  發表於 2013-8-2 14:40
回復

金盞花 發表於 2013-8-2 15:39:06 |顯示全部樓層
唔該晒水母  我以為你哋鍾意傾開造皂 精油, 所以都好少上嚟睇.  今次都係第1次睇呢個帖, 見到好多天然用品清潔方法, 呢方面d書我都好鍾意搵嚟睇, 所以屋企都有整嚟用.  天然 環保 慳錢~支持

http://hkplants.com/thread-79562-1-1.html

其實我都仲係搵緊一些懶人得來又環保健康的方法.最近係用小梳打+2%硼砂做洗衣粉,哈,潔力係好d.  發表於 2013-8-2 17:37
回復

孖吉 發表於 2013-8-2 18:08:11 |顯示全部樓層

jellyfishy  其實我都仲係搵緊一些懶人得來又環保健康的方法.最近係用小梳打+2%硼砂做洗衣粉,哈,潔力係好d.  發表於 21 分鐘前

但硼砂能致癌,對人體危害極大。成人服用超過1-3克劑量即會中毒,攝入15克即可致死,嬰兒致死量為2-3克。大家要小心處理。

Yes sir!  發表於 2013-8-2 23:21
回復

金盞花 發表於 2013-8-3 09:08:18 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2013-8-2 18:08
jellyfishy  其實我都仲係搵緊一些懶人得來又環保健康的方法.最近係用小梳打+2%硼砂做洗衣粉,哈,潔力係 ...

知道硼砂有毒, 因家中有貓貓, 就算見書教話可治曱甴都唔敢用.  原來仲有呢個隱藏對身體傷害更加唔可以用.~~~多謝孖吉提醒大家

水母, 既然硼砂對身體傷害咁大就唔好用啦   只怕硼砂清洗未夠仲依附喺衫上令自己不知不覺吸入咗就弊啦

唔講唔知, 硼砂以往常用左食品上, 以前有硼砂牛腩, 硼砂蝦.... 現在有食物規管, 唔知香港仲有無人用在食品上了~  發表於 2013-8-7 11:20
回復

ANNASS 發表於 2013-8-7 11:10:21 |顯示全部樓層
多謝提供資料
回復

金盞花 發表於 2013-8-7 11:56:37 |顯示全部樓層
jellyfishy:  唔講唔知, 硼砂以往常用左食品上, 以前有硼砂牛腩, 硼砂蝦.... 現在有食物規管, 唔知香港仲有無人用在食品上了~

哈哈   原來你係為食鬼 腦海中諗晒咁多美食, 不過我意識中係叫崩砂, 但你用嗰隻硼砂係毒得死曱甴架, 所以我怕怕

另一問, 屋企d蟲蟲搞妥未呀?  真係苦惱~  祝你快快甩難

電視講,夜晚食崩砂當刷牙 XDDDD  發表於 2013-8-7 19:26
我買硼砂時, 對方說是以前落在食品上的東西.  發表於 2013-8-7 12:13
回復

karin 發表於 2013-8-9 01:36:47 |顯示全部樓層
多謝, 唔怪得之前打電話同EMAIL都無覆啦
小分享, 用左JOJOBA+ROSEMARY EO 按頭, 頭髮有光澤左好多,好開心!
另外我用透明質酸開保濕精華,加左甘油B5,同抗菌劑, 之後搽完再搽油有屑屑, 唔知係咪問題呢?
回復

jellyfishy 發表於 2013-8-9 08:57:20 |顯示全部樓層
karin 發表於 2013-8-9 01:36
多謝, 唔怪得之前打電話同EMAIL都無覆啦
小分享, 用左JOJOBA+ROSEMARY EO 按頭, 頭髮有光澤左好多,好開心! ...

"透明質酸開保濕精華,加左甘油B5,同抗菌劑, "  有無溝水? 呢個一定要溝水, 因為透明質酸甘油本身係強力鎖水, 一定要有水做媒介, 才能達致保濕, 若沒有水, 功用會倒轉, 透明質酸會倒吸番皮膚上的水份架.
回復

karin 發表於 2013-8-10 15:41:48 |顯示全部樓層
有呀!我用linden 花水開, 我係首先用1g透明質酸粉加100ml linden花水f牌開,
之後再用70ml linden加50ml以上原液. 其實係咪要用純水開呢?=[
回復

natnatn384 發表於 2013-8-13 18:21:26 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2013-8-2 08:28
執左都好既....省得我對佢仲有幻想...

反正要乜無乜..

好慘!之前比咗錢,一直冇送貨,追咗好多次,都係話冇貨,上個用SEND過E MAIL都係冇覆,後來發覺網頁停咗!唉!真係冇誠信,貨又冇,錢又冇(雖然唔係太多錢),今次真係一個極不好的購物經歷!

下,好慘呀, 快啲去投訴啦  發表於 2013-8-14 17:02
有冇單呀,去消委會投訴  發表於 2013-8-13 22:58
乜咁衰0架  發表於 2013-8-13 18:46
回復

jellyfishy 發表於 2013-8-14 16:20:21 |顯示全部樓層
karin 發表於 2013-8-10 15:41
有呀!我用linden 花水開, 我係首先用1g透明質酸粉加100ml linden花水f牌開,
之後再用70ml linden加50ml以上 ...

最好先用純水開透明質酸,因比較無咁易壞,放在雪櫃可以用到幾個月, 用時要再用水或花水開稀,一般我以1透明質酸 :10水開稀才搽上面. 你個比例7:5好像還是太濃了.試下再開稀d看看會不會感覺好一點.

記得搽完透明質酸後,一定要用cream 或油搽面,因為透明質酸水會超級吸水,若沒有給予足夠水份,佢會倒吸番你面上的水份,繼而甩皮.搽完透明質酸水後搽cream/油係防止臉上水份流失,臉上有水份,透明質酸水才能吸住d水達到補水效果.
回復

karin 發表於 2013-8-14 17:06:47 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2013-8-14 16:20
最好先用純水開透明質酸,因比較無咁易壞,放在雪櫃可以用到幾個月, 用時要再用水或花水開稀,一般我以1 ...

多謝提點, 我唯有快快手用晒佢先啦, 但係搽完佢搽其他野又起碎碎真係好煩=O=

我之前見個樽野入面有D白色痕, 即係本來透明入面有一條奶白色痕咁, 唔知係咪就泥變壞, 聞就無乜野, 跟住即刻擺入雪櫃, 希望無野啦

?? 唔知係乜, 可能有粉未溶透? 建議你的精華素加多一倍純水才好再用.  發表於 2013-8-14 17:12
回復

karin 發表於 2013-8-14 17:31:18 |顯示全部樓層

jellyfishy  ?? 唔知係乜, 可能有粉未溶透? 建議你的精華素加多一倍純水才好再用.  發表於 13 分鐘前

我之前溶完無事架,係過左我諗兩個week到先有,好驚="=我有落抗菌劑
之前用果個電子磅可能唔準, 因為最細都係g, 我發現我"畢"幾多落去都仲係0........之後都唔知點開1g粉T_T 可能落少D啦,落少安全過落多

想問下有無人係第一化工買過野呢?淨係可網上訂?運費貴唔貴呢?

請看置頂店鋪資料研究下.  發表於 2013-8-14 17:38
咁你真係要買過個磅, 我diy cream 的磅是 0.00 精準度的.  發表於 2013-8-14 17:38
回復

karin 發表於 2013-8-14 17:44:23 |顯示全部樓層

jellyfishy  咁你真係要買過個磅, 我diy cream 的磅是 0.00 精準度的.  發表於 4 分鐘前

果個好似係印花換返泥...... 0.00既磅大概幾錢呢?THANKS
回復

jellyfishy 發表於 2013-8-14 17:48:25 |顯示全部樓層
karin 發表於 2013-8-14 17:44
jellyfishy  咁你真係要買過個磅, 我diy cream 的磅是 0.00 精準度的.  發表於 4 分鐘前

果個好似係印花 ...

磅的價錢相差可以很大, 有不用$100到幾百元也有, 視乎你要有幾精準. 可以去深水埗鴨記的店鋪看看, 不是街檔呀, 有很多種類的磅任你選和試的.

謝謝水母, 我個人係好喜歡到鴨記買東西的哈哈, 之前買過温度槍好好玩  發表於 2013-8-14 18:12
回復

12下一頁