逾60%洗髮產品 含濕疹元凶

作者: cklife 發表于 2013-7-24 08:12:46
1844 10
【本報訊】最近被指為濕疹元凶、遭世界權威醫學組織呼籲禁用的兩種防腐劑MI和MCI/MI,據《蘋果》統計,本港四大零售連鎖店出售的573款個人護理用品中,多達六至八成洗髮水和護髮素含有該兩種防腐劑。有專科醫生指,近兩年求診病人中,有六成對MI或MCI敏感,情況嚴重,患者應停用有關產品。
記者:梁御和 梁智豪

結果發現,近四成產品含有MI或MCI;三成無標示成份,如強生(Johnson&Johnson)、碧柔(Biore)等;三成不含該兩種防腐劑。
其中,洗髮用品最普遍使用MI和MCI,在133款洗髮水和79款護髮素中,多達62%含有關成份,包括大眾熟悉的品牌如Clairol(草本精華)、Head& Shoulders(海倫仙度絲)、Pantene(潘婷)、Rejoice(飄柔)、Vidal Sassoon(沙宣)等;另有17%無標示成份,即合共有六至八成含有MI或MCI。
沐浴露、潔手液、護膚用品(如潤膚露、面霜、面膜等)含MI或MCI的比例雖低於三成,但卻有四成產品無標示成份。其他日常用品如濕紙巾、染髮劑、油漆等,都會使用MI和MCI。

節錄自蘋果日報....原文請看蘋果新聞
cklife 發表於 2013-7-24 08:16:00 |顯示全部樓層
記得我老公以前不停甩頭皮屑,換好多洗髮水都唔得,得既就一開始ok,用第二支開始又甩過。
後來去旅行特登唔帶佢用開既,迫佢用手工皂,咁佢先開始用黎洗髮...
但用左兩三次就無晒甩頭皮屑,應該都係同洗髮水中既化學野起敏感反應喇...

往後濕診患者求助,都會特別強調,唔好用洗髮水淋浴露,柔順劑等等有機會接觸皮膚既物品...

我同屋主之前唔肯用,之後我無買任何洗頭水,沖涼液。佢又懶去買,而家話用咗頭瘡好返晒。所以照用。  發表於 2013-7-24 09:32
男丁未肯用我的洗頭皂或皂液呀~ 旅行時就肯囉, 回家唔肯~ -,-  發表於 2013-7-24 09:04
回復

八王爺 發表於 2013-7-24 09:43:41 |顯示全部樓層
商人為了賺錢,跟本不理會人的生命。
回復

claudiatang 發表於 2013-7-24 10:05:24 |顯示全部樓層
手工皂友可以避開了這個問題﹗日後若有報導基底油出事就PK了。

旨日可待...  發表於 2013-7-24 17:25
回復

cklife 發表於 2013-7-24 17:25:12 |顯示全部樓層
jellyfishy  男丁未肯用我的洗頭皂或皂液呀~ 旅行時就肯囉, 回家唔肯~ -,-

男丁皮膚無問題咩....
我老公皮膚好敏感,外邊D野無幾多隻佢用得,用過我D皂唔洗再搵皮膚教非,所以肯用囉...

皮膚有問題既人比較容易接受....
回復

jellyfishy 發表於 2013-7-24 17:27:56 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2013-7-24 17:25
jellyfishy  男丁未肯用我的洗頭皂或皂液呀~ 旅行時就肯囉, 回家唔肯~ -,-

男丁皮膚無問題咩....

男丁都無知覺既~ 上星期北上打波,佢用左酒店的洗頭水,第二日成頭白雪,我勁串佢好核突,佢好似無乜知覺,仲笑笑口 R 頭,個下好想打鑊佢~ 

佢好可愛...  發表於 2013-7-24 20:43
回復

jellyfishy 發表於 2013-7-24 17:28:50 |顯示全部樓層
mono  我同屋主之前唔肯用,之後我無買任何洗頭水,沖涼液。佢又懶去買,而家話用咗頭瘡好返晒。所以照用。  發表於 7 小時
------------
可能好多人對自己皮膚觸感無乜知覺,或好無要求~ 
回復

cklife 發表於 2013-7-24 20:46:29 |顯示全部樓層
剛剛整左支沖涼野比奶奶,佢每次沖完涼都抓個心口,依兩日見佢抓到損晒...

以前比皂佢用,全部都放到變壞晒,我都無心機再整比佢...
依家佢要人照顧,無得反抗,係時候用我D野喇...嘩..哈..哈....無得反抗..
回復

rrr888 發表於 2013-7-24 21:06:32 |顯示全部樓層
我唔用洗頭水, 會用埋沖涼液洗頭, 因為我發覺而家啲洗頭水滋潤過頭, 連我啲中性偏乾嘅都厭佢立. 其實我都好想好似你哋咁自家整皂, 未有時間爬文, 又覺得材料好難買咁. 而家洗碗已經用茶子粉+其他粉類, 最好連洗衫嘅都可以自家整.
回復

mono 發表於 2013-7-25 09:19:23 |顯示全部樓層
宜家好多人都覺得少少頭瘡,少少油脂粒,少少濕疹,皮膚乾全部都係正常咁。。。

係呀~~~ 完全係我既睇法~~~ 男丁係乜都有d,佢仲以為係正常~  發表於 2013-7-25 09:28
回復

031504 發表於 2013-7-26 23:38:22 |顯示全部樓層
有無花友用開茶子粉???

洗髮嗎?我有用過,尤其係留長頭髮時,依家短髮用皂洗多D。  發表於 2013-7-27 08:29
回復