新手景天數問:造形及徒長問題

作者: crazyryan 發表于 2013-7-4 12:55:03
1993 22
玩了多肉約半年,但造形及徒長問題仍處理得不好,想請教一下各位大大。

1. 例如新買番黎的石蓮,好多時好快(幾日)便開始「變形」,葉形由向上的緊緊密密,變成外圍的葉開始向下散開。是否正常?

有人話因為花場出產時有膠套包住,拆左膠套所以打回原形。真的嗎?

2. 徒長的問題。有一棵半年的紫珍珠,及4個月的觀音石蓮,都徒長嚴重。長高、葉片分佈疏、不向上挺。
放的位置係向東的窗台,可以話基本上由日出到中午都有幾猛既陽光直射。是否仲唔夠呢?真係要種室外/天台,由頂晒落黎晒足全日先會好?
控水方面約7至14日淋一次,睇情況,有時想再淋少d,但下層的葉又會開始皺,局住要淋,又怕淋得多會徒長…….

其實淋水是否會造成徒長呢?真的要好乾先會keep 得較好?

請指教一下,謝謝。
Melb 發表於 2013-7-4 15:57:44 |顯示全部樓層
我個人感覺唔關多水事....

係可能陽光側射/唔夠光先會徒長....

我一直感覺頂晒落黎晒足全日先無咁易徒長 (但可能有機會哂傷...要遮一遮....).........但石蓮徒長感覺是無可避免.....屬自然生長....

如果不想徒長...可試下吉娃蓮....我種了很久都不覺它有徒長...
回復

eddie88 發表於 2013-7-4 16:25:18 |顯示全部樓層
請放相片看看先喇!
回復

crazyryan 發表於 2013-7-4 19:40:03 |顯示全部樓層

相到,傷眼勿怪......

半年的紫珍珠,徒長嚴重.......

另一棵四個月的徒長石蓮,已被我作斬頭處理實驗.......

黑王子 (係嗎?),購入後四天,外圍葉片已明顯向下散開...... 相信都難徒走樣命運

另一棵「多仔蓮」(請求正名! ),養了個零兩個月,目前算KEEP 得較OK。雖然比起新買時,外圍的葉都有向下散開了少少,但就沒明顯長高、疏落。

我真心覺得傳統蓮花形的石蓮好難搞,好難KEEP 形!好似第一棵的紫珍珠、第二棵的普通石蓮、第三顆黑王子這一類。

買番來就算乜都唔做,一個星期已開始見到「走緊樣」,外圍的葉向下散開、再衰D既就向下反、跟住生高、徒長......

新買時明明D葉係又硬又挺又向上撐起,我好想知道花場係點樣做到?是否真的要好勁的太陽由頂直射落去?或靠落矮化劑?

以前都有問過幾個有玩的人,有D 答我只係花場出貨時用膠套包住,所以造成葉片向上包緊撐起的靚形,所以番來拆左膠套就會打回原形,屬正常反應。佢咁諗因為佢都遇過好多,而又無法解決。

我自己就半信半疑,因為睇一D野外都相,都可以KEEP 到靚形,而唔係什麼用膠套包住去人工造成的理論........

希望各位指教一下。

我想問圖4, 最左邊那個是不是千佛手?  發表於 2013-7-16 09:38
回復

Audrey 發表於 2013-7-4 20:51:40 |顯示全部樓層
這類肉質要全日強日照。
室內種一定徒長。
現時休眠。
回復

Melb 發表於 2013-7-5 09:01:50 |顯示全部樓層
睇完相.....見你種得幾靚ar....徒長得來都仲有美感....

但我個人都感覺唔關多水事....

係可能陽光側射,或仲未唔夠光先會引起徒長....

我一直感覺頂晒落黎晒足全日先無咁易徒長 (但有機會哂傷...可能要遮一遮....).........但石蓮徒長感覺是無可避免.....屬自然生長....

水晶掌, 吉娃蓮就好似無咁易生長......雞蛋玉蓮就唔知易唔易生長....

水晶掌, 吉娃蓮, 我都種了很久都不覺它有徒長...
回復

crazyryan 發表於 2013-7-5 10:47:30 |顯示全部樓層
唔係啦,種得好醜就真……組合的一盆時間較短,未走樣而已。

紫珍珠現時咁熱唔太敢斬頭住,先斬綠色的一棵實驗下先。暫時斬左兩個星期左右,母株有很多側芽爆緊出黎,長大後可能會變成「多仔look」。

另外,「全日照」是指全日都有太陽「直射」?還是全日都「光猛」就ok呢?

如果是前者,我想香港都唔係太多花友有平台或天台吧?請教各花友如何做到?每日移位追光嗎?

其實我屋企都有露台,不過座向同窗台一樣向東既,一樣係日出至中午有太陽直射,下午無直射但光猛。

唔知拎出去露台會唔會好d?初種時怕淋雨所以無放過出去。

回復

Melb 發表於 2013-7-5 11:47:58 |顯示全部樓層
我覺,「全日照」是指全日都「光猛」就ok

我覺如果要D景天科一放出去...一陣淋水...好易死...我都唔係好敢試
回復

ahgeeinheaven 發表於 2013-7-5 12:14:57 |顯示全部樓層
我d多肉有部份放室內,有部份放露台,座向是西南偏西一點,下午1時以後是超強光,養了多肉兩年多,蓮花狀的景天(如黑王子,紫珍珠等)是沒有長高但有像蓮花般打開,月美人(不知是不是花友所講的雞蛋玉蓮)長得不錯,有長高但沒有掉葉,葉子也很肥大,它不能多水的。而千佛手好像比其他的多肉要多少少水,否則會皺。我的青雲之舞放室內,也是要一星期兩次水。我的所有多肉全都避免淋雨,去年大部份也成功渡夏,這些是根據觀察我家多肉的結論,有錯請見諒
回復

Melb 發表於 2013-7-5 13:38:04 |顯示全部樓層
ahgeeinheaven 發表於 2013-7-5 12:14
我d多肉有部份放室內,有部份放露台,座向是西南偏西一點,下午1時以後是超強光,養了多肉兩年多,蓮花狀的 ...

千佛手我一星期比一次水...有少少長高左...但都仲好似成個波咁...

請問你的月美人在那裡買的???
回復

ahgeeinheaven 發表於 2013-7-5 15:01:24 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2013-7-5 13:38
千佛手我一星期比一次水...有少少長高左...但都仲好似成個波咁...

請問你的月美人在那裡買的??? ...

在這裏的出售版買的,讓你看看它們以前和現在的樣子

Melb  我想問下圖大到快好似跌出來...個石蓮...叫咩名???  

姬朧月

我想問下圖大到快好似跌出來...個石蓮...叫咩名???  發表於 2013-7-16 08:59
回復

Melb 發表於 2013-7-5 15:37:09 |顯示全部樓層
是不是要防止徒長, 要小心選擇品種?

其實我都係誤打誤撞,我覺得熊童子及以上那些比較keep到個型  發表於 2013-7-5 22:50
回復

crazyryan 發表於 2013-7-5 16:17:57 |顯示全部樓層
ahgeeinheaven 發表於 2013-7-5 15:01

多肉葉片好靚好飽滿喎!

深色的兩棵係姬朧月嗎?

係呀^^  發表於 2013-7-5 22:51
回復

crazyryan 發表於 2013-7-6 00:03:17 |顯示全部樓層
最近我試種百合科的有窗種物,感覺上唔使要好強光、無景天科的石蓮咁易徒長,觀感上又係差不多蓮花形。

有話可以淋多些少水不過我最近都搞死左一棵玉露,換新泥轉晒用赤玉土,換完淋一次水,過幾日就軟跟住開始爛.......

平時其他野換盆換完都會淋透一次新泥,等全乾之後再淋,估唔到佢一次都過唔到

我習慣把買回來的多肉除泥晾根,等幾日它的根乾了才換新盆和泥,換了泥也不淋水,等一星期後才淋水,給你做個參考  發表於 2013-7-6 10:12
回復

powergun 發表於 2013-7-6 00:57:39 |顯示全部樓層
ahgeeinheaven 發表於 2013-7-5 15:01

請問你係用乜野植料的? 好似石春咁既?

我盆底加陶粒,泥是花X多肉泥,上面是白色石仔,望落去企理d,而家我會用赤玉土舖面,好似冇咁易積水  發表於 2013-7-6 10:16
回復

corina 發表於 2013-7-6 08:43:25 |顯示全部樓層
我家向西,夏天太陽由下午1 點曬到差不多6點,落雨要收去露台,有時都覺得幾煩咖~
回復

Melb 發表於 2013-7-16 08:57:13 |顯示全部樓層
corina 發表於 2013-7-6 08:43
我家向西,夏天太陽由下午1 點曬到差不多6點,落雨要收去露台,有時都覺得幾煩咖~ ...

咁你個D有冇徒長??
回復

greatlwp 發表於 2013-7-16 09:10:32 |顯示全部樓層

都大O左好多下~~~~強壯左好多下添
回復

corina 發表於 2013-7-16 10:49:02 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2013-7-16 08:57
咁你個D有冇徒長??

冇,生得好靚,以下是2010舊照,可惜兩個月前落雨淋死咗~
回復

Melb 發表於 2013-7-16 11:10:56 |顯示全部樓層
corina 發表於 2013-7-16 10:49
冇,生得好靚,以下是2010舊照,可惜兩個月前落雨淋死咗~

觀音蓮?
回復

12下一頁