肉肉之寫真記錄 .....#308 November14 update

作者: almond17 發表于 2013-6-26 12:58:42
13234 317
店小義 發表於 2013-7-24 20:47:46 |顯示全部樓層
斷崖葉大了,不可愛了=_=

大葉長滿毛毛, 都OK丫!  發表於 2013-7-25 11:16
回復

kk_alice 發表於 2013-7-25 10:32:43 來自手機 |顯示全部樓層
我的紫米常常狂開花 一天就謝  幸好一天一朶
不過種了兩年 突然徒長變啡 大量死亡
回復

almond17 發表於 2013-7-25 11:23:22 |顯示全部樓層
kk_alice 發表於 2013-7-25 10:32
我的紫米常常狂開花 一天就謝  幸好一天一朶
不過種了兩年 突然徒長變啡 大量死亡 ...

大量死亡咁恐怖

每次開一兩朶,如果成盆一齊開都幾靚.
我試緊幫佢授粉,唔知得唔得呢 ?

回復

almond17 發表於 2013-8-10 10:11:01 |顯示全部樓層

又係時候update一下,
這個夏天真難捱,生石花全軍覆沒,只得最大一粒半生不死咁
斷崖BB急救中,成個球林曬,係咪無得救?

August 2013

白牡丹

子持蓮華
IMG_20130805_194041_20130805194306115_20130805194919178_20130809164323009.jpg

白鷺

霜之朝
IMG_20130807_230433_20130808172711677_20130809164444786_20130809164532576.jpg

不死鳥

魯氏石蓮

評分

查看全部評分

回復

xx_Luca 發表於 2013-8-10 12:45:59 |顯示全部樓層
almond17 發表於 2013-8-10 10:11
斷崖BB急救中,成個球林曬 ...

生石花全軍覆沒,只得最大一粒半生不死 <<<< 咁大件事?  原來真係好難種的 ...

霜之朝咁早就開始上色, 靚呀 ~ 最尾一張係魯氏石蓮 ~

thank you xx_Luca  發表於 2013-8-10 16:25
回復

Melb 發表於 2013-8-10 17:04:34 |顯示全部樓層
種得幾好wo...

加油ar...夏天好快過了....

你是不是在室內種?? 下星期有機會打風....如果在室外...記得收肉ar

謝謝提醒! 又要搬黎搬去,快D秋天就好。  發表於 2013-8-11 14:04
回復

Melb 發表於 2013-8-11 14:08:19 |顯示全部樓層
你的吉娃蓮 和 熊童子 幾好嗎??

我個棵吉娃蓮唔知點解...葉尖既紅點唔見左...但成棵就好似仲好健康
回復

almond17 發表於 2013-8-11 14:16:37 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2013-8-11 14:08
你的吉娃蓮 和 熊童子 幾好嗎??

我個棵吉娃蓮唔知點解...葉尖既紅點唔見左...但成棵就好似仲好健康 ...

熊童子在公司涼冷氣,都OK健康。

吉娃蓮都係咁無咩變,依然瘦瘦未肥返。
紅尖無左!? 會唔會曬過頭燶左?
回復

puppy 發表於 2013-8-11 14:23:16 |顯示全部樓層
D相影得好靚,肉肉都多左一份氣質.

謝謝! 種得唔靚唯有執靚佢囉。  發表於 2013-8-11 14:31
回復

Melb 發表於 2013-8-11 14:59:19 |顯示全部樓層
almond17 發表於 2013-8-11 14:16
熊童子在公司涼冷氣,都OK健康。

吉娃蓮都係咁無咩變,依然瘦瘦未肥返。

我棵熊仔....好似keep 完fit 咁.....

吉娃蓮我都唔知點解無左紅點....又唔似曬傷....

可能唔夠光....(但好彩無徙長)

你棵熊仔太肥,所以要幫佢keep fit 減磅? 哈哈  發表於 2013-8-12 13:12
回復

almond17 發表於 2013-8-12 12:42:07 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2013-8-11 14:59
我棵熊仔....好似keep 完fit 咁.....

吉娃蓮我都唔知點解無左紅點....又唔似曬傷....

你意思係吉娃蓮葉尖仲有係度,但唔見左紅色轉左綠色?

如果係,就真係唔夠光, 葉尖要曬先紅架.
回復

greatlwp 發表於 2013-8-12 13:09:09 |顯示全部樓層
almond17 發表於 2013-8-10 10:11
斷崖BB急救中,成個球林曬 ...

棵子持蓮華係咪本身瘦瘦架? 好似冇乜肉咁既?

本身都係瘦, 加上我種親咩都會瘦, 瘦上加瘦.  發表於 2013-8-12 14:25
回復

Melb 發表於 2013-8-12 13:34:56 |顯示全部樓層
almond17 發表於 2013-8-12 12:42
你意思係吉娃蓮葉尖仲有係度,但唔見左紅色轉左綠色?

如果係,就真係唔夠光, 葉尖要曬先紅架. ...

係ar..因為我家中陽光愈來愈少
回復

almond17 發表於 2013-9-10 13:14:32 |顯示全部樓層
9月未有時間影,放住8月份既先.

愈來愈稀疏既綠之玲
8月份已開始上色
IMG_20130818_001236_20130818002020135_20130818111841766_20130910090447341.jpg
永遠都咁高貴白牡丹
看不到綿既新花月綿

哩個走曬樣,大家看得出是什麼嗎?

評分

查看全部評分

回復

周身肉 發表於 2013-9-10 13:25:41 |顯示全部樓層
影得好有味道

thank you  發表於 2013-9-10 14:14
回復

Melb 發表於 2013-9-10 13:29:14 |顯示全部樓層
依個是不是玉露??

正是  發表於 2013-9-10 14:09
回復

周身肉 發表於 2013-9-10 13:31:27 |顯示全部樓層
店小義 發表於 2013-7-24 20:47
斷崖葉大了,不可愛了=_=

我女王塊葉都大左好多
期待緊去出花
回復

Melb 發表於 2013-9-10 13:41:11 |顯示全部樓層
依棵係唔係翡翠木?

no 再估下...haha  發表於 2013-9-10 14:10
回復

almond17 發表於 2013-9-10 14:11:31 |顯示全部樓層
周身肉 發表於 2013-9-10 13:31
我女王塊葉都大左好多
期待緊去出花

我棵都唔知仲係生定死.
回復

周身肉 發表於 2013-9-10 14:12:25 |顯示全部樓層
almond17 發表於 2013-9-10 14:11
我棵都唔知仲係生定死.

生的
無事無事
回復