肉肉之寫真記錄 .....#308 November14 update

作者: almond17 發表于 2013-6-26 12:58:42
13163 317

多數都在春天前影的,(慶幸有為他們留倩影)
一接近夏天有的睡了,有的變醜了,有的離我而去了......
難道第一個夏天,就要我逐一跟他們說再見......

初戀
白牡丹
黃麗
熊童子
子持蓮華
靜夜
子持白蓮??
帝玉
生石花
IMG_20130518_081704_20130622190120411 (1).jpg
綠之鈴
京之華錦
終於找到名字 Graptopetalum Rusbyi 銀天女
雞蛋肉蓮
玉之緒
吹雪之松

還有合照+組盆
謝謝觀賞!!

評分

查看全部評分

Melb 發表於 2013-6-26 13:27:45 |顯示全部樓層
Wa...你是不是做專業攝影??  影得好正
你有好多款肉肉呀....正!!

京之華錦 好靚呀.....但是不是好貴???

初戀顏色偏綠...是不是不夠光???
但葉面濕咁多水...無問題嗎???

熊童子好cute...但好似仲夏要開冷氣服待的...
回復

ai_amoeba 發表於 2013-6-26 14:06:08 |顯示全部樓層
wa, 你d種類好豐富r~
回復

almond17 發表於 2013-6-26 14:38:36 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2013-6-26 13:27
Wa...你是不是做專業攝影??  影得好正
你有好多款肉肉呀....正!!

謝謝讚賞.我不是做攝影  

京之華錦是朋友送的,她說不貴.

熊童子已帶回公司涼冷氣

初戀已經比我愈養愈細,顏色有變.好在多了側芽.
那張是初初買回來時影,還是秋天,那時未識亂淋水...哈哈...好彩沒事
初戀最近的樣

回復

almond17 發表於 2013-6-26 14:40:36 |顯示全部樓層
ai_amoeba 發表於 2013-6-26 14:06
wa, 你d種類好豐富r~

呢D就係我中毒非常非常之深既証據
回復

Melb 發表於 2013-6-26 14:42:54 |顯示全部樓層
almond17 發表於 2013-6-26 14:38
謝謝讚賞.我不是做攝影  

京之華錦是朋友送的,她說不貴.

係ar....京之華錦我覺好靚ar...但好似好少見到有得賣...覺有得賣都好貴.....

你棵初戀種得好靚wo....

haha...來緊星期六,日, 一......酷熱天氣警告.....如果不是有空調, 熊童子好難捱的........
回復

小QQ 發表於 2013-6-26 15:03:17 |顯示全部樓層
好靚呀你的肉肉,黃麗在花墟買嗎?很少見

yes,在花墟買.12月時買,都係一期期.所以種左肉肉之後都習慣隔個星期去望下有無新野. 依家夏天真係要忍忍手.  發表於 2013-6-26 15:23
回復

ernestng 發表於 2013-6-26 15:12:31 |顯示全部樓層
我個D點哂都唔紅, 唔知點解..

但係我d係變好沈既紅,唔係鮮紅色囉.無日本人種得咁靚. 暫時姬朧月都未退回綠色.(姬朧月買回來已經好深紅)  發表於 2013-6-26 15:48
回復

obiwan 發表於 2013-6-26 16:30:46 |顯示全部樓層
種得好企理和美麗

thank you  發表於 2013-6-27 21:04
回復

小QQ 發表於 2013-6-26 17:20:30 |顯示全部樓層
小QQ 發表於 2013-6-26 15:03
好靚呀你的肉肉,黃麗在花墟買嗎?很少見

好期待冬天的多肉世界
回復

店小義 發表於 2013-6-26 18:12:00 |顯示全部樓層
那棵靜夜~太美了!!

thank you  發表於 2013-6-27 21:25
回復

ernestng 發表於 2013-6-26 20:38:47 |顯示全部樓層
真係唔知佢地點哂到紅

放室內?  發表於 2013-6-27 21:22
是不是你沒有中午陽光直射??  發表於 2013-6-27 13:35
回復

BATISTA88 發表於 2013-6-26 20:43:55 來自手機 |顯示全部樓層
好精緻呀

thank you  發表於 2013-6-27 21:23
回復

abe_bell 發表於 2013-6-26 23:56:33 來自手機 |顯示全部樓層
好美。你的肉肉在那買,花墟好似好少見。

thank you .花墟﹠淘都有。  發表於 2013-6-27 22:15
回復

xx_Luca 發表於 2013-6-27 01:50:02 |顯示全部樓層
黃麗好靚呀 ~ 狀態好好 ~

組盆好有心思, 我自己怕會出錯, 一直未敢嘗試
回復

Melb 發表於 2013-6-27 13:36:52 |顯示全部樓層
你的新玉綴易種嗎?

我覺得難攪,比我種到非常醜。我都未攪清係要曬定唔曬,多水定小水。  發表於 2013-6-27 22:43
回復

ernestng 發表於 2013-6-27 16:30:03 |顯示全部樓層
ernestng 發表於 2013-6-26 20:38
真係唔知佢地點哂到紅

就是沒有中午直線

溫差都有影響。我種在室外沒有直曬光,都會變紅。不過唔太靚既紅。  發表於 2013-6-27 22:46
回復

Melb 發表於 2013-6-27 17:47:16 |顯示全部樓層
ernestng 發表於 2013-6-27 16:30
就是沒有中午直線

可能要被猛烈陽光曬先紅呢...
回復

wateryuk 發表於 2013-6-27 21:49:25 |顯示全部樓層
黃麗很美,想問大約多小元?

好耐之前買喇,唔太記得。好似20一盆  發表於 2013-6-27 22:50
回復

almond17 發表於 2013-6-27 22:39:41 |顯示全部樓層
xx_Luca 發表於 2013-6-27 01:50
黃麗好靚呀 ~ 狀態好好 ~

組盆好有心思, 我自己怕會出錯, 一直未敢嘗試

剛買返黎時影。E+徙長左色又退左

我組盆初時真係亂組,不分冬眠夏眠。
雖然話分開組淋水時方便管理,但又未必集齊或者襯到一盆。
反而錯有錯著,覺得組盆的肉肉比獨立的生得更好。
所以試下啦,幾好玩。如果組完覺得生長變差,就抽起獨立處理。
當然秋天先好組,夏天我連盆都唔敢換。

回復